Pyszna smarówka na kanapki. O wędlinach szybko zapomnisz
Kanapka z mięsiwem rozkocha w sobie wszystkich domowników. Prosty przepis na mięso w słoiku pozwoli cieszyć się jakością bez przepłacania czy lustrowania etykiet w sklepach.
Chociaż lady uginają się pod ciężarem różnego rodzaju wędlin i szynek, to przyglądając się liście składników, może złapać się za głowę. Wzmacniacze smaku, konserwanty i azotany są na porządku dziennym, a za lepszą jakość trzeba słono zapłacić. Rozwiązanie jest proste - przygotowanie mięsnego smarowidła samodzielnie w domu. Wyjdzie taniej, smaczniej i zdrowiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka
Smarowidło na kanapki
To smarowidło rozkocha w sobie wszystkich miłośników mięsa. Doskonale sprawdzi się na kanapkach i bułeczkach, zastępując wędliny i pasztety. Składniki są proste i łatwo dostępne, a solidny zapas słoiczków przygotujesz za niewielką kwotę. Poznaj przepis na klasyczne smarowidło mięsne w słoiku i ciesz się jego wyjątkowym smakiem przez dłuższy czas.
Podstawą jest dobra karkówka. Powinna mieć widoczny tłuszcz, który będzie nośnikiem smaku. Do tego przyprawy, słonina i chwila pracy, by móc później cieszyć się pysznym smarowidłem, nazywanym także smarówką.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 500 g słoniny.
Przyprawy:
- 1 łyżka soli,
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w mniejsze kawałki i zmiel w maszynce z oczkami o średnicy ok. 7 mm. Słoninę miel bez skóry.
- Do zmielonego mięsa dodaj po kolei wszystkie przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrób masę.
- Powstałą masę przełóż do słoika. Najlepiej robić to przez lejek, aby nie ubrudzić rantów słoika. Na koniec dociśnij mięso rękami. Zostaw ok. 2 cm wolnej przestrzeni na górze.
- Wyczyść brzeg i gwint słoika. Dobrze je zakręć.
- Słoiki postaw na wysokiej blaszce. Wlej do niej ok. 300 ml wody.
- Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 100 stopni Celsjusza.
- Od momentu nagrzania wekuj słoiki przez 3 godziny.
Tak przygotowane słoiki mogą stać w lodówce do 2 miesięcy, ale znikają znacznie szybciej. Jeśli chcesz dłużej przechowywać słoiki, postaw na tyndalizację. Wtedy następnego dnia wstaw słoiki do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Powtórz czynność trzeciego dnia i schowaj gotowe smarowidło do spiżarni. Tak zakonserwowane smarowidło może stać na półce nawet kilka lat. Smacznego!