Polacy jedzą rzadko, a to jedno z najzdrowszych mięs. Gulasz z niego smakuje obłędnie

Dziczyznę trudno kupić, a dania z niej wymagają dużego doświadczenia w kuchni. Wiele osób tak myśli, a to błąd. Nawet początkujący amatorzy gotowania mogą przygotować przepyszne danie z mięsa dzika. A kupić można je w wielu sklepach, nawet tych internetowych.

Gulasz z dzika nie jest trudny do przygotowaniaGulasz z dzika nie jest trudny do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dusan Zidar
Dorota Gepert

Do mięsa z dzika teraz podchodzimy trochę nieufnie, ale kiedyś naprawdę często gościło na stołach. Ma sporo wartości odżywczych i niezwykły smak. Bardzo łatwo przygotować z niego gulasz. To dobre danie na początek przygody z dziczyzną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Dlaczego warto jeść mięso z dzika

Dziczyzna, choć często niedoceniana, to w rzeczywistości bardzo wartościowe mięso. Przede wszystkim nie ma w niej sztucznych dodatków, a zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Mięso z dzika jest bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera również cenne minerały, takie jak żelazo, cynk i potas, oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo, dziczyzna jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na serce i mózg.

Jak przyprawiać dziczyznę

Dziczyzna ma specyficzny smak, który różni się znacznie od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso dzika może być delikatnie, aromatyczne i bardzo soczyste, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo potrzebuje ono sporo czasu, by było kruche. Jego smak świetnie podkreśla czerwone wino, które warto dodać do gulaszu. Przyprawy, które stosuje się do mięsa z dzika to rozmaryn, tymianek, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, majeranek, jagody jałowca, pieprz, gorczyca, lubczyk. Jest ich sporo, ale dziczyzna wymaga konkretnego doprawienia. Nie można też zapomnieć, że idealnym dodatkiem są do niej grzyby.

Gulasz z mięsa z dzika

Składniki:

  • 750 g mięsa z dzika,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 2 szklanki wody lub bulionu,
  • 6-7 suszonych grzybów,
  • 3-4 suszone śliwki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kulek jałowca,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, posól, a potem obsmażam na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
  2. Cebule obierz, pokrój w plasterki i zeszklij na drugiej patelni.
  3. Do dużego garnka włóż obsmażone mięso, cebule, suszone grzyby, śliwki, ziele, jałowiec, listki laurowe. Całość zalej winem i dodaj szklankę wody lub bulionu. Płynu powinno być tyle, by mięso było przykryte.
  4. Garnek przykryj pokrywką i duś na małej mocy palnika przez około 3 godziny. Pod koniec dodaj gałązki świeżego rozmarynu. Dolewaj wody, kiedy będzie taka potrzeba i kontroluj miękkość mięsa.
  5. Na koniec dopraw gulasz sola i pieprzem.
  6. Gulasz podawaj tradycyjnie z ziemniakami lub kaszą.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie