Polewa z sezonowych owoców robi robotę. Sernik jeszcze lepszy niż z cukierni

Kiedy świeże owoce kuszą kolorami na ryneczku, czas udoskonalić uwielbiany przez wszystkich sernik. Prosta polewa sprawi, że każdy kęs będzie jak krok do raju.

Sernik z pyszną polewąSernik z pyszną polewą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guy J. Sagi
Ewa Malinowska

Serniczka nikt nie odmawia, a w szczególności, gdy dodatkowo polany jest słodkimi truskawkami. To deser zdecydowanie wart słodkiego grzechu - na jednym kawałku trudno poprzestać. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, gdy chcesz zachwycić gości pysznym ciastem. Spód z herbatników stanowi chrupiącą bazę, kremowa masa serowa rozpływa się w ustach, a polewa z soczystych truskawek dodaje niezwykłego aromatu i pięknego wyglądu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Sernik z polewą truskawkową

Sezon na truskawki rozkręca się, a ceny spadają. Warto z tego skorzystać i nacieszyć się smakiem soczystych, polskich owoców. Najlepiej smakują zajadane prosto z koszyczka, ale zachwycają również w deserach. To nie tylko pyszny dodatek do koktajlu czy drożdżówek, ale również ciekawe urozmaicenie dla klasycznego sernika.

Pyszny sernik z sosem truskawkowym
Pyszny sernik z sosem truskawkowym © Adobe Stock

Masa twarogowa w połączeniu z sosem truskawkowym tylko zyskuje na smaku. Gęsty sos apetycznie spływa po cieście, powodując od razu wzmożoną pracę ślinianek. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, wizytę teściowej, urodzinową imprezę czy po prostu smaczny podwieczorek.

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek zbożowych lub maślanych herbatników,
  • 80 g roztopionego masła.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • skórka cytrynowa (opcjonalnie, dla smaku).

Polewa truskawkowa:

  • 300 g truskawek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  • 2 łyżki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozkrusz drobno i wymieszaj roztopionym masłem.
  2. Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozprowadź spód z masy ciasteczkowej, mocno dociskając go szklanką, by był zwarty. Wstaw do lodówki.
  4. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier biały oraz wanilinowy oraz opcjonalnie skórkę z cytryny i krótko zmiksuj, do połączenia się składników.
  5. Dodawaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia.
  6. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę. Delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita
  7. Masę serową wylej na spód ciasteczkowy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 60-70 minut.
  9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  10. Następnie wstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
  11. Truskawki pozbaw szypułek, przełóż do garnka i dodaj cukier.
  12. Podgrzewaj przez około 5-7 minut, aż truskawki się rozpadną. Możesz je zblendować, jeśli sos ma być gładki.
  13. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze w zimnej wodzie i dodaj do truskawek, energicznie mieszając.
  14. Gotuj przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  15. Gdy polewa przestygnie, udekoruj nią sernik.

Pyszny sernik z polewą truskawkową jest już gotowy. Zamiast truskawek w podobny sposób możesz wykorzystać maliny lub postawić na miks leśnych owoców. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie