Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Zamiast zachwycać się szwajcarskim fondue, postaw na wyjątkowy krem z góralskiego sera. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni i zachwyci bogatym smakiem.
Nie ma nic lepszego niż zupa, która łączy prostotę z wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem. Krem z bryndzy zaskoczy każdego gościa. Góralski ser nadaje pikantno-słony charakter i idealnie równoważony przez słodycz wolno duszonej cebuli i delikatną śmietankę. To przepis prosty w przygotowaniu, a przy tym tak smaczny, że szybko zapomnisz o innych zupach serowych.
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Zupa z bryndzy
To zupa idealna na jesienną niepogodę, wizytę gości czy po prostu smaczny, rodzinny obiad. Jest kremowa, aksamitna i bogata w smaku. Możesz ją przygotować w wersji mięsnej, ale i w wegetariańskiej odsłonie sprawdzi się znakomicie. Zastąp wtedy boczek pieczarkami lub grzybami leśnymi (doda to smaku umami) i postaw na warzywny bulion.
Prawdziwa bryndza jest bardzo słona. Z tego powodu odczekaj z dosoleniem zupy do samego końca, po zmiksowaniu całości i dodaniu śmietanki. Jeśli używasz bulionu który też jest zwykle słony, dodatkowa sól może okazać się zbędna.
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku,
- 30 g masła,
- 2 cebule,
- 1 kg ziemniaków
- 1,2 litra bulionu lub rosołu,
- 300 g bryndzy,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- 3-4 kromki pieczywa,
- czosnek granulowany,
- posiekany szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do garnka z grubym dnem włóż pokrojony boczek, dodaj masło i podsmażaj, aż mięso będzie chrupiące.
- Zarumieniony boczek wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Z garnka odlej połowę tłuszczu na osobną patelnię. Przyda się do smażenia grzanek.
- Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i delikatnie posól. Duś na małym ogniu, aż będzie złociste i miękka.
- Do uduszonej cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dokładnie wymieszaj, a następnie zalej bulionem.
- Doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
- Gdy ziemniaki się ugotują, wrzuć do zupy bryndzę i ubij całość blenderem na gładką, aksamitną masę.
- Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Spróbuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odłożonym wcześniej i rozgrzanym tłuszczem.
- Smaż, aż powstaną chrupiące, rumiane grzanki. Dopraw je granulowanym czosnkiem i odrobiną soli.
Gotową zupę z bryndzy serwuj na gorąco, dorzucając grzanki oraz posiekany szczypiorek. Smacznego!