Pulchne racuszki ze świątecznym dodatkiem. Dwa razy smaczniejsze niż zwykłe
Dlaczego przypominam sobie o nim dopiero w grudniu? Mak to najlepszy dodatek do porannych placuszków na słodko. Ale żeby smakowały bardziej, moje racuchy robię z jeszcze jednym składnikiem, który kojarzy się ze świętami. Szczegóły poniżej.
Mak nie musi być tylko w roladzie makowej czy makowcu japońskim. To idealny składnik, aby w suchej postaci lądował w innych potrawach. Może być zwieńczeniem domowych bułeczek albo elementem ciasta na racuchy. I ten drugi patent gorąco polecam, bo łatwo wejść w klimat świątecznych pyszności. A dla urozmaicenia dodaję też nutę pomarańczy. A konkretnie startą skórkę i sok. Ważne są jednak proporcje.
Skórka z pomarańczy - o tym pamiętaj
Pomarańcze, podobnie jak inne cytrusy, mogą zawierać na swojej powierzchni szkodliwe konserwanty, które mogą przenikać do miąższu podczas obierania. Mycie pomarańczy przed sparzeniem jest więc kluczowe, a następnie dokładne wyszorowanie i sparzenie wrzątkiem owoców. Po dokładnym osuszeniu można za pomocą tarki - przygotowuję zest. To nic innego jak skórka z cytrusów. Pamiętaj jednak o tym, żeby nie ścierać białej części owocu, bo ta będzie gorzka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pomarańczowe racuchy z makiem
Przygotowana w ten sposób skórka pomarańczowa, wyciśnięty sok z pomarańczy, a także suchy mak - to niezbędne składniki na pyszne placuszki, a takie racuchy z talerzy znikają błyskawicznie. Jeśli po świętach zostanie ci mak - też zapamiętaj ten przepis.
Składniki:
- 150 g skyru naturalnego,
- 1 jajko
- 1 łyżeczka maku,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 łyżka soku z pomarańczy (resztę podaj do wypicia),
- 55 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Rozdziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Białko ubij na sztywno.
- Do masy jajecznej dodaj skyr, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy, wymieszaj.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, połącz składniki szpatułą.
- Na koniec powoli wmieszaj ubite białko i dodaj mak.
- Smaż na nieprzywierającej patelni placuszki, ewentualnie użyj masła klarowanego.
- Odwróć po 2-3 minutach na drugą stronę i usmaż na złoto.