Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi

Czemu tak jest, że hodujemy tyle zwierząt na ubój, a wiele osób wzdryga się na myśl o zjedzeniu dziczyzny? Dylematy natury etycznej to jedno, drugą kwestią jest strach przed pasożytami. Tymczasem, jeśli przestrzegasz kluczowych zasad, takie obawy nie są uzasadnione.

Takie kotlety to prawdziwa gratka dla mięsożercówTakie kotlety to prawdziwa gratka dla mięsożerców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dziczyzna to mięso, które wciąż budzi wiele obaw i niepotrzebnych stereotypów. Kojarzy się z trudną obróbką i specyficznym smakiem. Nic bardziej mylnego! Dziczyzna to nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe mięso, które dawniej często gościło na polskich stołach. Może warto wrócić do tradycji łowieckich, ponieważ mięso ze zwierząt dzikich zawiera o wiele więcej wartościowych substancji niż hodowlane, a przy tym jest niskokaloryczne i pozbawione antybiotyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Dlaczego boimy się mięsa z dzika?

Główny powodem do obaw jest potencjalne zagrożenie pasożytami. Faktycznie dzika zwierzyna jest o wiele bardziej narażona na pasożyty niż hodowlan. Jednak tak naprawdę ryzyko stwarza jedynie spożywanie surowej dziczyzny z nielegalnego źródła. Mięso, które ma trafić do oficjalnego obiegu musi przejść szczegółowe badania na obecność pasożytów. Dodatkowo odpowiednia obróbka termiczna skutecznie niszczy ewentualne drobnoustroje.

Korzyści zdrowotne ze spożywania dziczyzny

Zwierzęta, które przebywają na wolności, są w ciągłym ruchu. Dlatego ich mięso nie jest obrośnięte tłuszczem. To czyste białko, wolne od hormonów i antybiotyków, dlatego jest bezpieczne dla alergików, osób chorujący na insulinooporność i z wysokim cholesterolem.

Mięso dzika jest bogate w witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają funkcjonowanie organizmu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, stanowi doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej i dbających o zdrowie serca. Naturalny pokarm, do którego mają dostęp dzikie zwierzęta sprawia, że ich mięso ma wyjątkowy smak i aromat.

Jak przygotować kotlety schabowe z dzika?

Przygotowanie kotletów z dzika właściwie niczym nie różni się od tradycyjnych schabowych. Mięso ze schabu lub z szynki dzika pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm, przypraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmaż na smalcu lub maśle klarowanym na złoty kolor. Przed podaniem warto skropić sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥