Błyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki

Marzysz o aromatycznej, soczystej roladzie z boczku, która zachwyci smakiem domowników? Z naszym przepisem zrobisz ją błyskawicznie, a potrzeba do tego tylko kilka składników i trzy proste kroki!

Błyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste krokiBłyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Marzysz o aromatycznym, soczystym boczku, który możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni? Nie musisz wydawać fortuny na gotowe wyroby mięsne z piekarni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, by stworzyć wspaniałą wędlinę, która zachwyci twoje kubki smakowe. Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Przepis na pieczony boczek rolowany

Składniki:

  • 1200 g boczku,
  • 1,5 l wody,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek cebuli,
  • plasterki marchwi, pietruszki, selera,
  • 1 opakowanie majeranku,
  • opcjonalnie ulubione przyprawy (np. rozmaryn, papryka, oregano, imbir),
  • 1 duża cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Marynata: Do dużej miski wlej wodę, dodaj sól, warzywa, cebulę i czosnek. Włóż boczek do marynaty i odstaw do lodówki na 2 dni.
  2. Doprawianie i pieczenie: Wyjmij boczek z marynaty, osusz i dopraw majerankiem i ulubionymi przyprawami. Na mięsie ułóż pokrojoną cebulę i czosnek. Zwiń boczek w rulon, zwiąż sznurkiem i natrzyj majerankiem. Owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 180°C przez 2-2,5 godziny. Na koniec rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut.
  3. Wystudzenie i przechowywanie: Pozostaw boczek do wystygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do marynaty możesz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany czy pieprz czarny.
  • Aby uzyskać bardziej aromatyczny boczek, przed pieczeniem posmaruj go dodatkowo musztardą lub miodem.
  • Pieczony boczek możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Dzięki prostym krokom i pysznym składnikom pieczony boczek stanie się ulubioną wędliną twojej rodziny. Gotowy wyrób można przechowywać w lodówce i cieszyć się nim przez kilka dni, delektując się jego aromatem i wyjątkowym smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇