Moja mama dodaje do masy na mielone. Kotlety mają wyraźniejszy smak i przyjemnie chrupią
Kotlety mielone to jedno z dań, które w polskich domach od wielu lat ma ogromne grono fanów. Robiły je nasze babcie, serwowano je w barach mlecznych czy też stołówkach, a gdy zostały po obiedzie, jedliśmy je jak nasze polskie burgery w kajzerce. Uwielbiany przysmak można dodatkowo udoskonalić, by był jeszcze smaczniejszy i chrupiący.
10.10.2024 09:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na mielone zawsze znajdzie się chętny. W szczególności, gdy są pysznie chrupiące na zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Mogłoby się wydawać, że zrobienie takich kotletów nie jest trudne, ale niektórzy narzekają, że wychodzą im niesmaczne, mimo wkładanego wysiłku. Z tym przepis zrobisz jednak tak smaczne kotlety mielone, że już nigdy nie wrócisz do innego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na idealne mielone
Moja mama to mistrzynie kotletów mielonych. Każdy, kto miał okazję ich spróbować, do dziś twierdzi, że lepszych nie jadł. Jej sekret tkwi w dwóch nieoczywistych składnikach, których próżno szukać w tradycyjnych przepisach.
Do masy dodaje ona posiekane orzechy włoskie, które nie tylko dodają lekkiej chrupkości i ciekawej konsystencji, ale przy okazji podnoszą właściwości odżywcze dania. Aby jeszcze bardziej podkreślić orzechowy charakter tych kotletów, masę doprawia się dodatkowo odrobiną kminu rzymskiego. To pyszna odmiana od klasycznych mielonych.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane),
- 1 jajko,
- 1 bułka (np. kajzerka) namoczona w mleku i odciśnięta,
- 1 cebula, drobno posiekana,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 150 g orzechów włoskich, posiekanych,
- sól, pieprz, kmin rzymski, gałka muszkatołowa do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i musztardę.
- Do masy mięsnej dodaj posiekane orzechy włoskie oraz przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski i gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie wyrób.
- Z przygotowanej masy formuj kotlety o dowolnym kształcie.
- Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Podaj z ulubionymi dodatkami, może być to klasyczne ziemniaki i buraczki. Smacznego!