Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika

Te babeczki to idealny przepis na prosty deser, który zaskakuje wyjątkowym smakiem. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy chcę poczęstować moich bliskich czymś smacznym, ale nie mam ochoty na stanie przy rozgrzanym piekarniku. Takie wyjęte prosto z lodówki babeczki idealnie sprawdzą się na lato.

Orzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczeniaOrzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Jeśli ktoś myśli, że płatki owsiane są nudne, to zdecydowanie nie próbował jeszcze tych babeczek. To właśnie płatki stanowią jedną z pysznych warstw. Ponadto mamy tu jeszcze jedno z najlepszych połączeń deserowych - czekoladę oraz masło orzechowe. Takim uroczym babeczkom nie sposób jest się oprzeć.

Orzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczenia

Kiedy za oknem upał, nie mam ochoty dodatkowo podkręcać temperatury rozgrzanym piekarnikiem. Nie oznacza to jednak, że muszę rezygnować z deseru - sporo przepisów nie wymaga pieczenia. Jednym z moich ulubionych są pyszne babeczki owsiane z czekoladą oraz masłem orzechowym.

Przygotowanie jest bardzo proste, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, bo babeczki muszą odpowiednio się zmrozić. Warto jednak poczekać, bo są naprawdę przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika

Składniki:

Warstwa owsiana: 

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/3 szklanki masła orzechowego,
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych.

Warstwa czekoladowa: 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki śmietanki 30 proc.

Warstwa orzechowa: 

  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 20 g czekoladowych płatków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki owsiane przesypuję do miski. Dodaję do nich posiekane orzechy ziemne, miód oraz masło orzechowe i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do foremek na babeczki i ugniatam, tworząc pierwszą warstwę deseru. Polewam gorzką czekoladą roztopioną wraz ze śmietanką i wstawiam do zamrażarki na 30 minut.

Babeczki bez pieczenia
Babeczki bez pieczenia © Pyszności

Krok 2. Gdy babeczki się schłodzoną, a czekolada zastygnie, dodaję masło orzechowe i posypuję całość czekoladowymi płatkami. Wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny.

Babeczki z masłem orzechowym
Babeczki z masłem orzechowym © Pyszności

Krok 3. Po schłodzeniu podaję babeczki, usuwają foremki. Smacznego!

Orzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczenia
Orzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa