Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi

Czemu tak jest, że hodujemy tyle zwierząt na ubój, a wiele osób wzdryga się na myśl o zjedzeniu dziczyzny? Dylematy natury etycznej to jedno, drugą kwestią jest strach przed pasożytami. Tymczasem, jeśli przestrzegasz kluczowych zasad, takie obawy nie są uzasadnione.

Takie kotlety to prawdziwa gratka dla mięsożercówTakie kotlety to prawdziwa gratka dla mięsożerców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dziczyzna to mięso, które wciąż budzi wiele obaw i niepotrzebnych stereotypów. Kojarzy się z trudną obróbką i specyficznym smakiem. Nic bardziej mylnego! Dziczyzna to nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe mięso, które dawniej często gościło na polskich stołach. Może warto wrócić do tradycji łowieckich, ponieważ mięso ze zwierząt dzikich zawiera o wiele więcej wartościowych substancji niż hodowlane, a przy tym jest niskokaloryczne i pozbawione antybiotyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Dlaczego boimy się mięsa z dzika?

Główny powodem do obaw jest potencjalne zagrożenie pasożytami. Faktycznie dzika zwierzyna jest o wiele bardziej narażona na pasożyty niż hodowlan. Jednak tak naprawdę ryzyko stwarza jedynie spożywanie surowej dziczyzny z nielegalnego źródła. Mięso, które ma trafić do oficjalnego obiegu musi przejść szczegółowe badania na obecność pasożytów. Dodatkowo odpowiednia obróbka termiczna skutecznie niszczy ewentualne drobnoustroje.

Korzyści zdrowotne ze spożywania dziczyzny

Zwierzęta, które przebywają na wolności, są w ciągłym ruchu. Dlatego ich mięso nie jest obrośnięte tłuszczem. To czyste białko, wolne od hormonów i antybiotyków, dlatego jest bezpieczne dla alergików, osób chorujący na insulinooporność i z wysokim cholesterolem.

Mięso dzika jest bogate w witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, stanowi doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej i dbających o zdrowie serca. Naturalny pokarm, do którego mają dostęp dzikie zwierzęta sprawia, że ich mięso ma wyjątkowy smak i aromat.

Jak przygotować kotlety schabowe z dzika?

Przygotowanie kotletów z dzika właściwie niczym nie różni się od tradycyjnych schabowych. Mięso ze schabu lub z szynki dzika pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm, przypraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmaż na smalcu lub maśle klarowanym na złoty kolor. Przed podaniem warto skropić sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji