Przestałam zabielać zupę śmietaną. Inny produkt lepiej mi się sprawdza

Kalafiorowa, ogórkowa, brokułowa czy pomidora to zupy, które często zabiela się śmietaną. Na sklepowych półkach czeka jednak inny produkt, który poradzi sobie z tym zadaniem jeszcze lepiej.

Jak zabielić zupę bez śmietany i mlekaJak zabielić zupę bez śmietany i mleka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni do zupy dodają słodką śmietankę, inni hartują zwykłą śmietanę lub jogurt, ale od kiedy odkryłam roślinny zamiennik, sięgam po niego bez wahania. Śmietanka sojowa, bo o niej właśnie mowa sprawdzi się znakomicie nie tylko na diecie wegańskiej. Podkręci smak, wprowadzi delikatną nutę i przy okazji stanie się sprzymierzeńcem noworocznych postanowień odchudzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Jak zabielić zupę?

Śmietanka sojowa to produkt, po który powinni sięgać nie tylko weganie. Świetnie sprawdzi się do zabielania zup i sosów, jest przy tym zdrowa i lekka. W 100 g ma 142 kcal, podczas gdy zwykła kremówka ma ich 293. Dzięki temu sojowy zamiennik staje się sprzymierzeńcem wszystkich tych, którym na diecie zamarzy się zabielona zupa.

Z soi powstaje wiele zamienników produktów mlecznych
Z soi powstaje wiele zamienników produktów mlecznych © Pixabay

Dzięki zawartości białka roślinnego, witamin i minerałów, sojowa śmietanka nie tylko sprawia, że zupa jest kremowa, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jest bogata w białko roślinne, witaminy i minerały, a także nie zawiera cholesterolu. Zawiera również witaminy z grupy B, żelazo i wapń, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jej delikatnie orzechowy smak nadaje potrawom orientalnego charakteru.

Do czego pasuje śmietanka sojowa?

Napój sojowy to idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na mleko krowie. Jest również doskonałą alternatywą dla wegan. Dzięki swojej uniwersalności może zastąpić śmietanę w wielu przepisach. Świetnie nadaje się do zagęszczania i wzbogacania smaku zup kremowych, takich jak krem z brokułów, grzybowa czy pomidorowa.

Zupa zapalanka - Pyszności
Zupa zapalanka - Pyszności © Adobe Stock | Tomasz

Możesz dodać ją do sosów do makaronu, ziemniaków czy mięsa, sprawdzi się także jako baza do przygotowania puddingów, kremów i lodów. Dodawać ją można także do lasagne, zapiekanki czy risotto. Zdecydowanie warto wypróbować ten zamiennik w swojej kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej