Puchate kule z obłędnym farszem to mój nowy hit. Przepis mam od kuzynki z Lubelskiego
Są pulchniutkie, a pod miękkim ciastem skrywają apetyczny farsz. To przysmak kuchni lubelskiej, który zdecydowanie zasługuje na sławę w całej Polsce.
Drożdżowe kluski, nazywane też parowańcami, buchtami i pampuchami, znane są w wielu rejonach kraju. Najczęściej serwuje się je polane sosem owocowym lub jako zamiennik ziemniaków do gulaszu. Jednak ich lubelska wersja wyróżnia się posiadaniem w środku nadzienia. Po przekrojeniu kluski naszym oczom ukazuje się wegetariański farsz na bazie soczewicy. To danie, które wspaniale pokazuje prostotę kuchni regionalnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Parowańce z soczewicą to danie, które pochodzi z Żakowoli Poprzecznej w gminie Kąkolewnica Wschodnia. To prosta potrawa z tradycją, bo przygotowywano ją na stoły co najmniej od początku XX wieku. Dania mączne od wieków odgrywają ważną rolę w kuchniach regionalnych, stając się symbolem zaradności i pomysłowości gospodyń.
Parowańce gotuje się na parze, układając je na ściereczce rozpiętej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotowe kluski polewa się tłuszczem lub śmietaną i zajada ze smakiem. W wielu rodzinach to przepis, który przekazywano z pokolenia na pokolenie.
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tych klusek, od razu przepadłam. Drożdżowe, mięciutkie ciasto w połączeniu z prostym farszem na bazie soczewicy po prostu rozpływa się w ustach. To doskonały przepis na obiad bez mięsa, po którym nawet zagorzały fan kotleta schabowego poprosi o dokładkę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu,
- 200 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżkę oleju,
- 1 łyżeczkę cukru,
- 1 łyżeczkę soli.
Farsz:
- 200 g soczewicy,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. W garnku zagotuj 300 ml wody i wsyp soczewicę.
- Gotuj przez 15 minut, aż zmięknie.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Ugotowaną soczewicę odcedć i zblenduj.
- Dodaj cebulkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Do miski wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę mąki oraz cukier i wymieszaj.
- Rozczyn odstaw na 15 minut, aż przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz olej i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie chwilę wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra.
- Podziel na kwadraty lub wytnij kółka szklanką.
- Nakładaj porcje farszu i dokładnie zalepiaj, formując okrągłe kluski.
- Gotuj je na parze przez ok. 10 minut. Układając je na sitku lub bawełnianej ściereczce pamiętaj, aby się nie stykały.
Gotowe parowańce podaj z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Możesz polać je również tłuszczykiem z cebulką i skwarkami lub zaserwować w towarzystwie kwaśnej śmietany. Smacznego!