W weekend gotuję zamiast rosołu. Miłośnicy sera będą w siódmym niebie
Chociaż rosół to niedzielna klasyka, to czasem warto odejść od utartego schematu i ugotować zupę, po której w talerzach nie zostaje nawet najmniejszy ślad.
Neapolitańska zupa serowa tak naprawdę jest mało znana we Włoszech, to raczej ogólnoświatowy wymysł, który szybko skradł serca wszystkich miłośników sera. Jest pożywna, rozgrzewająca i tak smaczna, że nikt nawet nie zająknie się z pytaniem, dlaczego dziś nie ma rosołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Neapolitańska zupa serowa
Neapolitańska zupa serowa jest kremowa, gęsta, intensywna i bogata w smaku. To przepis całoroczny, ale najlepiej smakuje, gdy pogoda za oknem płata figle. Jest prosta w przygotowaniu, więc nawet zupowy amator poradzi sobie z tym przepisem. W moim domu zastępuje czasem rosół, gdy nie mam czasu na długie gotowanie wywaru lub po prostu szukam odmiany od tradycyjnego smaku. To dość kaloryczna zupa, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na serowe szaleństwo.
Tajemnica tkwi w jakości użytego sera – im lepszy, tym zupa będzie smaczniejsza. Można użyć klasycznej goudy, ostrzejszego cheddara lub eksperymentować z mieszanką kilku gatunków. Spotkać się można również z przepisami z wykorzystaniem sera topionego. Chociaż z pewnością jest on smaczny, to jego skład zdecydowanie pozostawia wiele do życzenia. Lepiej postawić na jakość, a o kremowy charakter zadbać przy pomocy znacznie zdrowszego serka śmietankowego.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 200 g startego żółtego sera (najlepiej cheddara, goudy lub mieszanki),
- 100 g serka śmietankowego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g makaronu (np. kolanka lub świderki),
- 200 g piersi z kurczaka,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka lub przyprawa do kurczaka,
- starty parmezan do posypania.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw ulubionymi przyprawami i obsmaż na patelni.
- W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę.
- Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj.
- Dorzuć podsmażonego kurczaka.
- Zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy. Mieszaj, aż serek się rozpuści.
- Dodaj starty żółty ser. Mieszaj delikatnie, aż zupa stanie się gładka. Pamiętaj, aby na tym etapie nie doprowadzać zupy do wrzenia, bo ser może się zwarzyć.
- W oddzielnym garnku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie podgrzej.
Zupę podawaj gorącą, nakładając do talerza porcję ugotowanego makaronu. Możesz także podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Posyp parmezanem. Smacznego!