Pyszne wspomnienie wakacji we Włoszech. Bruschettę z domowym pesto przygotujesz w mgnieniu oka

Ta bruschetta to idealne odzwierciedlenie tego, co ważne w kuchni włoskiej. Mamy chrupiące pieczywo, domowe pesto bazyliowe, ciągnąca się po roztopieniu mozzarella i soczysty pomidor. To idealne trio na rodzinną kolację lub imprezową przekąskę.

Trójkolorowa bruschettaTrójkolorowa bruschetta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Bruschetta to danie, które przygotujesz w kilka minut, więc świetnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje. Przypomina nieco naszą swojską, polską zapiekankę, jednak farszem tutaj nie są pieczarki i cebula, a pesto i pomidor. Chrupie aż miło i smakuje tak dobrze, że nie zostają po niej nawet okruszki. Ta trójkolorowa wersja bruschetty to prawdziwa uczta w prostym wydaniu. Rozkocha w sobie nie tylko Włocha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto. Przekąska, obok której nie można przejść obojętnie

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto

Trzy kolory – zielone pesto, biały ser i czerwony pomidor, nawiązują do włoskiej flagi. Ta bruschetta jest świetną reprezentacją dla jednej z najpopularniejszych kuchni na świecie. Składniki są proste i świeże, a to podstawa w gotowaniu każdej włoskiej nonny.

To właśnie domowe pesto nadaje zapiekance wyjątkowego smaku. Bazylia, orzechy nerkowca, czosnek i parmezan są połączeniem, które podbija serca smakoszy. Możesz przygotować od razu większą porcję i podać je wraz z makaronem na obiad.

Składniki: 


Pesto bazyliowe: 

  • 50 g listków bazylii,
  • 50 g orzechów nerkowca, 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 60 g tartego parmezanu. 

Pozostałe składniki: 

  • 2 bagietki paryskie, 
  • 2 mozzarelle w zalewie, 
  • 2 pomidory malinowe, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W naczyniu blendera umieść umyte i osuszone liście świeżej bazylii, wlej oliwę, dorzuć orzechy nerkowca, tarty parmezan i obrane ząbki czosnku. Zblenduj całość.

Domowe pesto bazyliowe
Domowe pesto bazyliowe © Licencjodawca

Krok 2. Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj przygotowanym pesto i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż plastry pomidorów na zmianę z kawałkami mozzarelli. Najlepiej sprawdzą się tutaj pomidory malinowe ze względu na ich smak i soczystość. Bagietki możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

Bagietki z mozzarellą, pesto i pomidorem
Bagietki z mozzarellą, pesto i pomidorem © Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane bruschetty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Podawaj na ciepło, gdy bagietka przyjemnie chrupie, a mozzarella ciągnie się przy każdym kęsie. Udekoruj bazylią. Smacznego!

Trójkolorowa bruschetta
Trójkolorowa bruschetta © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku