Pyry z gzikiem. Sprawdzony przepis na wielkopolski przysmak

Przepis na pyry z gzikiem – to nie tylko wielkopolski klasyk obiadowy. Proste, pyszne i lekkie danie doskonale sprawdzi się na cieplejsze dni, które nieuchronnie nadchodzą. Jak zrobić?

pyry z gzikiem przepis
Ewa

Pyry z gzikiem – skąd pochodzą? Historia dania

To regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem. Można śmiało powiedzieć, że to najbardziej znana potrawa tego rejonu, którą wszyscy w Polsce kojarzą z Wielkopolską. Niektórzy ze względu na popularność ziemniaków w tym regionie, nazywają go Pyrlandią.

To danie rozpowszechniło się w XIX wieku, gdy popularne i łatwo dostępne stały się ziemniaki. Pierwotnie pyry z gzikiem pojawiały się na stołach najbiedniejszych mieszkańców, ale dziś to rarytas, którym zajadają się wszyscy, bez względu na stan konta. Większość restauracji oferujących tradycyjną kuchnię wielkopolską ma w swoim menu pyry z gzikiem.

11 maja 2007 roku gzik został wpisany  przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na polską Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 300 g twarogu tłustego
  • 160 g śmietany
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na pyry z gzikiem krok po kroku

Młode ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj ze skórką w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieć przy pomocy szklanki.

Obrazek

Następnie przejdź do przygotowania kremowego gzika. To nic innego jak pyszny farsz na bazie twarożku. Przełóż twaróg do miski i dodaj do niego śmietanę. Dopraw pieprzem i solą i rozgnieć przy pomocy widelca. Następnie dodaj posiekany drobno szczypiorek i rzodkiewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Niektórzy do twarożku dodają też drobno pokrojoną surową cebulę. Jeśli lubisz twarożek w takiej wersji, to śmiało możesz również ją dodać.

Obrazek

Pyry z gzikiem – jak podawać?

Twarożek wyłóż na rozgniecione ziemniaki i udekoruj całość plasterkami rzodkiewki i szczypiorkiem. Danie podawaj na zimno – możesz zjeść je nawet następnego dnia. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo