WAŻNE
TERAZ

Święczkowski złamał prawo? Jest wniosek ministra sprawiedliwości

Przepis zna każdy włoski szef kuchni. Sos jest tak pyszny, że wyjadam łyżką z patelni

Ten sos jest tak aromatyczny, że szybko zapomnisz o gulaszu. Zwykły kurczak przygotowany we włoskim stylu zamienia się w kulinarne dzieło sztuki rodem z prawdziwej trattorii.

Kurczak cacciatoreKurczak cacciatore
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cacciatore to danie, które często gości zarówno we włoskich restauracjach, jak i domowych kuchniach. To proste połączenie składników udowadnia, że nie potrzeba wiele, by czarować smakiem. Sos cacciatore jest tak bogaty, że niemal kusi, by wyjadać go łyżką prosto z patelni. Podstawą jest tutaj soffritto, czyli drobno posiekana cebula, marchewka oraz seler, które dodatkowo zanurzone są w sosie pomidorowym z winnym akcentem. To danie rozgrzewa, otula i zadowala nawet najwybredniejszych domowników.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Kurczak cacciatore

Nazwa cacciatore wywodzi się od włoskiego słowa oznaczającego myśliwego. Tradycyjnie danie to było przygotowywane z mięsa upolowanej zwierzyny, najczęściej królika lub dzikiego ptactwa, które myśliwi przyrządzali, wykorzystując to, co mieli pod ręką, czyli lokalne zioła, oliwki, pomidory i wino. Z czasem w ten sam sposób zaczęto przygotowywać także kurczaka, znacznie bardziej dostępnego i prostszego.

Przepis na kurczaka po włosku

Kluczem do cacciatore jest długie duszenie. To proces, w którym smaki ziół, wina i warzyw idealnie przenikają do mięsa. W rezultacie kurczak staje się idealnie miękki, soczysty i pełen aromatu. Możesz tutaj użyć zarówno całej tuszki, podzielonej na mniejsze porcje, jak i samych podudzi lub udek.

Kurczak w aromatycznym sosie
Kurczak w aromatycznym sosie © Adobe Stock | Angel Luis Simon Martin

Składniki:

  • 1 cały kurczak lub analogicznie 1-1,5 kg udek lub podudzi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół szklanki czerwonego wina wytrawnego,
  • 400 g pomidorów krojonych,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • pół szklanki czarnych oliwek bez pestek,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kurczaka dopraw obficie solą oraz pieprzem.
  2. Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij mięso i odłóż na talerz.
  3. Do tego samego tłuszczu dodaj drobno posiekaną cebulę, marchew i seler.
  4. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze minutę, aż zacznie pachnieć.
  6. Wlej wino na patelnię i gotuj przez 2-3 minuty, zdrapując drewnianą łyżką wszelkie przyrumienione resztki z dna.
  7. Wlej pomidory, bulion, dodaj rozmaryn i oregano. Doprowadź do wrzenia.
  8. Włóż kurczaka z powrotem do sosu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 45 do 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości.
  9. Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posyp dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową