Puchate kule z obłędnym farszem to mój nowy hit. Przepis mam od kuzynki z Lubelskiego

Są pulchniutkie, a pod miękkim ciastem skrywają apetyczny farsz. To przysmak kuchni lubelskiej, który zdecydowanie zasługuje na sławę w całej Polsce.

Kluski lubelskieKluski lubelskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Drożdżowe kluski, nazywane też parowańcami, buchtami i pampuchami, znane są w wielu rejonach kraju. Najczęściej serwuje się je polane sosem owocowym lub jako zamiennik ziemniaków do gulaszu. Jednak ich lubelska wersja wyróżnia się posiadaniem w środku nadzienia. Po przekrojeniu kluski naszym oczom ukazuje się wegetariański farsz na bazie soczewicy. To danie, które wspaniale pokazuje prostotę kuchni regionalnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Parowańce żakowolskie z soczewicą

Parowańce z soczewicą to danie, które pochodzi z Żakowoli Poprzecznej w gminie Kąkolewnica Wschodnia. To prosta potrawa z tradycją, bo przygotowywano ją na stoły co najmniej od początku XX wieku. Dania mączne od wieków odgrywają ważną rolę w kuchniach regionalnych, stając się symbolem zaradności i pomysłowości gospodyń.

Parowańce gotuje się na parze, układając je na ściereczce rozpiętej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotowe kluski polewa się tłuszczem lub śmietaną i zajada ze smakiem. W wielu rodzinach to przepis, który przekazywano z pokolenia na pokolenie.

Drożdżowe kluski
Drożdżowe kluski © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych klusek, od razu przepadłam. Drożdżowe, mięciutkie ciasto w połączeniu z prostym farszem na bazie soczewicy po prostu rozpływa się w ustach. To doskonały przepis na obiad bez mięsa, po którym nawet zagorzały fan kotleta schabowego poprosi o dokładkę.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu,
  • 200 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżkę oleju,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 1 łyżeczkę soli.

Farsz:

  • 200 g soczewicy,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. W garnku zagotuj 300 ml wody i wsyp soczewicę.
  2. Gotuj przez 15 minut, aż zmięknie.
  3. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedć i zblenduj.
  5. Dodaj cebulkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  6. Do miski wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę mąki oraz cukier i wymieszaj.
  7. Rozczyn odstaw na 15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
  8. Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz olej i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  9. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  10. Po tym czasie chwilę wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra.
  11. Podziel na kwadraty lub wytnij kółka szklanką.
  12. Nakładaj porcje farszu i dokładnie zalepiaj, formując okrągłe kluski.
  13. Gotuj je na parze przez ok. 10 minut. Układając je na sitku lub bawełnianej ściereczce pamiętaj, aby się nie stykały.

Gotowe parowańce podaj z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Możesz polać je również tłuszczykiem z cebulką i skwarkami lub zaserwować w towarzystwie kwaśnej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę