Pyrowce zastąpią cały obiad. Wystarczy kęs, by zaskoczyć się ich wnętrzem

Szukasz pomysłu na szybki, sycący i pyszny obiad? Pyrowce to doskonała propozycja dla miłośników ziemniaków i mięsa. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem.

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym.Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | -lvinst-
Marcin Michałowski

Szukasz pomysłu na prosty, ale sycący obiad, który zachwyci całą rodzinę? Pyrowce, czyli kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem, to danie, które z powodzeniem może stać się gwiazdą twojego obiadowego stołu. Te tradycyjne kotlety to połączenie delikatnego ziemniaczanego ciasta i aromatycznego mięsa, które razem tworzą idealną harmonię smaków. Choć proste w wykonaniu, pyrowce potrafią zaskoczyć swoim bogatym wnętrzem i wyjątkową chrupkością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Przepis na klasyczne pyrowce

Przygotowanie pyrowców nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych. To proste, domowe danie, które można przyrządzić z podstawowych składników dostępnych w każdej kuchni. Poniżej znajdziesz przepis na pyrowce, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces ich przygotowania.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Ziemniaki ugotuj, obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Farsz mięsny: Cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone i przyprawy. Smaż do miękkości.
  3. Ciasto: Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę i przyprawy. Wyrób gładkie ciasto.
  4. Formowanie pyrowców: Z ciasta formuj płaty, nałóż na każdy po łyżce farszu i zlepiaj brzegi.
  5. Smażenie: Smaż pyrowce na rozgrzanym oleju z obu stron do złotego koloru.

Wariacje na temat pyrowców:

  • Farsz: Zamiast mięsa mielonego możesz użyć mielonego indyka, kurczaka lub mieszanki warzywnej.
  • Dodatki: Do farszu możesz dodać starty ser, pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa.
  • Przyprawy: Eksperymentuj z różnymi przyprawami, takimi jak papryka słodka, ostra, kumin czy kolendra.
  • Sosy: Podawaj pyrowce z różnymi sosami, np. czosnkowym, pomidorowym lub śmietanowym.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis