Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki

Ta ryba smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia. W moim domu szybko wygryzła łososia i zwykłego dorsza. Delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach, a na dodatek jest świetnym źródłem składników odżywczych.

Ta ryba ma delikatny smak i mało ościTa ryba ma delikatny smak i mało ości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na talerzach króluje głównie dorsz atlantydzki, ale gdy tylko trafię w sklepie na dorsza czarnego, wybór jest prosty. Wiele osób niesłusznie pomija go podczas zakupów, niektórzy obawiają się, że szaro-perłowy kolor to oznaka nieświeżości. Warto jednak dać mu szansę, bo jest naprawdę smaczną, godną uwagi rybą. Jej delikatne mięso jest soczyste i lekkie, a na dodatek bardzo zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Czy dorsz czarny jest zdrowy?

Dietetycy i lekarze zalecają, by ryby na naszych talerzach pojawiały się przynajmniej dwa razu w tygodniu. Warto postawić wtedy na dorsza czarnego. Regularne spożywanie tej ryby wspomaga układ odpornościowy, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, poprawia pracę mózgu i układu nerwowego, wzmacnia kości i zęby oraz wspomaga pracę tarczycy.

Dorsz czarny jest niskokaloryczny — 100 g zawiera jedynie 84 kcal. Jest bogaty w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, chociaż nie ma ich tak dużo, jak w przypadku tłustych ryb morskich (jak łosoś, makrela czy tuńczyk). Są one kluczowe dla zdrowia mózgu i układu nerwowego, wspierają funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację. Mają również silne działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżając ryzyko chorób serca. Dorsz czarny zawiera także wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, selen, witamina A, jod i cynk.

Dorsz czarny na obiad

Dorsz czarny ma bardziej wyrazisty smak niż dorsz atlantycki, a także perłowo-szare mięso, które podczas obróbki cieplnej staje się białe. Można go smażyć, piec, dusić, gotować na parze, a nawet grillować. Doskonale komponuje się z różnorodnymi warzywami, ziołami i przyprawami. Możesz przygotować go w kremowym sosie na bazie śmietanki z suszonymi pomidorami lub szpinakiem, a potem zapiec z serem. Ja mam swój prosty i szybki przepis.

Czarny dorsz to nie tylko bogactwo smaku, ale i wartości odżywczych
Czarny dorsz to nie tylko bogactwo smaku, ale i wartości odżywczych © Licencjodawca | Enrique Palacio Sansegundo

Prosty przepis na pieczonego dorsza czarnego

Składniki:

  • dwa filety z dorsza czarnego,
  • sok z połowy cytryny i kilka jej plasterków,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione świeże zioła, tj. rozmaryn, tymianek, koperek,
  • 100 g masła (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny.
  2. Następnie natrzyj je oliwą z oliwek, dodaj świeże zioła i plasterki cytryny.
  3. Dla dodatkowej soczystości możesz ułożyć na rybie kawałki masła.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  5. Piecz dorsza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym przez około 12-15 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak