Gotuję zamiast nudnej jarzynowej. Zupa fistaszkowa robi prawdziwą furorę

Kiedy temperatura spada, a rano zaczynają witać nas przymrozki, do łask wracają rozgrzewające, pyszne zupy. Zamiast jednak sięgać znów po ogórkową czy rosół, przygotowuję wielki garnek afrykańskiej zupy fistaszkowej.

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiemAfrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest kremowa, gęsta i sycąca, a dodatek masła orzechowego nadaje jej wyjątkowy smak. Do tego pomidory, aromatyczne przyprawy i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać i sięgać po dokładkę. Ta zupa idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i od razu wywoła uśmiech na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem

Świat zup jest pełen możliwości, smaków i wyjątkowych połączeń, więc warto wyjść z bezpiecznej skorupy i spróbować czegoś nowego. Afrykańska zupa fistaszkowa to pyszny przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka kurczaka.

Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad
Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad © Adobe Stock

Sercem afrykańskiej zupy jest masło orzechowe. Warto wybrać takie, które składa się jedynie z orzechów, bez dodatku tłuszczów, utwardzaczy czy też soli. Jeśli masz w domu dobry blender, możesz przygotować je samodzielnie z orzeszków ziemnych. Na szczęście w sklepach coraz częściej znaleźć można gotowe masła z dobrym składem.

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 szklanka masła orzechowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • liście świeżej kolendry do podania.
  • orzeszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj kumin, starty imbir, kolendrę i chili i podsmażaj przez chwilę. Ilość chilli dopasuj do własnych preferencji.
  3. Dodaj pomidory z puszki, bulion, masło orzechowe, sól i pieprz.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje.
  5. Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu.
  6. Dopraw zupę sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami. Podawaj na gorąco.

Jeśli chcesz przygotować zupę z kurczakiem, podsmaż go na osobnej patelni i dodaj już po zblendowaniu. Możesz dodać również groszek ptysiowy lub ciecierzycę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇