Polacy jedzą rzadko, a to jedno z najzdrowszych mięs. Gulasz z niego smakuje obłędnie
Dziczyznę trudno kupić, a dania z niej wymagają dużego doświadczenia w kuchni. Wiele osób tak myśli, a to błąd. Nawet początkujący amatorzy gotowania mogą przygotować przepyszne danie z mięsa dzika. A kupić można je w wielu sklepach, nawet tych internetowych.
Do mięsa z dzika teraz podchodzimy trochę nieufnie, ale kiedyś naprawdę często gościło na stołach. Ma sporo wartości odżywczych i niezwykły smak. Bardzo łatwo przygotować z niego gulasz. To dobre danie na początek przygody z dziczyzną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Dlaczego warto jeść mięso z dzika
Dziczyzna, choć często niedoceniana, to w rzeczywistości bardzo wartościowe mięso. Przede wszystkim nie ma w niej sztucznych dodatków, a zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Mięso z dzika jest bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera również cenne minerały, takie jak żelazo, cynk i potas, oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, dziczyzna jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i mózg.
Jak przyprawiać dziczyznę
Dziczyzna ma specyficzny smak, który różni się znacznie od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso dzika może być delikatnie, aromatyczne i bardzo soczyste, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo potrzebuje ono sporo czasu, by było kruche. Jego smak świetnie podkreśla czerwone wino, które warto dodać do gulaszu. Przyprawy, które stosuje się do mięsa z dzika to rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, jagody jałowca, pieprz, gorczyca, lubczyk. Jest ich sporo, ale dziczyzna wymaga konkretnego doprawienia. Nie można też zapomnieć, że idealnym dodatkiem są do niej grzyby.
Gulasz z mięsa z dzika
Składniki:
- 750 g mięsa z dzika,
- 2 cebule,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 2 szklanki wody lub bulionu,
- 6-7 suszonych grzybów,
- 3-4 suszone śliwki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka kulek jałowca,
- 3 listki laurowe,
- 2 sztuki ziela angielskiego,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- 4 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę, posól, a potem obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
- Cebule obierz, pokrój w plasterki i zeszklij na drugiej patelni.
- Do dużego garnka włóż obsmażone mięso, cebule, suszone grzyby, śliwki, ziele, jałowiec, listki laurowe. Całość zalej winem i dodaj szklankę wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, by mięso było przykryte.
- Garnek przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez około 3 godziny. Pod koniec dodaj gałązki świeżego rozmarynu. Dolewaj wody, kiedy będzie taka potrzeba i kontroluj miękkość mięsa.
- Na koniec dopraw gulasz sola i pieprzem.
- Gulasz podawaj tradycyjnie z ziemniakami lub kaszą.