W weekend gotuję zamiast rosołu. Miłośnicy sera będą w siódmym niebie

Chociaż rosół to niedzielna klasyka, to czasem warto odejść od utartego schematu i ugotować zupę, po której w talerzach nie zostaje nawet najmniejszy ślad.

Neapolitańska zupa serowaNeapolitańska zupa serowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Neapolitańska zupa serowa tak naprawdę jest mało znana we Włoszech, to raczej ogólnoświatowy wymysł, który szybko skradł serca wszystkich miłośników sera. Jest pożywna, rozgrzewająca i tak smaczna, że nikt nawet nie zająknie się z pytaniem, dlaczego dziś nie ma rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Neapolitańska zupa serowa

Neapolitańska zupa serowa jest kremowa, gęsta, intensywna i bogata w smaku. To przepis całoroczny, ale najlepiej smakuje, gdy pogoda za oknem płata figle. Jest prosta w przygotowaniu, więc nawet zupowy amator poradzi sobie z tym przepisem. W moim domu zastępuje czasem rosół, gdy nie mam czasu na długie gotowanie wywaru lub po prostu szukam odmiany od tradycyjnego smaku. To dość kaloryczna zupa, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na serowe szaleństwo.

Do zupy serowej możesz dodać tortellini
Do zupy serowej możesz dodać tortellini © Adobe Stock

Tajemnica tkwi w jakości użytego sera – im lepszy, tym zupa będzie smaczniejsza. Można użyć klasycznej goudy, ostrzejszego cheddara lub eksperymentować z mieszanką kilku gatunków. Spotkać się można również z przepisami z wykorzystaniem sera topionego. Chociaż z pewnością jest on smaczny, to jego skład zdecydowanie pozostawia wiele do życzenia. Lepiej postawić na jakość, a o kremowy charakter zadbać przy pomocy znacznie zdrowszego serka śmietankowego.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 200 g startego żółtego sera (najlepiej cheddara, goudy lub mieszanki),
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 100 g makaronu (np. kolanka lub świderki),
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka lub przyprawa do kurczaka,
  • starty parmezan do posypania.


Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw ulubionymi przyprawami i obsmaż na patelni.
  2. W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę.
  4. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotuj.
  5. Dorzuć podsmażonego kurczaka.
  6. Zmniejsz ogień i dodaj serek śmietankowy. Mieszaj, aż serek się rozpuści.
  7. Dodaj starty żółty ser. Mieszaj delikatnie, aż zupa stanie się gładka. Pamiętaj, aby na tym etapie nie doprowadzać zupy do wrzenia, bo ser może się zwarzyć.
  8. W oddzielnym garnku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie podgrzej.

Zupę podawaj gorącą, nakładając do talerza porcję ugotowanego makaronu. Możesz także podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Posyp parmezanem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża