Moja mama dodaje do masy na mielone. Kotlety mają wyraźniejszy smak i przyjemnie chrupią

Kotlety mielone to jedno z dań, które w polskich domach od wielu lat ma ogromne grono fanów. Robiły je nasze babcie, serwowano je w barach mlecznych czy też stołówkach, a gdy zostały po obiedzie, jedliśmy je jak nasze polskie burgery w kajzerce. Uwielbiany przysmak można dodatkowo udoskonalić, by był jeszcze smaczniejszy i chrupiący.

Królewskie kotlety mieloneKrólewskie kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Ewa Malinowska

Na mielone zawsze znajdzie się chętny. W szczególności, gdy są pysznie chrupiące na zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Mogłoby się wydawać, że zrobienie takich kotletów nie jest trudne, ale niektórzy narzekają, że wychodzą im niesmaczne, mimo wkładanego wysiłku. Z tym przepis zrobisz jednak tak smaczne kotlety mielone, że już nigdy nie wrócisz do innego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Przepis na idealne mielone

Moja mama to mistrzynie kotletów mielonych. Każdy, kto miał okazję ich spróbować, do dziś twierdzi, że lepszych nie jadł. Jej sekret tkwi w dwóch nieoczywistych składnikach, których próżno szukać w tradycyjnych przepisach.

Kotlety mielone - Pyszności
Kotlety mielone - Pyszności © Canva | graletta

Do masy dodaje ona posiekane orzechy włoskie, które nie tylko dodają lekkiej chrupkości i ciekawej konsystencji, ale przy okazji podnoszą właściwości odżywcze dania. Aby jeszcze bardziej podkreślić orzechowy charakter tych kotletów, masę doprawia się dodatkowo odrobiną kminu rzymskiego. To pyszna odmiana od klasycznych mielonych.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane),
  • 1 jajko,
  • 1 bułka (np. kajzerka) namoczona w mleku i odciśnięta,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 150 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • sól, pieprz, kmin rzymski, gałka muszkatołowa do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i musztardę.
  2. Do masy mięsnej dodaj posiekane orzechy włoskie oraz przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski i gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie wyrób.
  3. Z przygotowanej masy formuj kotlety o dowolnym kształcie.
  4. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
  5. Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Podaj z ulubionymi dodatkami, może być to klasyczne ziemniaki i buraczki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej