Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu

Zamiast zachwycać się szwajcarskim fondue, postaw na wyjątkowy krem z góralskiego sera. Przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni i zachwyci bogatym smakiem.

Kremowa zupa z bryndzyKremowa zupa z bryndzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie ma nic lepszego niż zupa, która łączy prostotę z wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem. Krem z bryndzy zaskoczy każdego gościa. Góralski ser nadaje pikantno-słony charakter i idealnie równoważony przez słodycz wolno duszonej cebuli i delikatną śmietankę. To przepis prosty w przygotowaniu, a przy tym tak smaczny, że szybko zapomnisz o innych zupach serowych.

Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie

Zupa z bryndzy

To zupa idealna na jesienną niepogodę, wizytę gości czy po prostu smaczny, rodzinny obiad. Jest kremowa, aksamitna i bogata w smaku. Możesz ją przygotować w wersji mięsnej, ale i w wegetariańskiej odsłonie sprawdzi się znakomicie. Zastąp wtedy boczek pieczarkami lub grzybami leśnymi (doda to smaku umami) i postaw na warzywny bulion.

Prawdziwa bryndza jest bardzo słona. Z tego powodu odczekaj z dosoleniem zupy do samego końca, po zmiksowaniu całości i dodaniu śmietanki. Jeśli używasz bulionu który też jest zwykle słony, dodatkowa sól może okazać się zbędna.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 30 g masła,
  • 2 cebule,
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,2 litra bulionu lub rosołu,
  • 300 g bryndzy,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 kromki pieczywa,
  • czosnek granulowany,
  • posiekany szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z grubym dnem włóż pokrojony boczek, dodaj masło i podsmażaj, aż mięso będzie chrupiące.
  2. Zarumieniony boczek wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Z garnka odlej połowę tłuszczu na osobną patelnię. Przyda się do smażenia grzanek.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i delikatnie posól. Duś na małym ogniu, aż będzie złociste i miękka.
  5. Do uduszonej cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dokładnie wymieszaj, a następnie zalej bulionem.
  6. Doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.
  7. Gdy ziemniaki się ugotują, wrzuć do zupy bryndzę i ubij całość blenderem na gładką, aksamitną masę.
  8. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  9. Spróbuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odłożonym wcześniej i rozgrzanym tłuszczem.
  11. Smaż, aż powstaną chrupiące, rumiane grzanki. Dopraw je granulowanym czosnkiem i odrobiną soli.

Gotową zupę z bryndzy serwuj na gorąco, dorzucając grzanki oraz posiekany szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą