Pyry z gzikiem. Sprawdzony przepis na wielkopolski przysmak

Przepis na pyry z gzikiem – to nie tylko wielkopolski klasyk obiadowy. Proste, pyszne i lekkie danie doskonale sprawdzi się na cieplejsze dni, które nieuchronnie nadchodzą. Jak zrobić?

pyry z gzikiem przepis
Ewa

Pyry z gzikiem – skąd pochodzą? Historia dania

To regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem. Można śmiało powiedzieć, że to najbardziej znana potrawa tego rejonu, którą wszyscy w Polsce kojarzą z Wielkopolską. Niektórzy ze względu na popularność ziemniaków w tym regionie, nazywają go Pyrlandią.

To danie rozpowszechniło się w XIX wieku, gdy popularne i łatwo dostępne stały się ziemniaki. Pierwotnie pyry z gzikiem pojawiały się na stołach najbiedniejszych mieszkańców, ale dziś to rarytas, którym zajadają się wszyscy, bez względu na stan konta. Większość restauracji oferujących tradycyjną kuchnię wielkopolską ma w swoim menu pyry z gzikiem.

11 maja 2007 roku gzik został wpisany  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 300 g twarogu tłustego
  • 160 g śmietany
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku

Młode ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj ze skórką w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy szklanki.

Obrazek

Następnie przejdź do przygotowania kremowego gzika. To nic innego jak pyszny farsz na bazie twarożku. Przełóż twaróg do miski i dodaj do niego śmietanę. Dopraw pieprzem i solą i rozgnieć przy pomocy widelca. Następnie dodaj posiekany drobno szczypiorek i rzodkiewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Niektórzy do twarożku dodają też drobno pokrojoną surową cebulę. Jeśli lubisz twarożek w takiej wersji, to śmiało możesz również ją dodać.

Obrazek

Pyry z gzikiem – jak podawać?

Twarożek wyłóż na rozgniecione ziemniaki i udekoruj całość plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Danie podawaj na zimno – możesz zjeść je nawet następnego dnia. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia