Robię prosty farsz i napycham makaronowe muszle. Sprawdzą się na obiad i na imprezę
Niejedna osoba, przeglądając półki w markecie, zastanawia się nad tym, co można zrobić z dużych makaronowych muszelek. Podobnie jak cannelloni, tego typu makaron jest przeznaczony przede wszystkim do zapiekania w piekarniku. Środek wypełnij mięsnym lub warzywnym farszem i obficie posyp mozzarellą.
Innym pomysłem na wykorzystanie dekoracyjnych muszli jest wypełnienie ich sałatką – na przykład jarzynową, z szynką, ananasem lub wędzonym kurczakiem. Makaron należy wcześniej ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łódeczki z sałatką możesz obwiązać szczypiorkiem – będą wyglądały zjawiskowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Jakie dodatki do zapiekanych muszelek?
Do makaronu z mięsem w sosie pomidorowym niezastąpione są świeże dodatki, które sprawią, że potrawa nabierze lekkości. Ułóż na talerzu rukolę lub młody szpinak, dodaj kilka pomidorków koktajlowych, a całość polej oliwą lub prostym sosem winegret. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, sięgnij po kimchi lub inne warzywa w ostrej marynacie.
Przepis na zapiekane muszle z mięsem w sosie pomidorowym
Do nadziewania makaronowych muszli sprawdzą się także inne farsze, na przykład ze szpinakiem i serem feta.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu duże muszle,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- oliwa,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 2 puszki pomidorów pelati,
- 250 g startej mozzarelli,
- sól i pieprz do smaku,
- suszone zioła, na przykład oregano lub prowansalskie.
Wykonanie:
- Makaron ugotuj w gorącej osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni z niewielką ilością oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Gdy warzywa na patelni zaczną ładnie pachnieć, dodaj mięso.
- Gdy odparuje nadmiar wody, zalej bulionem warzywnym i dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podgrzewaj do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
- Makaronowe muszle rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypełnij po brzegi mięsem w sosie pomidorowym. Posyp startą mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20 minut.