PrzepisDania mięsneBłyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki

Błyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki

Błyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki
Błyskawiczny przepis na pieczony boczek. Wystarczą trzy proste kroki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
07.02.2024 14:40

Marzysz o aromatycznej, soczystej roladzie z boczku, która zachwyci smakiem domowników? Z naszym przepisem zrobisz ją błyskawicznie, a potrzeba do tego tylko kilka składników i trzy proste kroki!

Marzysz o aromatycznym, soczystym boczku, który możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni? Nie musisz wydawać fortuny na gotowe wyroby mięsne z piekarni. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, by stworzyć wspaniałą wędlinę, która zachwyci twoje kubki smakowe. Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na pieczony boczek rolowany

Składniki:

  • 1200 g boczku,
  • 1,5 l wody,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek cebuli,
  • plasterki marchwi, pietruszki, selera,
  • 1 opakowanie majeranku,
  • opcjonalnie ulubione przyprawy (np. rozmaryn, papryka, oregano, imbir),
  • 1 duża cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Marynata: Do dużej miski wlej wodę, dodaj sól, warzywa, cebulę i czosnek. Włóż boczek do marynaty i odstaw do lodówki na 2 dni.
  2. Doprawianie i pieczenie: Wyjmij boczek z marynaty, osusz i dopraw majerankiem i ulubionymi przyprawami. Na mięsie ułóż pokrojoną cebulę i czosnek. Zwiń boczek w rulon, zwiąż sznurkiem i natrzyj majerankiem. Owiń folią aluminiową i piecz w temperaturze 180°C przez 2-2,5 godziny. Na koniec rozetnij folię i piecz jeszcze 15 minut.
  3. Wystudzenie i przechowywanie: Pozostaw boczek do wystygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do marynaty możesz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany czy pieprz czarny.
  • Aby uzyskać bardziej aromatyczny boczek, przed pieczeniem posmaruj go dodatkowo musztardą lub miodem.
  • Pieczony boczek możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Dzięki prostym krokom i pysznym składnikom pieczony boczek stanie się ulubioną wędliną twojej rodziny. Gotowy wyrób można przechowywać w lodówce i cieszyć się nim przez kilka dni, delektując się jego aromatem i wyjątkowym smakiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także