Gotuję zamiast nudnej jarzynowej. Zupa fistaszkowa robi prawdziwą furorę

Kiedy temperatura spada, a rano zaczynają witać nas przymrozki, do łask wracają rozgrzewające, pyszne zupy. Zamiast jednak sięgać znów po ogórkową czy rosół, przygotowuję wielki garnek afrykańskiej zupy fistaszkowej.

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiemAfrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest kremowa, gęsta i sycąca, a dodatek masła orzechowego nadaje jej wyjątkowy smak. Do tego pomidory, aromatyczne przyprawy i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać i sięgać po dokładkę. Ta zupa idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i od razu wywoła uśmiech na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem

Świat zup jest pełen możliwości, smaków i wyjątkowych połączeń, więc warto wyjść z bezpiecznej skorupy i spróbować czegoś nowego. Afrykańska zupa fistaszkowa to pyszny przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka kurczaka.

Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad
Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad © Adobe Stock

Sercem afrykańskiej zupy jest masło orzechowe. Warto wybrać takie, które składa się jedynie z orzechów, bez dodatku tłuszczów, utwardzaczy czy też soli. Jeśli masz w domu dobry blender, możesz przygotować je samodzielnie z orzeszków ziemnych. Na szczęście w sklepach coraz częściej znaleźć można gotowe masła z dobrym składem.

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 szklanka masła orzechowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • liście świeżej kolendry do podania.
  • orzeszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj kumin, starty imbir, kolendrę i chili i podsmażaj przez chwilę. Ilość chilli dopasuj do własnych preferencji.
  3. Dodaj pomidory z puszki, bulion, masło orzechowe, sól i pieprz.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje.
  5. Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu.
  6. Dopraw zupę sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami. Podawaj na gorąco.

Jeśli chcesz przygotować zupę z kurczakiem, podsmaż go na osobnej patelni i dodaj już po zblendowaniu. Możesz dodać również groszek ptysiowy lub ciecierzycę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej