Puchate kule z obłędnym farszem to mój nowy hit. Przepis mam od kuzynki z Lubelskiego
Są pulchniutkie, a pod miękkim ciastem skrywają apetyczny farsz. To przysmak kuchni lubelskiej, który zdecydowanie zasługuje na sławę w całej Polsce.
Drożdżowe kluski, nazywane też parowańcami, buchtami i pampuchami, znane są w wielu rejonach kraju. Najczęściej serwuje się je polane sosem owocowym lub jako zamiennik ziemniaków do gulaszu. Jednak ich lubelska wersja wyróżnia się posiadaniem w środku nadzienia. Po przekrojeniu kluski naszym oczom ukazuje się wegetariański farsz na bazie soczewicy. To danie, które wspaniale pokazuje prostotę kuchni regionalnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Parowańce z soczewicą to danie, które pochodzi z Żakowoli Poprzecznej w gminie Kąkolewnica Wschodnia. To prosta potrawa z tradycją, bo przygotowywano ją na stoły co najmniej od początku XX wieku. Dania mączne od wieków odgrywają ważną rolę w kuchniach regionalnych, stając się symbolem zaradności i pomysłowości gospodyń.
Parowańce gotuje się na parze, układając je na ściereczce rozpiętej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotowe kluski polewa się tłuszczem lub śmietaną i zajada ze smakiem. W wielu rodzinach to przepis, który przekazywano z pokolenia na pokolenie.
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych klusek, od razu przepadłam. Drożdżowe, mięciutkie ciasto w połączeniu z prostym farszem na bazie soczewicy po prostu rozpływa się w ustach. To doskonały przepis na obiad bez mięsa, po którym nawet zagorzały fan kotleta schabowego poprosi o dokładkę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu,
- 200 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżkę oleju,
- 1 łyżeczkę cukru,
- 1 łyżeczkę soli.
Farsz:
- 200 g soczewicy,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. W garnku zagotuj 300 ml wody i wsyp soczewicę.
- Gotuj przez 15 minut, aż zmięknie.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Ugotowaną soczewicę odcedć i zblenduj.
- Dodaj cebulkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Do miski wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę mąki oraz cukier i wymieszaj.
- Rozczyn odstaw na 15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz olej i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie chwilę wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra.
- Podziel na kwadraty lub wytnij kółka szklanką.
- Nakładaj porcje farszu i dokładnie zalepiaj, formując okrągłe kluski.
- Gotuj je na parze przez ok. 10 minut. Układając je na sitku lub bawełnianej ściereczce pamiętaj, aby się nie stykały.
Gotowe parowańce podaj z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Możesz polać je również tłuszczykiem z cebulką i skwarkami lub zaserwować w towarzystwie kwaśnej śmietany. Smacznego!