Tego nigdy nie zamawiaj w restauracji. Możesz narazić swoje zdrowie, a nawet życie

Niemal każda restauracja może pochwalić się wyjątkowym menu. W karcie można znaleźć rozmaite potrawy, które starannie przygotowano na bazie świeżych składników. Czy zastanawiałeś się nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Karol Wiak

Dania z restauracji zachwycają swoim smakiem, wyglądem i połączeniem smaków. Niezwykłą popularnością w Polsce cieszą się przede wszystkim dania kuchni włoskiej, czy też popularne potrawy kuchni azjatyckiej. Pomimo tego, że każda kuchnia może pochwalić się czymś smacznym i wyjątkowym, to czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?

Na co zwrócić uwagę podczas zamawiania posiłków w restauracji?

Podczas zamawiania posiłków w restauracji warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim, wybieraj dania, które przygotowuje się na świeżych i naturalnych składnikach, unikając potraw przetworzonych. Zwróć uwagę na sposób przygotowania, preferując dania grillowane, pieczone lub gotowane na parze zamiast smażonych. Warto również zapytać o składniki i unikać potraw zawierających dużą ilość soli, cukru, tłuszczu nasyconego i sztucznych dodatków. Ostatecznie, rozważ proporcje i wielkość porcji, starając się wybrać zdrowe i zrównoważone posiłki.

Obrazek
Podczas zamawiania posiłków w restauracji, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów - Pyszności; Foto Canva.com

Restauracja — tych produktów lepiej tu nie zamawiaj. Mogą pojawić się poważne konsekwencje!

Jeśli restauracja jest czysta i oferuje spory wybór dań w karcie menu, to warto również zwrócić uwagę na jeden istotny szczegół. Ważny jest smak, wygląd, jak i wielkość porcji, ale przede wszystkim wpływ spożytej potrawy na twoje zdrowie. Tu, w niektórych sytuacjach, powinna ci się zapalić "czerwona lampka", bo spożywanie niektórej kategorii produktów w restauracjach, może być groźne. Dlaczego?

Obrazek
Sos holenderki jest jednym z produktów, którego lepiej nie zamawiać - Pyszności; Foto Canva.com

Tych produktów lepiej nie zamawiaj w restauracji:

  • Owoce, które mogą być źródłem bakterii E.coli - plasterki limonki, cytryny czy pomarańczy, używane do dekoracji drinków i lemoniad w restauracjach mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badacze odkryli obecność chorobotwórczych drobnoustrojów w 70 proc. z nich, włączając w to bakterie E.coli i Enterococcus Spp.
  • Kiełki warzyw - istnieje zalecenie dotyczące ostrożności w spożywaniu kiełków warzyw, które mogą być niebezpieczne, jeśli nie są poddane obróbce termicznej. Ze względu na wilgotne i ciepłe warunki, w jakich rosną, sprzyjają one rozwojowi bakterii takich jak E.coli, Listeria i Salmonella. Konsumowanie nieprzetworzonych kiełków może prowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego, charakteryzującego się objawami takimi jak wymioty, biegunka i ból brzucha.
  • Niepasteryzowane świeżo wyciskane soki - świeżo wyciskane soki są popularnym wyborem w menu, wydając się być zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Jednak, aby sok z owoców był korzystny dla zdrowia, ważne jest, aby przygotowano go w bezpieczny sposób. Starsze osoby, osoby z przewlekłymi chorobami i małe dzieci są szczególnie narażone na ciężkie zatrucie spowodowane spożywaniem niepasteryzowanej żywności.
  • Ser z niepasteryzowanego mleka - ich spożycie zwiększa ryzyko zakażenia Listerią od 50 do 160 razy w porównaniu do spożywania serów pasteryzowanych.
  • Surowe małże i ostrygi - mogą być niebezpieczne, ze względu na obecność wirusów, pasożytów i bakterii.
  • Sos holenderski - jego przyrządzenie może nieć ryzyko zakażenia bakterią Salmonella. Dlatego przed zamówieniem dania, takiego jak jajka po benedyktyńsku, warto upewnić się, czy kucharze używają pasteryzowanych jaj i czy sos nie jest przechowywany przez długi czas w lodówce. Poza sosem holenderskim inne popularne źródła zakażenia Salmonellą to ciastka z kremem i bezy.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy