Pyszne babeczki orzechowo-czekoladowe robię w mgnieniu oka. Nie potrzebuję nawet piekarnika
Te babeczki to idealny przepis na prosty deser, który zaskakuje wyjątkowym smakiem. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy chcę poczęstować moich bliskich czymś smacznym, ale nie mam ochoty na stanie przy rozgrzanym piekarniku. Takie wyjęte prosto z lodówki babeczki idealnie sprawdzą się na lato.
12.07.2024 09:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli ktoś myśli, że płatki owsiane są nudne, to zdecydowanie nie próbował jeszcze tych babeczek. To właśnie płatki stanowią jedną z pysznych warstw. Ponadto mamy tu jeszcze jedno z najlepszych połączeń deserowych - czekoladę oraz masło orzechowe. Takim uroczym babeczkom nie sposób jest się oprzeć.
Orzechowo-czekoladowe babeczki bez pieczenia
Kiedy za oknem upał, nie mam ochoty dodatkowo podkręcać temperatury rozgrzanym piekarnikiem. Nie oznacza to jednak, że muszę rezygnować z deseru - sporo przepisów nie wymaga pieczenia. Jednym z moich ulubionych są pyszne babeczki owsiane z czekoladą oraz masłem orzechowym.
Przygotowanie jest bardzo proste, jednak należy uzbroić się w cierpliwość, bo babeczki muszą odpowiednio się zmrozić. Warto jednak poczekać, bo są naprawdę przepyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Warstwa owsiana:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki miodu,
- 1/3 szklanki masła orzechowego,
- 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych.
Warstwa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki śmietanki 30 proc.
Warstwa orzechowa:
- 1/2 szklanki masła orzechowego,
- 20 g czekoladowych płatków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Płatki owsiane przesypuję do miski. Dodaję do nich posiekane orzechy ziemne, miód oraz masło orzechowe i dokładnie mieszam. Powstałą masę przekładam do foremek na babeczki i ugniatam, tworząc pierwszą warstwę deseru. Polewam gorzką czekoladą roztopioną wraz ze śmietanką i wstawiam do zamrażarki na 30 minut.
Krok 2. Gdy babeczki się schłodzoną, a czekolada zastygnie, dodaję masło orzechowe i posypuję całość czekoladowymi płatkami. Wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 3. Po schłodzeniu podaję babeczki, usuwają foremki. Smacznego!