Puszysty sernik bez twarogu? Jogurt grecki robi tu całą robotę

Gotowi na kulinarną rewolucję? Przed Wami przepis, który wywraca tradycyjne myślenie o serniku do góry nogami! Kto by pomyślał, że można upiec idealnie puszysty i wilgotny sernik… bez grama twarogu? Tak, to możliwe, a całą robotę robi tu pewien niepozorny składnik, który z pewnością masz w swojej lodówce.

Sernik na jogurtach greckichSernik na jogurtach greckich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michael Rogner
Marcin Michałowski

Sernik to jedno z tych ciast, które mają w sobie coś ponadczasowego. Kojarzy się z domem, świętami, niedzielą i chwilą tylko dla siebie. Ale czy można przygotować sernik bez użycia twarogu? Okazuje się, że tak – i to z zaskakującym rezultatem! Jeśli masz w lodówce jogurt grecki, kilka jajek i paczkę krakersów, jesteś już w połowie drogi do stworzenia puszystego deseru, który zachwyci nie tylko smakoszy, ale i sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewska pianka biało-czerwona. Słodkości bez włączania piekarnika

Sernik z jogurtu greckiego – lekkość bez kompromisów

Klasyczny sernik to dla wielu świętość. Ale ci, którzy chociaż raz spróbowali jego wersji na bazie jogurtu greckiego, wiedzą, że to alternatywa, która nie tylko dorównuje oryginałowi, ale w wielu aspektach go przewyższa. Dlaczego? Po pierwsze – jogurt grecki ma kremową, gładką konsystencję, dzięki której masa sernikowa staje się jedwabiście lekka. Po drugie – nie wymaga mielenia ani długiego przygotowywania. Wystarczy kilka składników i mikser.

Sekret puszystości tkwi w dobrze ubitych białkach oraz odpowiednim wymieszaniu składników. Tu liczy się delikatność – masa nie powinna być traktowana zbyt brutalnie. Mieszamy ją szpatułką, delikatnie, by zachować jak najwięcej powietrza. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta i ma cudownie piankową strukturę.

Przepis na sernik bez twarogu – tylko z jogurtu greckiego

Składniki:

Na spód:

  • 200 g słonych krakersów (lub herbatników, jeśli wolisz klasykę),
  • 50 g roztopionego masła.

Na masę sernikową:

  • 1200 ml jogurtu greckiego (najlepiej gęstego, bez dodatków),
  • 7 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek),
  • 1 szklanka oleju roślinnego (np. rzepakowego).

Przygotowanie:

  1. Pokrusz krakersy (lub herbatniki) przy pomocy malaksera albo wałka.
  2. Wymieszaj je z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji wilgotnej kruszonki.
  3. Wyłóż spód tortownicy (ok. 26 cm) przygotowaną mieszanką i mocno dociśnij.
  4. Wstaw tortownicę do lodówki, by spód stężał.
  5. Oddziel białka od żółtek.
  6. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.
  7. Dodaj jogurt grecki, proszek budyniowy i olej, po czym miksuj do połączenia składników.
  8. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  9. Stopniowo dodawaj pianę do masy jogurtowej i delikatnie mieszaj szpatułką, by nie opadła.
  10. Wylej gotową masę na schłodzony spód.
  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 60 minut.
  12. Po upieczeniu zostaw sernik na 10–15 minut w uchylonym piekarniku.
  13. Odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na minimum kilka godzin.

Ten sernik z jogurtu greckiego to dowód na to, że nie trzeba tradycyjnych składników, by osiągnąć spektakularny efekt. Jest lekki, a zarazem sycący, puszysty i pięknie się prezentuje. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, ale też jako szybki deser na co dzień. A jeśli boisz się, że to nie "prawdziwy" sernik – po pierwszym kawałku zmienisz zdanie. Jogurt grecki naprawdę robi tu całą robotę.

Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce