Przestałam zabielać zupę śmietaną. Inny produkt lepiej mi się sprawdza
Kalafiorowa, ogórkowa, brokułowa czy pomidora to zupy, które często zabiela się śmietaną. Na sklepowych półkach czeka jednak inny produkt, który poradzi sobie z tym zadaniem jeszcze lepiej.
Jedni do zupy dodają słodką śmietankę, inni hartują zwykłą śmietanę lub jogurt, ale od kiedy odkryłam roślinny zamiennik, sięgam po niego bez wahania. Śmietanka sojowa, bo o niej właśnie mowa sprawdzi się znakomicie nie tylko na diecie wegańskiej. Podkręci smak, wprowadzi delikatną nutę i przy okazji stanie się sprzymierzeńcem noworocznych postanowień odchudzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
Jak zabielić zupę?
Śmietanka sojowa to produkt, po który powinni sięgać nie tylko weganie. Świetnie sprawdzi się do zabielania zup i sosów, jest przy tym zdrowa i lekka. W 100 g ma 142 kcal, podczas gdy zwykła kremówka ma ich 293. Dzięki temu sojowy zamiennik staje się sprzymierzeńcem wszystkich tych, którym na diecie zamarzy się zabielona zupa.
Dzięki zawartości białka roślinnego, witamin i minerałów, sojowa śmietanka nie tylko sprawia, że zupa jest kremowa, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Jest bogata w białko roślinne, witaminy i minerały, a także nie zawiera cholesterolu. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo i wapń, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jej delikatnie orzechowy smak nadaje potrawom orientalnego charakteru.
Do czego pasuje śmietanka sojowa?
Napój sojowy to idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko krowie. Jest również doskonałą alternatywą dla wegan. Dzięki swojej uniwersalności może zastąpić śmietanę w wielu przepisach. Świetnie nadaje się do zagęszczania i wzbogacania smaku zup kremowych, takich jak krem z brokułów, grzybowa czy pomidorowa.
Możesz dodać ją do sosów do makaronu, ziemniaków czy mięsa, sprawdzi się także jako baza do przygotowania puddingów, kremów i lodów. Dodawać ją można także do lasagne, zapiekanki czy risotto. Zdecydowanie warto wypróbować ten zamiennik w swojej kuchni.