Przygotowała parówki z marchewki. Niejeden by się pomylił
Wegańska kuchnia może być naprawdę zaskakująca, a roślinne zamienniki mięsnych produktów cieszą się ogromną popularnością. Tym razem internet obiegł przepis na parówki do hot dogów z marchewki. Na pierwszy rzut oka można się pomylić.
22.09.2023 12:34
Dieta roślinna cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie, a kolejne osoby deklarują ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Nic więc dziwnego, że pojawia się coraz więcej przepisów i pomysłów na dania, które nawiązują do tych tradycyjnych, mięsnych. Do sojowych schabowych, wegańskiej kaszanki czy mielonych z soczewicy dołączają hot dogi, w których główną rolę gra marchewka. Nie przypomina jednak słodkiego, chrupiącego warzywa. Dzięki specjalnej marynacie przechodzi smaczną metamorfozę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Parówki z marchewki
Kiedy spojrzy się na skład parówek, można czasem złapać się za głowę: mnóstwo konserwantów, wzmacniaczy, a przy tym mało mięsa. Okazuje się wtedy, że wegańskie parówki z marchewki wcale nie są takie złe, jak mogłoby się wydawać. Są warzywa, jest dymny aromat z wędzonej papryki, zdecydowanie nie ma tutaj mięsa oddzielonego mechanicznie. Warto spróbować i samemu się przekonać, że marchewka może smakować zupełnie inaczej.
Składniki:
- 1 szklanka sosu sojowego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki octu ryżowego (można użyć więcej octu jabłkowego, jeśli nie masz ryżowego),
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego (można pominąć),
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki suszonego imbiru,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- 6 średniej wielkości marchewek.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz ze skórki i umyj.
- Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie składniki razem. Dokładnie je mieszam.
- Obrane marchewki umieszczam w garnku i zalewam przygotowaną marynatą. Gotuję przez około 10-16 minut, w zależności od wielkości warzyw.
- Następnie smażę marchewki na patelni po 3 minuty z każdej strony, podlewając je nieco marynatą. Otuli ona marchewki, tworząc delikatną glazurę.
- Gotowe marchewkowe parówki podaj w bułce.
Do takich hot dogów dodaj ulubione warzywa: ogórki kiszone, cebulę, pomidora lub sałatę. Nie zapomnij również o ulubionym sosie: BBQ, musztardzie czy ketchupie. Możesz również postawić na wegański majonez. Dieta roślinna może być ciekawa, a nawet jeśli nie jesteś weganinem lub wegetarianinem, to warto czasem poeksperymentować w kuchni. W próbowaniu zamienników nie ma nic złego- gwarantuję, że nie wyrastają od tego zielone włosy, a zwierzęta wcale nie zaczynają mówić wtedy do ciebie ludzkim głosem (a szkoda!).