PrzepisKuchnia włoskaPyszne wspomnienie wakacji we Włoszech. Bruschettę z domowym pesto przygotujesz w mgnieniu oka

Pyszne wspomnienie wakacji we Włoszech. Bruschettę z domowym pesto przygotujesz w mgnieniu oka

Trójkolorowa bruschetta
Trójkolorowa bruschetta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

05.09.2024 16:43, aktual.: 05.09.2024 17:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta bruschetta to idealne odzwierciedlenie tego, co ważne w kuchni włoskiej. Mamy chrupiące pieczywo, domowe pesto bazyliowe, ciągnąca się po roztopieniu mozzarella i soczysty pomidor. To idealne trio na rodzinną kolację lub imprezową przekąskę.

Bruschetta to danie, które przygotujesz w kilka minut, więc świetnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje. Przypomina nieco naszą swojską, polską zapiekankę, jednak farszem tutaj nie są pieczarki i cebula, a pesto i pomidor. Chrupie aż miło i smakuje tak dobrze, że nie zostają po niej nawet okruszki. Ta trójkolorowa wersja bruschetty to prawdziwa uczta w prostym wydaniu. Rozkocha w sobie nie tylko Włocha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trójkolorowa bruschetta z domowym pesto

Trzy kolory – zielone pesto, biały ser i czerwony pomidor, nawiązują do włoskiej flagi. Ta bruschetta jest świetną reprezentacją dla jednej z najpopularniejszych kuchni na świecie. Składniki są proste i świeże, a to podstawa w gotowaniu każdej włoskiej nonny.

To właśnie domowe pesto nadaje zapiekance wyjątkowego smaku. Bazylia, orzechy nerkowca, czosnek i parmezan są połączeniem, które podbija serca smakoszy. Możesz przygotować od razu większą porcję i podać je wraz z makaronem na obiad.

Składniki: 


Pesto bazyliowe: 

  • 50 g listków bazylii,
  • 50 g orzechów nerkowca, 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 60 g tartego parmezanu. 

Pozostałe składniki: 

  • 2 bagietki paryskie, 
  • 2 mozzarelle w zalewie, 
  • 2 pomidory malinowe, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W naczyniu blendera umieść umyte i osuszone liście świeżej bazylii, wlej oliwę, dorzuć orzechy nerkowca, tarty parmezan i obrane ząbki czosnku. Zblenduj całość.

Domowe pesto bazyliowe
Domowe pesto bazyliowe© Licencjodawca

Krok 2. Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj przygotowanym pesto i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż plastry pomidorów na zmianę z kawałkami mozzarelli. Najlepiej sprawdzą się tutaj pomidory malinowe ze względu na ich smak i soczystość. Bagietki możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

Bagietki z mozzarellą, pesto i pomidorem
Bagietki z mozzarellą, pesto i pomidorem© Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane bruschetty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 minut. Podawaj na ciepło, gdy bagietka przyjemnie chrupie, a mozzarella ciągnie się przy każdym kęsie. Udekoruj bazylią. Smacznego!

Trójkolorowa bruschetta
Trójkolorowa bruschetta© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także