Widzisz takiego pomidora? W sklepie lepiej omijaj szerokim łukiem

Pomidory królują na naszych stołach nie tylko latem, ale jest to bez wątpienia produkt, bez którego najcieplejsza pora roku nie byłaby taka sama. Wybierając pomidory w sklepie, zwracamy uwagę na wygląd skórki, ale nie tylko ona jest wyznacznikiem jakości.

Takich pomidorów nie kupujTakich pomidorów nie kupuj
Źródło zdjęć: © Canva | Muk Photo

Pomidory kupowane z szypułką mają zazwyczaj lepszą jakość niż te bez. Szypułka chroni pomidora przed utratą wilgoci i smaku. Jak wiadomo, pomidory naprawdę szybko pleśnieją i trzeba robić wszystko, by nie wylądowały w koszu. A brak szypułki sprawia, że pomidor będzie bardziej podatny na rozwój pleśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzecie Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu

Dlaczego warto kupować pomidory z szypułką?

Dłuższa trwałość i świeżość to jedna z głównych zalet pomidorów z szypułkami. Szypułka działa jak naturalna bariera, która ogranicza parowanie wody z wnętrza pomidora, co sprawia, że pozostaje on dłużej świeży. Lepszy smak i aromat to kolejna korzyść – pomidory z szypułką zachowują swój intensywny smak i aromat przez dłuższy czas.

Szypułka może być również wskaźnikiem jakości pomidora. Jak rozpoznać, który pomidor jest świeży i pełen smaku? Ważne jest znaczenie koloru i struktury szypułki. Zielona, jędrna szypułka jest oznaką świeżości. Jeśli jednak szypułka jest sucha i brązowa, może to oznaczać, że pomidor nie jest już pierwszej świeżości.

Ponadto pomidory z zieloną, zdrową szypułką pochodzą zazwyczaj z Polski, nie przybyły długiej drogi, by trafić na sklepowe półki. Wybierając więc pomidory z taką szypułką, mamy większą pewność, że trafiają do naszego koszyka produkty najwyższej jakości.

Dlaczego lepiej kupować pomidory z szypułkami?
Dlaczego lepiej kupować pomidory z szypułkami? © Canva | Yana Gayvoronskaya

Jak przechowywać pomidory, by były świeże jak najdłużej?

Przechowywanie pomidorów z szypułką może znacząco przedłużyć ich świeżość. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej na kuchennym blacie lub w otwartej misie. Powinny mieć stały dostęp do powietrza i nie być stłoczone. Warto skorzystać z pojemników, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, na przykład kosze siatkowe lub misy z otworami.

Ważne jest również, by nie przechowywać pomidorów w lodówce. Niska temperatura nie tylko wpływa negatywnie na smak, ale także powoduje zmiany w strukturze pomidora. Dobrze jest przechowywać pomidory szypułką do dołu - to ogranicza dostęp powietrza przez odsłonięte miejsce po "ogonku", co mogłoby przyspieszać proces psucia się.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie