PoradyRobert Makłowicz łapie się za głowę. Polacy grillują je na potęgę, a to trucizna

Robert Makłowicz łapie się za głowę. Polacy grillują je na potęgę, a to trucizna

Sezon na grillowanie właśnie się zaczyna, a oficjalne otwarcie wiele osób planuje w długi weekend. Warto jednak zadbać o to, by dania były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Robert Makłowicz ostrzega przed tym produktem
Robert Makłowicz ostrzega przed tym produktem
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Grillowanie w stylu Roberta Makłowicza to przede wszystkim różnorodność. W jego menu znajdziemy mięsa, ryby oraz pieczone warzywa. Brakuje tam jednak produktu, który często gości na ruszcie u innych. Nie jest niedopatrzenie czy też przypadek, bo znany ekspert kulinarny wprost mówi, że jest szkodliwy. Mowa tutaj o mięsach w gotowych marynatach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Zrezygnuj z tych produktów

Przed grillowaniem do marynaty trafiają najczęściej kawałki karkówki czy kurczaka. Chociaż zrobienie marynaty jest proste, to w sklepach znaleźć można wiele gotowych produktów, które jeszcze bardziej ułatwią przygotowania do grillowania. Podczas jednego z odcinków "Podróży kulinarnych", Robert Makłowicz jawnie skrytykował to rozwiązanie.

- Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - powiedział kulinarny ekspert.

Zaznaczył również, że ryby i mięso same w sobie mają sporo smaku, więc zanurzanie ich na długi czas w marynacie (nawet tej domowej) nie ma za dużo sensu. Najlepsze osiągniemy, ograniczając się jedynie do klasycznego doprawienia solą i świeżo zmielonym pieprzem, co pozwala w pełni docenić ich prawdziwy smak. W tym momencie można jedna zaoponować, bo domowa marynata z naturalnych przypraw, bez nadmiaru soli i oleju, może świetnie wydobyć smak karkówki czy nawet kiełbasy.

Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Idealnia marynata do karkówki - Pyszności© Canva | xilius

Oczywiście, kluczowe jest umiarkowanie i świadomy wybór składników. Gotowe marynaty sklepowe często zawierają nadmiar soli, cukru, konserwantów i sztucznych dodatków. Te lepiej zostawić w sklepie.

Najlepszy grill według Roberta Makłowicza

Według Makłowicza kluczowe jest wybranie odpowiedniego grilla. Wyjaśnia, że prawdziwy smak potraw z grilla pochodzi od węgla drzewnego. Kolejnym ważnym aspektem jest sposób rozpalania grilla.

- Wbrew pozorom nie jest to czynność całkowicie oczywista. Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu - wytłumaczył.

Gdy węgiel pokryje się białym popiołem i przestanie płonąć, można go rozłożyć na grillu, nałożyć ruszt i rozpocząć pieczenie. Makłowicz podkreśla, że grillowanie kiełbasy czy mięsa nie jest sztuką, a jest nią grillowanie warzyw. Krytyk radzi również, by nie owijać szczelnie pieczonej ryby folią aluminiową, a zostawić jak najwięcej miejsca, by gorące powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

poradyrobert makłowiczgrillowanie

Wybrane dla Ciebie