WAŻNE
TERAZ

Potrącił czterech nastolatków. Kierowca uciekł z miejsca wypadku

Robert Makłowicz łapie się za głowę. Polacy grillują je na potęgę, a to trucizna

Sezon na grillowanie właśnie się zaczyna, a oficjalne otwarcie wiele osób planuje w długi weekend. Warto jednak zadbać o to, by dania były nie tylko smaczne, ale również zdrowe.

Robert Makłowicz ostrzega przed tym produktemRobert Makłowicz ostrzega przed tym produktem
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Grillowanie w stylu Roberta Makłowicza to przede wszystkim różnorodność. W jego menu znajdziemy mięsa, ryby oraz pieczone warzywa. Brakuje tam jednak produktu, który często gości na ruszcie u innych. Nie jest niedopatrzenie czy też przypadek, bo znany ekspert kulinarny wprost mówi, że jest szkodliwy. Mowa tutaj o mięsach w gotowych marynatach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Zrezygnuj z tych produktów

Przed grillowaniem do marynaty trafiają najczęściej kawałki karkówki czy kurczaka. Chociaż zrobienie marynaty jest proste, to w sklepach znaleźć można wiele gotowych produktów, które jeszcze bardziej ułatwią przygotowania do grillowania. Podczas jednego z odcinków "Podróży kulinarnych", Robert Makłowicz jawnie skrytykował to rozwiązanie.

- Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - powiedział kulinarny ekspert.

Zaznaczył również, że ryby i mięso same w sobie mają sporo smaku, więc zanurzanie ich na długi czas w marynacie (nawet tej domowej) nie ma za dużo sensu. Najlepsze osiągniemy, ograniczając się jedynie do klasycznego doprawienia solą i świeżo zmielonym pieprzem, co pozwala w pełni docenić ich prawdziwy smak. W tym momencie można jedna zaoponować, bo domowa marynata z naturalnych przypraw, bez nadmiaru soli i oleju, może świetnie wydobyć smak karkówki czy nawet kiełbasy.

Idealnia marynata do karkówki - Pyszności
Idealnia marynata do karkówki - Pyszności © Canva | xilius

Oczywiście, kluczowe jest umiarkowanie i świadomy wybór składników. Gotowe marynaty sklepowe często zawierają nadmiar soli, cukru, konserwantów i sztucznych dodatków. Te lepiej zostawić w sklepie.

Najlepszy grill według Roberta Makłowicza

Według Makłowicza kluczowe jest wybranie odpowiedniego grilla. Wyjaśnia, że prawdziwy smak potraw z grilla pochodzi od węgla drzewnego. Kolejnym ważnym aspektem jest sposób rozpalania grilla.

- Wbrew pozorom nie jest to czynność całkowicie oczywista. Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę. Dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię rusztu - wytłumaczył.

Gdy węgiel pokryje się białym popiołem i przestanie płonąć, można go rozłożyć na grillu, nałożyć ruszt i rozpocząć pieczenie. Makłowicz podkreśla, że grillowanie kiełbasy czy mięsa nie jest sztuką, a jest nią grillowanie warzyw. Krytyk radzi również, by nie owijać szczelnie pieczonej ryby folią aluminiową, a zostawić jak najwięcej miejsca, by gorące powietrze mogło swobodnie cyrkulować.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca