PrzepisZupyGotuję zamiast nudnej jarzynowej. Zupa fistaszkowa robi prawdziwą furorę

Gotuję zamiast nudnej jarzynowej. Zupa fistaszkowa robi prawdziwą furorę

Kiedy temperatura spada, a rano zaczynają witać nas przymrozki, do łask wracają rozgrzewające, pyszne zupy. Zamiast jednak sięgać znów po ogórkową czy rosół, przygotowuję wielki garnek afrykańskiej zupy fistaszkowej.

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem
Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2024 | aktual.: 29.11.2024 13:35

Jest kremowa, gęsta i sycąca, a dodatek masła orzechowego nadaje jej wyjątkowy smak. Do tego pomidory, aromatyczne przyprawy i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać i sięgać po dokładkę. Ta zupa idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i od razu wywoła uśmiech na twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem

Świat zup jest pełen możliwości, smaków i wyjątkowych połączeń, więc warto wyjść z bezpiecznej skorupy i spróbować czegoś nowego. Afrykańska zupa fistaszkowa to pyszny przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka kurczaka.

Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad
Afrykańska zupa z masłem orzechowym idealna na obiad© Adobe Stock

Sercem afrykańskiej zupy jest masło orzechowe. Warto wybrać takie, które składa się jedynie z orzechów, bez dodatku tłuszczów, utwardzaczy czy też soli. Jeśli masz w domu dobry blender, możesz przygotować je samodzielnie z orzeszków ziemnych. Na szczęście w sklepach coraz częściej znaleźć można gotowe masła z dobrym składem.

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 szklanka masła orzechowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • liście świeżej kolendry do podania.
  • orzeszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj kumin, starty imbir, kolendrę i chili i podsmażaj przez chwilę. Ilość chilli dopasuj do własnych preferencji.
  3. Dodaj pomidory z puszki, bulion, masło orzechowe, sól i pieprz.
  4. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje.
  5. Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu.
  6. Dopraw zupę sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami. Podawaj na gorąco.

Jeśli chcesz przygotować zupę z kurczakiem, podsmaż go na osobnej patelni i dodaj już po zblendowaniu. Możesz dodać również groszek ptysiowy lub ciecierzycę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie