Polacy jedzą rzadko, a to jedno z najzdrowszych mięs. Gulasz z niego smakuje obłędnie

Dziczyznę trudno kupić, a dania z niej wymagają dużego doświadczenia w kuchni. Wiele osób tak myśli, a to błąd. Nawet początkujący amatorzy gotowania mogą przygotować przepyszne danie z mięsa dzika. A kupić można je w wielu sklepach, nawet tych internetowych.

Gulasz z dzika nie jest trudny do przygotowaniaGulasz z dzika nie jest trudny do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dusan Zidar
Dorota Gepert

Do mięsa z dzika teraz podchodzimy trochę nieufnie, ale kiedyś naprawdę często gościło na stołach. Ma sporo wartości odżywczych i niezwykły smak. Bardzo łatwo przygotować z niego gulasz. To dobre danie na początek przygody z dziczyzną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto jeść mięso z dzika

Dziczyzna, choć często niedoceniana, to w rzeczywistości bardzo wartościowe mięso. Przede wszystkim nie ma w niej sztucznych dodatków, a zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Mięso z dzika jest bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera również cenne minerały, takie jak żelazo, cynk i potas, oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, dziczyzna jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i mózg.

Jak przyprawiać dziczyznę

Dziczyzna ma specyficzny smak, który różni się znacznie od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso dzika może być delikatnie, aromatyczne i bardzo soczyste, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo potrzebuje ono sporo czasu, by było kruche. Jego smak świetnie podkreśla czerwone wino, które warto dodać do gulaszu. Przyprawy, które stosuje się do mięsa z dzika to rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, jagody jałowca, pieprz, gorczyca, lubczyk. Jest ich sporo, ale dziczyzna wymaga konkretnego doprawienia. Nie można też zapomnieć, że idealnym dodatkiem są do niej grzyby.

Gulasz z mięsa z dzika

Składniki:

  • 750 g mięsa z dzika,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 2 szklanki wody lub bulionu,
  • 6-7 suszonych grzybów,
  • 3-4 suszone śliwki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kulek jałowca,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, posól, a potem obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
  2. Cebule obierz, pokrój w plasterki i zeszklij na drugiej patelni.
  3. Do dużego garnka włóż obsmażone mięso, cebule, suszone grzyby, śliwki, ziele, jałowiec, listki laurowe. Całość zalej winem i dodaj szklankę wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, by mięso było przykryte.
  4. Garnek przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez około 3 godziny. Pod koniec dodaj gałązki świeżego rozmarynu. Dolewaj wody, kiedy będzie taka potrzeba i kontroluj miękkość mięsa.
  5. Na koniec dopraw gulasz sola i pieprzem.
  6. Gulasz podawaj tradycyjnie z ziemniakami lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀