Pulchne racuszki ze świątecznym dodatkiem. Dwa razy smaczniejsze niż zwykłe

Dlaczego przypominam sobie o nim dopiero w grudniu? Mak to najlepszy dodatek do porannych placuszków na słodko. Ale żeby smakowały bardziej, moje racuchy robię z jeszcze jednym składnikiem, który kojarzy się ze świętami. Szczegóły poniżej.

Cytrynowe racuszki z dodatkiem maku to mój hit na grudzieńCytrynowe racuszki z dodatkiem maku to mój hit na grudzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mak nie musi być tylko w roladzie makowej czy makowcu japońskim. To idealny składnik, aby w suchej postaci lądował w innych potrawach. Może być zwieńczeniem domowych bułeczek albo elementem ciasta na racuchy. I ten drugi patent gorąco polecam, bo łatwo wejść w klimat świątecznych pyszności. A dla urozmaicenia dodaję też nutę pomarańczy. A konkretnie startą skórkę i sok. Ważne są jednak proporcje.

Skórka z pomarańczy - o tym pamiętaj

Pomarańcze, podobnie jak inne cytrusy, mogą zawierać na swojej powierzchni szkodliwe konserwanty, które mogą przenikać do miąższu podczas obierania. Mycie pomarańczy przed sparzeniem jest więc kluczowe, a następnie dokładne wyszorowanie i sparzenie wrzątkiem owoców. Po dokładnym osuszeniu można za pomocą tarki - przygotowuję zest. To nic innego jak skórka z cytrusów. Pamiętaj jednak o tym, żeby nie ścierać białej części owocu, bo ta będzie gorzka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Przepis na pomarańczowe racuchy z makiem

Przygotowana w ten sposób skórka pomarańczowa, wyciśnięty sok z pomarańczy, a także suchy mak - to niezbędne składniki na pyszne placuszki, a takie racuchy z talerzy znikają błyskawicznie. Jeśli po świętach zostanie ci mak - też zapamiętaj ten przepis.

Składniki:

  • 150 g skyru naturalnego,
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka maku,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy (resztę podaj do wypicia),
  • 55 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Rozdziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Białko ubij na sztywno.
  3. Do masy jajecznej dodaj skyr, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy, wymieszaj.
  4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, połącz składniki szpatułą.
  5. Na koniec powoli wmieszaj ubite białko i dodaj mak.
  6. Smaż na nieprzywierającej patelni placuszki, ewentualnie użyj masła klarowanego.
  7. Odwróć po 2-3 minutach na drugą stronę i usmaż na złoto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą