Amerykanie zajadają się co rano. Konkurencja dla jajecznicy i nudnych kanapek
Omlet i kanapka to dwa śniadaniowe klasyki, chętnie jadane niemal w każdym zakątku świata. Co powstanie z ich połączenia? Sycące oraz pyszne danie łączące lekkość jajek z chrupkością pieczywa. Jak przygotować omletową kanapkę?
29.09.2024 06:02
Choć omlet nie jest w Polsce tak popularny jak jajecznica, wiele osób przyrządza go na śniadanie, delikatny obiad albo kolację. To przysmak z długą tradycją, spożywany już w Imperium Rzymskiego. Jednak kojarzy się przede wszystkim z Francją, gdzie przez wieki dopracowywano recepturę specjału.
Aleksander Dumas w swoim "Wielkim słowniku kulinarnym" opisywał kilka wersji omletu, m.in. ze świeżymi ziołami (pietruszką, szczypiorkiem i estragonem) czy grzybami, w tym truflami. Wielkim uznaniem do dziś cieszy się omelette de la mère Poulard, którego przepis powstał w XIX wieku, w słynnym normandzkim sanktuarium Mont Saint – Michel. Przypomina suflet z chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Polsce modę na tego typu dania rozpropagowała królowa Marysieńka, żona Jana III Sobieskiego. "(...) gdy tylko w czasie licznych podróży królewskich karoca wioząca dostojną parę zatrzymywała się na krótki popas przed szlacheckim dworem, zaraz z kuchni rozlegały się odgłosy ubijanych na omlet jaj" – wspominał kronikarz.
Ostatnio dużą popularnością cieszy się omletowa kanapka, czyli połączenie jajecznego dania z pieczywem. Tego typu posiłki od dawna jadają choćby Amerykanie, miłośnicy breakfast sandwiches, gdzie omlet trafia do wnętrza tostów.
Omletowa kanapka to idealny sposób na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie, lunch czy kolację. Łączy w sobie wszystkie zalety klasycznego omletu – delikatność, możliwość dodania ulubionych składników – z wygodą jedzenia kanapki. To także świetna opcja na wynos – specjał można zapakować i zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na piknik.
Do przyrządzenia omletu nie potrzeba zbyt wielu składników, jednak ważna jest ich jakość. Dotyczy to zwłaszcza jajek, które powinny być bardzo świeże. Jak to sprawdzić? Prostym sposobem, czyli zanurzając jajko w naczyniu z wodą. Gdy natychmiast opadnie poziomo na dno, możemy je wykorzystać bez żadnych obaw. Jeśli "stoi" na dnie, unosząc się trochę w kierunku powierzchni, nie jest już pierwszej świeżości, ale prawdopodobnie nadaje się do konsumpcji, choć niekoniecznie do przygotowania omletu. Jajko, które po zanurzeniu wypływa na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, ma już najwyraźniej bardzo dużą komorę powietrzną. To jednoznacznie wskazuje na jego nieświeżość.
Klasyczna omletowa kanapka
W miseczce rozbijamy dwa jajka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie roztrzepujemy widelcem. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło (łyżka) i wylewamy jajka. Smażymy omlet na małym ogniu, aż się zetnie. Gdy jest gotowy, układamy na nim dwie kromki chleba tostowego, smażymy, aż się lekko zarumienią. Ostrożnie obracamy omlet razem z chlebem, składamy boki omletu do środka, tworząc prostokąt, który wpasuje się w kanapkę. Układamy szynkę i ser (np. cheddar), a następnie składamy chleb w kanapkę. Smażymy przez chwilę z obu stron, aż ser się roztopi, a chleb będzie chrupiący. Podajemy na ciepło.
Omletowa kanapka z warzywami i serem feta
W miseczce roztrzepujemy dwa jajka, doprawiając solą, pieprzem i suszonym oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodaj pokrojoną w paski paprykę (połówkę) i podsmażamy przez chwilę, aż zmięknie. Następnie wylewamy na patelnię jajka i smażymy omlet. Gdy zacznie się ścinać, układamy na nim dwie kromki pełnoziarnistego chleba. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie obracamy omlet z chlebem. Składamy w kształt pasujący do chleba, a na wierzchu układamy kawałki sera feta, plasterki ogórka i liście szpinaku. Składamy chleb w kanapkę i smażymy jeszcze chwilę, aż stanie się chrupiący.
Omletowa kanapka z bekonem i awokado
Dwa plasterki bekonu lub boczku podsmażamy na patelni, na chrupko, po czym odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Awokado (połówkę) rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Powstałą masą smarujemy dwie kromki chleba (np. razowego). W miseczce roztrzepujemy jajka (2), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy omlet na tej samej patelni, co bekon. Układamy chleb, po czym obracamy, by go zrumienić. Składamy omlet w prostokąt, układamy na nim chrupiący bekon i składamy kanapkę.