Przygotowała parówki z marchewki. Niejeden by się pomylił

Wegańska kuchnia może być naprawdę zaskakująca, a roślinne zamienniki mięsnych produktów cieszą się ogromną popularnością. Tym razem internet obiegł przepis na parówki do hot dogów z marchewki. Na pierwszy rzut oka można się pomylić.

Hot dog z marchewki- PysznościHot dog z marchewki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Tik Tok
Ewa Malinowska

Dieta roślinna cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie, a kolejne osoby deklarują ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Nic więc dziwnego, że pojawia się coraz więcej przepisów i pomysłów na dania, które nawiązują do tych tradycyjnych, mięsnych. Do sojowych schabowych, wegańskiej kaszanki czy mielonych z soczewicy dołączają hot dogi, w których główną rolę gra marchewka. Nie przypomina jednak słodkiego, chrupiącego warzywa. Dzięki specjalnej marynacie przechodzi smaczną metamorfozę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Parówki z marchewki

Kiedy spojrzy się na skład parówek, można czasem złapać się za głowę: mnóstwo konserwantów, wzmacniaczy, a przy tym mało mięsa. Okazuje się wtedy, że wegańskie parówki z marchewki wcale nie są takie złe, jak mogłoby się wydawać. Są warzywa, jest dymny aromat z wędzonej papryki, zdecydowanie nie ma tutaj mięsa oddzielonego mechanicznie. Warto spróbować i samemu się przekonać, że marchewka może smakować zupełnie inaczej.

Parówki z marchewki- Pyszności
Parówki z marchewki- Pyszności © Tik Tok

Składniki:

  • 1 szklanka sosu sojowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2 łyżki octu ryżowego (można użyć więcej octu jabłkowego, jeśli nie masz ryżowego),
  •  2 łyżki syropu klonowego, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 1 łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego (można pominąć),
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki suszonego imbiru, 
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 6 średniej wielkości marchewek.
Parówki z marchewki- Pyszności
Parówki z marchewki- Pyszności © Tik Tok

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz ze skórki i umyj.
  2. Przygotuj marynatę, łącząc wszystkie składniki razem. Dokładnie je mieszam.
  3. Obrane marchewki umieszczam w garnku i zalewam przygotowaną marynatą. Gotuję przez około 10-16 minut, w zależności od wielkości warzyw.
  4. Następnie smażę marchewki na patelni po 3 minuty z każdej strony, podlewając je nieco marynatą. Otuli ona marchewki, tworząc delikatną glazurę.
  5. Gotowe marchewkowe parówki podaj w bułce.


Hot dogi z marchewki- Pyszności
Hot dogi z marchewki- Pyszności © Tik Tok

Do takich hot dogów dodaj ulubione warzywa: ogórki kiszone, cebulę, pomidora lub sałatę. Nie zapomnij również o ulubionym sosie: BBQ, musztardzie czy ketchupie. Możesz również postawić na wegański majonez. Dieta roślinna może być ciekawa, a nawet jeśli nie jesteś weganinem lub wegetarianinem, to warto czasem poeksperymentować w kuchni. W próbowaniu zamienników nie ma nic złego- gwarantuję, że nie wyrastają od tego zielone włosy, a zwierzęta wcale nie zaczynają mówić wtedy do ciebie ludzkim głosem (a szkoda!).

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej