Polewa z sezonowych owoców robi robotę. Sernik jeszcze lepszy niż z cukierni

Kiedy świeże owoce kuszą kolorami na ryneczku, czas udoskonalić uwielbiany przez wszystkich sernik. Prosta polewa sprawi, że każdy kęs będzie jak krok do raju.

Sernik z pyszną polewąSernik z pyszną polewą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guy J. Sagi
Ewa Malinowska

Serniczka nikt nie odmawia, a w szczególności, gdy dodatkowo polany jest słodkimi truskawkami. To deser zdecydowanie wart słodkiego grzechu - na jednym kawałku trudno poprzestać. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, gdy chcesz zachwycić gości pysznym ciastem. Spód z herbatników stanowi chrupiącą bazę, kremowa masa serowa rozpływa się w ustach, a polewa z soczystych truskawek dodaje niezwykłego aromatu i pięknego wyglądu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Sernik z polewą truskawkową

Sezon na truskawki rozkręca się, a ceny spadają. Warto z tego skorzystać i nacieszyć się smakiem soczystych, polskich owoców. Najlepiej smakują zajadane prosto z koszyczka, ale zachwycają również w deserach. To nie tylko pyszny dodatek do koktajlu czy drożdżówek, ale również ciekawe urozmaicenie dla klasycznego sernika.

Pyszny sernik z sosem truskawkowym
Pyszny sernik z sosem truskawkowym © Adobe Stock

Masa twarogowa w połączeniu z sosem truskawkowym tylko zyskuje na smaku. Gęsty sos apetycznie spływa po cieście, powodując od razu wzmożoną pracę ślinianek. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, wizytę teściowej, urodzinową imprezę czy po prostu smaczny podwieczorek.

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek zbożowych lub maślanych herbatników,
  • 80 g roztopionego masła.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • skórka cytrynowa (opcjonalnie, dla smaku).

Polewa truskawkowa:

  • 300 g truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  • 2 łyżki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozkrusz drobno i wymieszaj roztopionym masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozprowadź spód z masy ciasteczkowej, mocno dociskając go szklanką, by był zwarty. Wstaw do lodówki.
  4. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier biały oraz wanilinowy oraz opcjonalnie skórkę z cytryny i krótko zmiksuj, do połączenia się składników.
  5. Dodawaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia.
  6. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita
  7. Masę serową wylej na spód ciasteczkowy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 60-70 minut.
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  10. Następnie wstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
  11. Truskawki pozbaw szypułek, przełóż do garnka i dodaj cukier.
  12. Podgrzewaj przez około 5-7 minut, aż truskawki się rozpadną. Możesz je zblendować, jeśli sos ma być gładki.
  13. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze w zimnej wodzie i dodaj do truskawek, energicznie mieszając.
  14. Gotuj przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  15. Gdy polewa przestygnie, udekoruj nią sernik.

Pyszny sernik z polewą truskawkową jest już gotowy. Zamiast truskawek w podobny sposób możesz wykorzystać maliny lub postawić na miks leśnych owoców. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska