Robert Makłowicz łapie się za głowę. Polacy grillują je na potęgę, a to trucizna

Sezon na grillowanie właśnie się zaczyna, a oficjalne otwarcie wiele osób planuje w długi weekend. Warto jednak zadbać o to, by dania były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Robert Makłowicz ostrzega przed tym produktemRobert Makłowicz ostrzega przed tym produktem
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Grillowanie w stylu Roberta Makłowicza to przede wszystkim różnorodność. W jego menu znajdziemy mięsa, ryby oraz pieczone warzywa. Brakuje tam jedna produktu, który często gości na ruszcie u innych. Nie jest niedopatrzenie czy też przypadek, bo znany ekspert kulinarny wprost mówi, że jest szkodliwy. Mowa tutaj o mięsach w gotowych marynatach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Zrezygnuj z tych produktów

Przed grillowaniem do marynaty trafiają najczęściej kawałki karkówki czy kurczaka. Chociaż zrobienie marynaty jest proste, to w sklepach znaleźć można wiele gotowych produktów, które jeszcze bardziej ułatwią przygotowania do grillowania. Podczas jednego z odcinków "Podróży kulinarnych", Robert Makłowicz jawnie skrytykował to rozwiązanie.

- Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - powiedział kulinarny ekspert.

Zaznaczył również, że ryby i mięso same w sobie mają sporo smaku, więc zanurzanie ich na długi czas w marynacie (nawet tej domowej) nie ma za dużo sensu. Najlepsze osiągniemy, ograniczając się jedynie do klasycznego doprawienia solą i świeżo zmielonym pieprzem, co pozwala w pełni docenić ich prawdziwy smak. W tym momencie można jedna zaoponować, bo domowa marynata z naturalnych przypraw, bez nadmiaru soli i oleju, może świetnie wydobyć smak karkówki czy nawet kiełbasy.

Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Idealnia marynata do karkówki - Pyszności © Canva | xilius

Oczywiście, kluczowe jest umiarkowanie i świadomy wybór składników. Gotowe marynaty sklepowe często zawierają nadmiar soli, cukru, konserwantów i sztucznych dodatków. Te lepiej zostawić w sklepie.

Najlepszy grill według Roberta Makłowicza

Według Makłowicza kluczowe jest wybranie odpowiedniego grilla. Wyjaśnia, że prawdziwy smak potraw z grilla pochodzi od węgla drzewnego. Kolejnym ważnym aspektem jest sposób rozpalania grilla.

- Wbrew pozorom nie jest to czynność całkowicie oczywista. Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu - wytłumaczył.

Gdy węgiel pokryje się białym popiołem i przestanie płonąć, można go rozłożyć na grillu, nałożyć ruszt i rozpocząć pieczenie. Makłowicz podkreśla, że grillowanie kiełbasy czy mięsa nie jest sztuką, a jest nią grillowanie warzyw. Krytyk radzi również, by nie owijać szczelnie pieczonej ryby folią aluminiową, a zostawić jak najwięcej miejsca, by gorące powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟