Robert Makłowicz zajada się tym daniem w Chorwacji. Smak jak z najlepszej konoby

Czarne risotto to danie, które zachwyca smakiem i głęboką czernią. Pochodzi z Chorwacji, gdzie jest niezwykle popularne i stanowi lokalny specjał. Robert Makłowicz, znany podróżnik i miłośnik kuchni, również nie jest obojętny na jego walory. Podczas jednej ze swoich wypraw do Chorwacji skosztował tego dania i był zachwycony jego smakiem.

Robert Makłowicz zajada się tym daniem w Chorwacji. Smak jak z najlepszej konobyRobert Makłowicz zajada się tym daniem w Chorwacji. Smak jak z najlepszej konoby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Wielu z nas podziwia kulinarną pasję Roberta Makłowicza, który nieustannie poszukuje smakowitych inspiracji na całym świecie. Regularnie bywa w Chorwacji, gdzie odkrył prawdziwy klejnot kulinarny – czarne risotto. To danie, które wypełnia przestrzeń smakową intensywnością i aromatem, pozostawiając niezapomniane wrażenia. Czy chcesz poczuć się jak w prawdziwej bałkańskiej konobie? Oto przepis na czarne risotto, który zdobył uznanie nawet u mistrza kulinarnego Makłowicza!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Czarne risotto - przepis Roberta Makłowicza

Jeśli chcesz zasmakować prawdziwego majstersztyku kuchni chorwackiej, czarne risotto to danie, które musisz wypróbować.

Składniki:

  • 100 g ryżu (najlepiej krótki, gruby),
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 kalmar,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 l bulionu rybnego,
  • 2 opakowania atramentu z kałamarnic,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Lekko rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę kalmary.
  3. Duś na trochę większym ogniu 2-3 minuty.
  4. Wlej białe wytrawne wino.
  5. Podgrzewaj aż wino całkowicie odparuje.
  6. Wsyp ryż i wymieszaj.
  7. Gdy ryż zeszkli się, wlewaj stopniowo bulion rybny.
  8. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż ryż napęcznieje i całkowicie wchłonie cały płyn.
  9. Dodaj atrament z kałamarnic.
  10. Gotuj, mieszając, ewentualnie podlewając bulionem, aż ryż będzie al dente.
  11. Zgaś ogień, dodaj masło, przykryj i pozostaw na 2-3 minuty.
  12. Posyp odrobiną natki pietruszki.

Czarne risotto to danie, które z pewnością zachwyci cię swoim smakiem i aromatem. Idealne na letni obiad lub kolację.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej