Przesadziłeś z jedzeniem? Przygotuj i wypij, a od razu poczujesz ulgę

W trakcie przerwy świątecznej nietrudno o przejedzenie. Na szczęście istnieje sprawdzony patent, dzięki któremu w szybki i prosty sposób rozprawisz się z nieprzyjemnym stanem.

Ten domowy napój to skuteczny patent na walkę z przejedzeniemTen domowy napój to skuteczny patent na walkę z przejedzeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina, StockerThings
Marzena Pęcak

Choć uwielbiam święta za ich niesamowitą atmosferę, piękne tradycje oraz wolny czas, który można spędzić z bliskimi, nie przepadam za uczuciem przejedzenia. Z drugiej strony na pewno zgodzisz się ze mną, że święta obfitują w całą masę genialnych potraw i wypieków, którym nie tak łatwo powiedzieć nie

Niestety przejedzenie to nie tylko wyrzuty sumienia, że na wadze zaraz pojawią się dodatkowe kilogramy. Jednocześnie nasz organizm może zacząć dawać nieprzyjemne objawy związane z przejedzeniem. Co zrobić, aby jak najszybciej się ich pozbyć? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Skutecznym lekarstwem na przejedzenie jest domowy kompot

Jak się okazuje, w walce ze skutkami przejedzenia może pomóc domowy kompot przygotowany z odpowiednich produktów. I w tym przypadku chodzi dokładnie o jabłka, śliwkimiętę. Dlaczego właśnie te składniki mają zapewnić sukces? Już tłumaczę.

Po pierwsze, należy podkreślić, że zarówno jabłka, jak i śliwki są bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga proces trawienia. Mięta z kolei przejawia działanie łagodzące, a co za tym idzie, na pewno pomoże również w przypadku nieprzyjemnych skutków przejedzenia. Takie trio to po prostu sprawdzona receptura na opisywany dzisiaj problem. Co więcej, przygotowanie domowej mieszanki nie wymaga ogromnego nakładu pracy.

Jabłka, śliwki i mięta to gotowe rozwiązanie, które warto znać
Jabłka, śliwki i mięta to gotowe rozwiązanie, które warto znać © Adobe Stock | lainen

Jak zrobić domowy kompot na przejedzenie?

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 6 jabłek,
  • 10 śliwek,
  • 2-3 gałązki mięty,
  • 100 g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 1 laska cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad domowym kompotem rozpocznij od przygotowania jabłek. Najpierw pokrój je na mniejsze kawałki, po czym usuń gniazda nasienne
  2. Na mniejsze kawałki podziel też śliwki. Jednocześnie pozbądź się pestek. Na koniec w cienkie plastry pokrój również cytrynę
  3. Na palniku ustaw garnek. Następnie przerzuć do niego wcześniej przygotowane owoce. Zawartość garnka zalej wodą i zacznij gotować. 
  4. Do garnka na tym etapie wrzuć też gałązki świeżej mięty oraz laskę cynamonu
  5. W międzyczasie dodaj do mieszanki cukier. Najlepiej robić to w małych porcjach, aby nie dodać go za dużo w ostatecznym rozrachunku. 
  6. Po ugotowaniu mieszankę można odcedzić. I to wszystko. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy stosujesz inne skuteczne metody na walkę z przejedzeniem. Jeśli tak, napisz coś o nich więcej w komentarzach poniżej. W końcu przydatnych wiadomości nigdy za wiele!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej