Rekordowy koszt wesela w 2024 roku. Gdy zobaczysz cenę "za talerzyk", zaniemówisz z wrażenia

Sezon na wesela rozkręca się z tygodnia na tydzień. Pary, które zdecydowały powiedzieć sobie "tak" w najbliższym czasie, muszą na organizację przyjęcia przeznaczyć sporą ilość pieniędzy. Czy górna granica tu istnieje? Jest naprawdę drogo.

Ile kosztuje organizacja wesela w 2024 roku?Ile kosztuje organizacja wesela w 2024 roku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Franciszek
Dorota Gepert

Na przyjęciach weselnych coraz częściej odchodzi się od tradycyjnych, polskich dań. Goście zajadają się potrawami bardziej wyszukanymi, z różnych zakątków świata. Ma to na pewno wpływ na wzrost ceny za "talerzyk". Jednak nie tylko. Pod uwagę trzeba brać dużo więcej.

Trzymaj się za portfel

Na to, ile państwo młodzi muszą wydać na "talerzyk" mają wpływ nie tylko koszty żywności. Sumy są coraz wyższe także przez ceny za sale weselne. Trzeba za nie słono płacić, m.in. z powodu ogromnych podwyżek za prąd i gaz. Dochodzą również koszty utrzymania pracownika. To wszystkiego kształtuje cenę "za talerzyk", a jest ona coraz większa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy są pod wielkim wrażeniem

Z widokiem na morze

Duże znaczenie ma także miejsce, w którym organizuje się wesele. Jak podaje portal radia Eska, znacznie więcej trzeba wydać w dużym mieście, np. w Warszawie, Wrocławiu czy Gdańsku, a mniej w mniejszych miastach czy salach weselnych na wsi. Pary młode, które mają do dyspozycji większy budżet, mogą zapłacić nawet od 700 do 1 tys. zł za osobę. Wtedy można liczyć na zabawę w pięknym miejscu i wyszukane menu. Jednak takie przyjęcia nie odbywają się często. Przeciętna cena "za talerzyk" w 2024 roku to 300 zł. Łatwo obliczyć, że jeśli w planach jest 100 gości, na jedzenie i salę trzeba przygotować 30 tys. zł. Dużo zależy również od liczby zaproszonych osób. Im jest ich więcej, tym mniej zapłacimy za pojedynczego gościa. Jeszcze drożej jest w restauracjach. Tu trzeba się przygotować na koszt rzędu 350-420 zł za osobę.

Trzy opcje za "talerzyk"

  • Ekonomicznie: ceny mogą zaczynać się już od około 150-200 zł za osobę. Ta opcja zazwyczaj obejmuje podstawowy catering i ograniczone usługi.
  • Średni standard: ceny wahają się między 250 a 400 zł za osobę. W takiej sumie można liczyć na większy wybór menu, w tym napoje oraz podstawową dekorację.
  • Wysoki standard: koszty mogą wynosić od 400 zł wzwyż, osiągając nawet do tysiąca złotych za każdego gościa. W tej cenie będzie wykwintne menu, piękne dekoracje, dodatkowe atrakcje dla gości, jak pokazy czy występy.
"Na przyjęcie weselne dla 100 osób należy przygotować od 30 do 55 tysięcy złotych. To koszty samej sali, z wyżywieniem i napojami dla gości. Do tego należy doliczyć wydatki na alkohol, tort oraz ewentualne poprawiny, które mogą znacznie podnieść finalny rachunek" - podaje serwis legaartis.pl na podstawie danych Weddings & Events.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej