Pyszne wspomnienie wakacji we Włoszech. Bruschettę z domowym pesto przygotujesz w mgnieniu oka
Ta bruschetta to idealne odzwierciedlenie tego, co ważne w kuchni włoskiej. Mamy chrupiące pieczywo, domowe pesto bazyliowe, ciągnąca się po roztopieniu mozzarella i soczysty pomidor. To idealne trio na rodzinną kolację lub imprezową przekąskę.
05.09.2024 | aktual.: 05.09.2024 17:46
Bruschetta to danie, które przygotujesz w kilka minut, więc świetnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje. Przypomina nieco naszą swojską, polską zapiekankę, jednak farszem tutaj nie są pieczarki i cebula, a pesto i pomidor. Chrupie aż miło i smakuje tak dobrze, że nie zostają po niej nawet okruszki. Ta trójkolorowa wersja bruschetty to prawdziwa uczta w prostym wydaniu. Rozkocha w sobie nie tylko Włocha.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto
Trzy kolory – zielone pesto, biały ser i czerwony pomidor, nawiązują do włoskiej flagi. Ta bruschetta jest świetną reprezentacją dla jednej z najpopularniejszych kuchni na świecie. Składniki są proste i świeże, a to podstawa w gotowaniu każdej włoskiej nonny.
To właśnie domowe pesto nadaje zapiekance wyjątkowego smaku. Bazylia, orzechy nerkowca, czosnek i parmezan są połączeniem, które podbija serca smakoszy. Możesz przygotować od razu większą porcję i podać je wraz z makaronem na obiad.
Składniki:
Pesto bazyliowe:
- 50 g listków bazylii,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 60 g tartego parmezanu.
Pozostałe składniki:
- 2 bagietki paryskie,
- 2 mozzarelle w zalewie,
- 2 pomidory malinowe,
- sól i pieprz do smaku,
- listki bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W naczyniu blendera umieść umyte i osuszone liście świeżej bazylii, wlej oliwę, dorzuć orzechy nerkowca, tarty parmezan i obrane ząbki czosnku. Zblenduj całość.
Krok 2. Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj przygotowanym pesto i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż plastry pomidorów na zmianę z kawałkami mozzarelli. Najlepiej sprawdzą się tutaj pomidory malinowe ze względu na ich smak i soczystość. Bagietki możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
Krok 3. Tak przygotowane bruschetty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Podawaj na ciepło, gdy bagietka przyjemnie chrupie, a mozzarella ciągnie się przy każdym kęsie. Udekoruj bazylią. Smacznego!