Czy szypułki są jadalne? Co się stanie, gdy zjemy szypułkę z truskawki?

Czy szypułki są jadalne? Co się stanie, gdy je zjemy? W dzisiejszym artykule rozwiewamy wątpliwości dotyczące tej drobnej części truskawki!

Obrazek
Agnieszka
SKOMENTUJ

Niedoceniona szypułka

Obrazek
pixabay.com

Truskawki to przepyszne owoce, które jemy każdego lata. Stanowią one doskonałe źródło witamin z grupy C, E, A oraz B. Gdy jemy truskawkę, mamy w zwyczaju usuwać jej szypułkę. Okazuje się, że wcale nie musimy tego robić. Ta drobna zielona część truskawki jest bardzo cenna dla naszego organizmu.

Szypułka truskawki charakteryzuje się dużą zawartością chlorofilu. W konsekwencji spożywanie jej oczyszcza nasz organizm ze zbędnych, szkodliwych substancji. Dodatkowo wyrównują poziom cukru we krwi. Poza tym szypułki zawierają cenne witaminy z grupy C i B. Jedyną wadą tych drobnych części truskawki jest to, że są one dosyć twarde.

Czy szypułki są jadalne?

Pamiętaj, nie wyrzucaj szypułek z truskawki. Odłóż je do miseczki. Te cenne części truskawki możesz jeść na surowo bądź w postaci naparu.

Najlepiej jeść szypułki na surowo. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi najwięcej elementów odżywczych. Te zielone części truskawki idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, czy dodatek do sałatki. Polecamy również użyć ich podczas przygotowywania owocowych lub warzywnych koktajli.

Napar z szypułek

Czy szypułki są jadalne

Picie naparu z szypułek wspomaga leczenie szkorbutu, bólu gardła, kamicy żółciowej, czy infekcji układu moczowego. Napar taki możesz przygotować w bardzo prosty sposób. Jedyne czego będziesz potrzebować to szypułki i woda.

Szypułki z truskawki zalej wrzątkiem. Napar przykryj np. talerzykiem i odczekaj około 15 minut. Po tym czasie delektuj się tym zdrowym trunkiem. Warto zaznaczyć, że do naparu nadają się również liście truskawki. Taka herbatka doskonale sprawdzi się podczas bolesnych miesiączek oraz biegunki.

Liście truskawki, tak jak szypułki charakteryzują się obecnością witamin z grupy C oraz B. Dodatkowo zawierają kwas krzemowy. Części te możesz także spożywać na surowo.

Sprawdź nasz fantastyczny przepis na ciasto z truskawkami czyli truskawkowy przekładanie z kremem. Deser ten smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza