Robię pasztet w słoikach. W środku nie ma grama mięsa, a rodzina błaga o dokładki

Pasztet bez mięsa? Brzmi jak wyzwanie, ale zapewniamy, że jest to jedno z tych dań, które podbije serca wszystkich, nawet zagorzałych miłośników tradycyjnych mięsnych smaków. Ten pasztet, przygotowany z warzyw i roślin strączkowych, jest tak pyszny i aromatyczny, że nikt nie uwierzy, że nie zawiera ani grama mięsa. W słoikach przechowuje się świetnie, a jego smak tylko nabiera głębi z każdym dniem. Jak to możliwe, że coś tak prostego wzbudza takie zachwyty?

Domowy pasztet w słoiku o kremowej konsystencjiDomowy pasztet w słoiku o kremowej konsystencji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zazwyczaj, kiedy myślimy o pasztecie, przychodzi nam do głowy jego tradycyjna, mięsna wersja. Tym razem pokażemy, jak przygotować roślinny pasztet, który nie tylko jest smaczny, ale także zdrowy. Jego zaletą jest prostota wykonania oraz możliwość długiego przechowywania w słoikach, co sprawia, że zawsze mamy pod ręką coś pysznego i gotowego do podania.

Jak zrobić pasztet bez mięsa, który zachwyci rodzinę?

Podstawą naszego pasztetu będą warzywa i rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca czy fasola. To one nadają mu odpowiednią konsystencję i wartości odżywcze. Aby pasztet miał odpowiednią strukturę i smak, dodamy także orzechy, kaszę jaglaną oraz przyprawy, które podkręcą jego aromat. Pieczemy go w słoikach, co sprawia, że pasztet jest łatwy do przechowywania i świetnie sprawdza się jako smarowidło na kanapki, czy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Wbrew pozorom pasztety w wersji wegetariańskiej i wegańskiej nie są nowością. Już na staropolskich stołach pojawiały się roślinne potrawy, takie jak pasztet z masy migdałowej.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie, aż będą złociste. Dodajemy startą marchewkę i smażymy jeszcze kilka minut.
  2. Następnie wrzucamy do miski ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, orzechy oraz podsmażone warzywa. Wszystko blendujemy na gładką masę, dodając przyprawy do smaku.
  3. Gotową masę przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając nieco miejsca na wierzchu, aby pasztet miał miejsce na rośnięcie podczas pieczenia.
  4. Zakręcamy słoiki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

Pasztet idealny do przechowywania – na co zwrócić uwagę?

Przechowywanie pasztetu w słoikach to doskonałe rozwiązanie, które pozwala nam cieszyć się nim przez dłuższy czas. Po upieczeniu słoiki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu pasztet może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni, a nawet miesiąc. Idealnie sprawdza się na kanapkach, ale także jako przekąska czy dodatek do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟