Tego nigdy nie zamawiaj w restauracji. Możesz narazić swoje zdrowie, a nawet życie

Niemal każda restauracja może pochwalić się wyjątkowym menu. W karcie można znaleźć rozmaite potrawy, które starannie przygotowano na bazie świeżych składników. Czy zastanawiałeś się nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Karol Wiak

Dania z restauracji zachwycają swoim smakiem, wyglądem i połączeniem smaków. Niezwykłą popularnością w Polsce cieszą się przede wszystkim dania kuchni włoskiej, czy też popularne potrawy kuchni azjatyckiej. Pomimo tego, że każda kuchnia może pochwalić się czymś smacznym i wyjątkowym, to czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy zamówiony posiłek będzie bezpieczny dla twojego zdrowia?

Na co zwrócić uwagę podczas zamawiania posiłków w restauracji?

Podczas zamawiania posiłków w restauracji warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim, wybieraj dania, które przygotowuje się na świeżych i naturalnych składnikach, unikając potraw przetworzonych. Zwróć uwagę na sposób przygotowania, preferując dania grillowane, pieczone lub gotowane na parze zamiast smażonych. Warto również zapytać o składniki i unikać potraw zawierających dużą ilość soli, cukru, tłuszczu nasyconego i sztucznych dodatków. Ostatecznie, rozważ proporcje i wielkość porcji, starając się wybrać zdrowe i zrównoważone posiłki.

Obrazek
Podczas zamawiania posiłków w restauracji, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów - Pyszności; Foto Canva.com

Restauracja — tych produktów lepiej tu nie zamawiaj. Mogą pojawić się poważne konsekwencje!

Jeśli restauracja jest czysta i oferuje spory wybór dań w karcie menu, to warto również zwrócić uwagę na jeden istotny szczegół. Ważny jest smak, wygląd, jak i wielkość porcji, ale przede wszystkim wpływ spożytej potrawy na twoje zdrowie. Tu, w niektórych sytuacjach, powinna ci się zapalić "czerwona lampka", bo spożywanie niektórej kategorii produktów w restauracjach, może być groźne. Dlaczego?

Obrazek
Sos holenderki jest jednym z produktów, którego lepiej nie zamawiać - Pyszności; Foto Canva.com

Tych produktów lepiej nie zamawiaj w restauracji:

  • Owoce, które mogą być źródłem bakterii E.coli - plasterki limonki, cytryny czy pomarańczy, używane do dekoracji drinków i lemoniad w restauracjach mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badacze odkryli obecność chorobotwórczych drobnoustrojów w 70 proc. z nich, włączając w to bakterie E.coli i Enterococcus Spp.
  • Kiełki warzyw - istnieje zalecenie dotyczące ostrożności w spożywaniu kiełków warzyw, które mogą być niebezpieczne, jeśli nie są poddane obróbce termicznej. Ze względu na wilgotne i ciepłe warunki, w jakich rosną, sprzyjają one rozwojowi bakterii takich jak E.coli, Listeria i Salmonella. Konsumowanie nieprzetworzonych kiełków może prowadzić do wystąpienia zatrucia pokarmowego, charakteryzującego się objawami takimi jak wymioty, biegunka i ból brzucha.
  • Niepasteryzowane świeżo wyciskane soki - świeżo wyciskane soki są popularnym wyborem w menu, wydając się być zdrowszą alternatywą dla napojów gazowanych. Jednak, aby sok z owoców był korzystny dla zdrowia, ważne jest, aby przygotowano go w bezpieczny sposób. Starsze osoby, osoby z przewlekłymi chorobami i małe dzieci są szczególnie narażone na ciężkie zatrucie spowodowane spożywaniem niepasteryzowanej żywności.
  • Ser z niepasteryzowanego mleka - ich spożycie zwiększa ryzyko zakażenia Listerią od 50 do 160 razy w porównaniu do spożywania serów pasteryzowanych.
  • Surowe małże i ostrygi - mogą być niebezpieczne, ze względu na obecność wirusów, pasożytów i bakterii.
  • Sos holenderski - jego przyrządzenie może nieć ryzyko zakażenia bakterią Salmonella. Dlatego przed zamówieniem dania, takiego jak jajka po benedyktyńsku, warto upewnić się, czy kucharze używają pasteryzowanych jaj i czy sos nie jest przechowywany przez długi czas w lodówce. Poza sosem holenderskim inne popularne źródła zakażenia Salmonellą to ciastka z kremem i bezy.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć