Robię zamiast frytek, a dzieci są zachwycone. Cały obiad znika w kilka chwil

Paluszki ziemniaczane to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Wystarczy dodatek twardego sera, aby przekąska nabrała wyrazu. Jeśli myślisz, że to się nie uda, to znaczy, że nie znasz triku z woreczkami strunowymi.

Paluszki ziemniaczane możesz podać do obiadu lub na przekąskęPaluszki ziemniaczane możesz podać do obiadu lub na przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Paluszki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu lub zapiec w piekarniku. W obydwu wersjach smakują doskonale – oczywiście te smażone w oleju będą o wiele bardziej kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie na takie pozwolić. Przekąskę podaj z ostrym sosem czosnkowym lub innym dipem na bazie jogurtu greckiego. Wykorzystaj świeże zioła z ogródka lub dziką miętę, aby dodatek zyskał cudowny i naturalny aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Jak zrobić paluszki ziemniaczane z serem?

Jeśli nie masz ziemniaków z wczorajszego obiadu, ugotuj je w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Na przekąskę najlepiej sprawdzi się odmiana z większą zawartością skrobi, czyli typu B lub C.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g twardego sera,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • opcjonalnie: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki rozgnieć na purée.
  2. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, starty parmezan i pół łyżeczki soli. Wyrób ręcznie na gładką masę.
  3. Całość przełóż do jednego lub kilku woreczków stunowych i "wyprasuj" na placek o grubości ok. 1-2 cm. Woreczki z masą ziemniaczaną umieść w zamrażalniku na 30 minut.
  4. Gdy masa stwardnieje, wyjmij woreczki z zamrażalnika, a następnie wyłóż ziemniaczane placki na deskę. Pokrój w paski, obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  5. Smaż w głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu lub zapiecz w piekarniku.

Jak zrobić paluszki ziemniaczane w piekarniku?

Jeśli chcesz uniknąć smażenia w głębokim tłuszczu, możesz wrzucić paluszki do piekarnika. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Wstaw paluszka do pieczenia na 20 minut. Po 10 minutach obróć je na drugą stronę. Jeśli chcesz, aby się bardziej zarumieniły, dodatkowo spryskaj je olejem – i tak zużyjesz go mniej niż podczas smażenia w głębokim tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy