PrzepisDania mięsnePyszna smarówka na kanapki. O wędlinach szybko zapomnisz

Pyszna smarówka na kanapki. O wędlinach szybko zapomnisz

Kanapka z mięsiwem rozkocha w sobie wszystkich domowników. Prosty przepis na mięso w słoiku pozwoli cieszyć się jakością bez przepłacania czy lustrowania etykiet w sklepach.

To mięsiwo idealne na kanapki
To mięsiwo idealne na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż lady uginają się pod ciężarem różnego rodzaju wędlin i szynek, to przyglądając się liście składników, może złapać się za głowę. Wzmacniacze smaku, konserwanty i azotany są na porządku dziennym, a za lepszą jakość trzeba słono zapłacić. Rozwiązanie jest proste - przygotowanie mięsnego smarowidła samodzielnie w domu. Wyjdzie taniej, smaczniej i zdrowiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Smarowidło na kanapki

To smarowidło rozkocha w sobie wszystkich miłośników mięsa. Doskonale sprawdzi się na kanapkach i bułeczkach, zastępując wędliny i pasztety. Składniki są proste i łatwo dostępne, a solidny zapas słoiczków przygotujesz za niewielką kwotę. Poznaj przepis na klasyczne smarowidło mięsne w słoiku i ciesz się jego wyjątkowym smakiem przez dłuższy czas.

Aromatyczne smarowidło do chleba z boczku i karkówki
Aromatyczne smarowidło do chleba z boczku i karkówki © Canva | derketta

Podstawą jest dobra karkówka. Powinna mieć widoczny tłuszcz, który będzie nośnikiem smaku. Do tego przyprawy, słonina i chwila pracy, by móc później cieszyć się pysznym smarowidłem, nazywanym także smarówką.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 500 g słoniny.

Przyprawy:

  • 1 łyżka soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 150 ml wody.


Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w mniejsze kawałki i zmiel w maszynce z oczkami o średnicy ok. 7 mm. Słoninę miel bez skóry.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj po kolei wszystkie przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrób masę.
  3. Powstałą masę przełóż do słoika. Najlepiej robić to przez lejek, aby nie ubrudzić rantów słoika. Na koniec dociśnij mięso rękami. Zostaw ok. 2 cm wolnej przestrzeni na górze.
  4. Wyczyść brzeg i gwint słoika. Dobrze je zakręć.
  5. Słoiki postaw na wysokiej blaszce. Wlej do niej ok. 300 ml wody.
  6. Wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 100 stopni Celsjusza.
  7. Od momentu nagrzania wekuj słoiki przez 3 godziny.

Tak przygotowane słoiki mogą stać w lodówce do 2 miesięcy, ale znikają znacznie szybciej. Jeśli chcesz dłużej przechowywać słoiki, postaw na tyndalizację. Wtedy następnego dnia wstaw słoiki do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Powtórz czynność trzeciego dnia i schowaj gotowe smarowidło do spiżarni. Tak zakonserwowane smarowidło może stać na półce nawet kilka lat. Smacznego!

przepissmarowidłomięso

Wybrane dla Ciebie