Czy szypułki są jadalne? Co się stanie, gdy zjemy szypułkę z truskawki?

Czy szypułki są jadalne? Co się stanie, gdy je zjemy? W dzisiejszym artykule rozwiewamy wątpliwości dotyczące tej drobnej części truskawki!

Obrazek
Agnieszka

Niedoceniona szypułka

Obrazek
pixabay.com

Truskawki to przepyszne owoce, które jemy każdego lata. Stanowią one doskonałe źródło witamin z grupy C, E, A oraz B. Gdy jemy truskawkę, mamy w zwyczaju usuwać jej szypułkę. Okazuje się, że wcale nie musimy tego robić. Ta drobna zielona część truskawki jest bardzo cenna dla naszego organizmu.

Szypułka truskawki charakteryzuje się dużą zawartością chlorofilu. W konsekwencji spożywanie jej oczyszcza nasz organizm ze zbędnych, szkodliwych substancji. Dodatkowo wyrównują poziom cukru we krwi. Poza tym szypułki zawierają cenne witaminy z grupy C i B. Jedyną wadą tych drobnych części truskawki jest to, że są one dosyć twarde.

Czy szypułki są jadalne?

Pamiętaj, nie wyrzucaj szypułek z truskawki. Odłóż je do miseczki. Te cenne części truskawki możesz jeść na surowo bądź w postaci naparu.

Najlepiej jeść szypułki na surowo. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi najwięcej elementów odżywczych. Te zielone części truskawki idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, czy dodatek do sałatki. Polecamy również użyć ich podczas przygotowywania owocowych lub warzywnych koktajli.

Napar z szypułek

Czy szypułki są jadalne

Picie naparu z szypułek wspomaga leczenie szkorbutu, bólu gardła, kamicy żółciowej, czy infekcji układu moczowego. Napar taki możesz przygotować w bardzo prosty sposób. Jedyne czego będziesz potrzebować to szypułki i woda.

Szypułki z truskawki zalej wrzątkiem. Napar przykryj np. talerzykiem i odczekaj około 15 minut. Po tym czasie delektuj się tym zdrowym trunkiem. Warto zaznaczyć, że do naparu nadają się również liście truskawki. Taka herbatka doskonale sprawdzi się podczas bolesnych miesiączek oraz biegunki.

Liście truskawki, tak jak szypułki charakteryzują się obecnością witamin z grupy C oraz B. Dodatkowo zawierają kwas krzemowy. Części te możesz także spożywać na surowo.

Sprawdź nasz fantastyczny przepis na ciasto z truskawkami czyli truskawkowy przekładanie z kremem. Deser ten smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości