Tego nigdy nie zamawiaj w restauracji. Możesz narazić swoje zdrowie, a nawet życie
Niemal każda restauracja może pochwalić się wyjątkowym menu. W karcie można znaleźć rozmaite potrawy, które starannie przygotowano na bazie świeżych składników. Czy zastanawiałeś się nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?
19.07.2023 | aktual.: 19.07.2023 09:01
Dania z restauracji zachwycają swoim smakiem, wyglądem i połączeniem smaków. Niezwykłą popularnością w Polsce cieszą się przede wszystkim dania kuchni włoskiej, czy też popularne potrawy kuchni azjatyckiej. Pomimo tego, że każda kuchnia może pochwalić się czymś smacznym i wyjątkowym, to czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?
Na co zwrócić uwagę podczas zamawiania posiłków w restauracji?
Podczas zamawiania posiłków w restauracji warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim, wybieraj dania, które przygotowuje się na świeżych i naturalnych składnikach, unikając potraw przetworzonych. Zwróć uwagę na sposób przygotowania, preferując dania grillowane, pieczone lub gotowane na parze zamiast smażonych. Warto również zapytać o składniki i unikać potraw zawierających dużą ilość soli, cukru, tłuszczu nasyconego i sztucznych dodatków. Ostatecznie, rozważ proporcje i wielkość porcji, starając się wybrać zdrowe i zrównoważone posiłki.
Restauracja — tych produktów lepiej tu nie zamawiaj. Mogą pojawić się poważne konsekwencje!
Jeśli restauracja jest czysta i oferuje spory wybór dań w karcie menu, to warto również zwrócić uwagę na jeden istotny szczegół. Ważny jest smak, wygląd, jak i wielkość porcji, ale przede wszystkim wpływ spożytej potrawy na twoje zdrowie. Tu, w niektórych sytuacjach, powinna ci się zapalić "czerwona lampka", bo spożywanie niektórej kategorii produktów w restauracjach, może być groźne. Dlaczego?
Tych produktów lepiej nie zamawiaj w restauracji:
- Owoce, które mogą być źródłem bakterii E.coli - plasterki limonki, cytryny czy pomarańczy, używane do dekoracji drinków i lemoniad w restauracjach mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badacze odkryli obecność chorobotwórczych drobnoustrojów w 70 proc. z nich, włączając w to bakterie E.coli i Enterococcus Spp.
- Kiełki warzyw - istnieje zalecenie dotyczące ostrożności w spożywaniu kiełków warzyw, które mogą być niebezpieczne, jeśli nie są poddane obróbce termicznej. Ze względu na wilgotne i ciepłe warunki, w jakich rosną, sprzyjają one rozwojowi bakterii takich jak E.coli, Listeria i Salmonella. Konsumowanie nieprzetworzonych kiełków może prowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego, charakteryzującego się objawami takimi jak wymioty, biegunka i ból brzucha.
- Niepasteryzowane świeżo wyciskane soki - świeżo wyciskane soki są popularnym wyborem w menu, wydając się być zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Jednak, aby sok z owoców był korzystny dla zdrowia, ważne jest, aby przygotowano go w bezpieczny sposób. Starsze osoby, osoby z przewlekłymi chorobami i małe dzieci są szczególnie narażone na ciężkie zatrucie spowodowane spożywaniem niepasteryzowanej żywności.
- Ser z niepasteryzowanego mleka - ich spożycie zwiększa ryzyko zakażenia Listerią od 50 do 160 razy w porównaniu do spożywania serów pasteryzowanych.
- Surowe małże i ostrygi - mogą być niebezpieczne, ze względu na obecność wirusów, pasożytów i bakterii.
- Sos holenderski - jego przyrządzenie może nieć ryzyko zakażenia bakterią Salmonella. Dlatego przed zamówieniem dania, takiego jak jajka po benedyktyńsku, warto upewnić się, czy kucharze używają pasteryzowanych jaj i czy sos nie jest przechowywany przez długi czas w lodówce. Poza sosem holenderskim inne popularne źródła zakażenia Salmonellą to ciastka z kremem i bezy.