Pyry z gzikiem. Sprawdzony przepis na wielkopolski przysmak
Przepis na pyry z gzikiem – to nie tylko wielkopolski klasyk obiadowy. Proste, pyszne i lekkie danie doskonale sprawdzi się na cieplejsze dni, które nieuchronnie nadchodzą. Jak zrobić?
19.05.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:30
Pyry z gzikiem – skąd pochodzą? Historia dania
To regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem. Można śmiało powiedzieć, że to najbardziej znana potrawa tego rejonu, którą wszyscy w Polsce kojarzą z Wielkopolską. Niektórzy ze względu na popularność ziemniaków w tym regionie, nazywają go Pyrlandią.
To danie rozpowszechniło się w XIX wieku, gdy popularne i łatwo dostępne stały się ziemniaki. Pierwotnie pyry z gzikiem pojawiały się na stołach najbiedniejszych mieszkańców, ale dziś to rarytas, którym zajadają się wszyscy, bez względu na stan konta. Większość restauracji oferujących tradycyjną kuchnię wielkopolską ma w swoim menu pyry z gzikiem.
11 maja 2007 roku gzik został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 300 g twarogu tłustego
- 160 g śmietany
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku
Młode ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj ze skórką w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy szklanki.
Następnie przejdź do przygotowania kremowego gzika. To nic innego jak pyszny farsz na bazie twarożku. Przełóż twaróg do miski i dodaj do niego śmietanę. Dopraw pieprzem i solą i rozgnieć przy pomocy widelca. Następnie dodaj posiekany drobno szczypiorek i rzodkiewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Niektórzy do twarożku dodają też drobno pokrojoną surową cebulę. Jeśli lubisz twarożek w takiej wersji, to śmiało możesz również ją dodać.
Pyry z gzikiem – jak podawać?
Twarożek wyłóż na rozgniecione ziemniaki i udekoruj całość plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Danie podawaj na zimno – możesz zjeść je nawet następnego dnia. Smacznego!