Przygotuj deskę z pysznościami dla dwojga. Walentynki będą znacznie przyjemniejsze
Przygotuj deskę z pysznymi przekąskami w uroczym wydaniu, a tegoroczne walentynki na pewno będą udane. Coś pięknego i smacznego jednocześnie!
14.02.2024 | aktual.: 14.02.2024 14:53
14 lutego to nie tylko czas, kiedy wręczamy sobie prezenty. To również romantyczne spotkania przy pysznym jedzeniu. Wypróbuj więc patent na niesamowitą przekąskę, która zapadnie na długo w pamięci twojej i twojej bliskiej osoby. Jedyne co musisz zrobić, to przygotować smaczne kąski z wędlin, serów i owoców, i podać je w formie uroczego serduszka. Będzie prezentować się tak pięknie, że na sam widok pocieknie ślinka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć drugą połówkę czymś wyjątkowym w walentynki? Nasza deska pyszności na pewno zrobi na niej ogromne wrażenie
Składniki:
- 50 g mini salami,
- 5 plastrów szynki parmeńskiej,
- 5 plastrów kiełbasy salami,
- 50 g sera hiszpańskiego,
- 200 g koziego serka,
- 40 g malin,
- 60 g truskawek,
- 40 g borówek amerykańskich,
- 100 g czerwonego winogrona,
- 50 g całych migdałów,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- listki świeżej mięty do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad walentynkową deską rozpoczynam od zrobienia różyczki z salami. Do jej przygotowania potrzebna jest lampka do szampana. Na krawędzi szkła zaczynam układać plastry salami — jeden obok drugiego. I w ten oto sposób efektowna róża w jadalnym wydaniu jest gotowa w mgnieniu oka.
Krok 2. Na drewnianej desce układam arkusz papieru do pieczenia. Wcześniej wycinam z niego kształt serduszka. Dzięki temu praca nad walentynkową deską będzie znacznie łatwiejsza.
Krok 3. Bezpośrednio na papierze zaczynam tworzyć ostateczną kompozycję z przekąsek. Do jej przygotowania wykorzystuję wcześniej zrobioną różyczkę z salami, plastry koziego serka, truskawki, czerwone winogrono oraz złożoną w małą harmonijkę szynkę parmeńską.
Krok 4. Następnie wykładam ser hiszpański, maliny, kiełbaski salami (które dzielę wcześniej na cienkie plasterki), borówki amerykańskie oraz migdały. To jednak nie koniec, bo deskę dekoruję przy pomocy listków świeżej mięty. Całą zaś konstrukcję polewam dodatkowo syropem klonowym.
Krok 5. I to wszystko, genialna deska walentynkowa jest już gotowa do podania. Smacznego!
Zobacz także