Gotuję zamiast nudnej jarzynowej. Zupa fistaszkowa robi prawdziwą furorę
Kiedy temperatura spada, a rano zaczynają witać nas przymrozki, do łask wracają rozgrzewające, pyszne zupy. Zamiast jednak sięgać znów po ogórkową czy rosół, przygotowuję wielki garnek afrykańskiej zupy fistaszkowej.
29.11.2024 | aktual.: 29.11.2024 13:35
Jest kremowa, gęsta i sycąca, a dodatek masła orzechowego nadaje jej wyjątkowy smak. Do tego pomidory, aromatyczne przyprawy i nie pozostaje nic innego, jak tylko się zachwycać i sięgać po dokładkę. Ta zupa idealnie rozgrzeje po powrocie do domu i od razu wywoła uśmiech na twarzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Afrykańska zupa fistaszkowa zaskakuje smakiem
Świat zup jest pełen możliwości, smaków i wyjątkowych połączeń, więc warto wyjść z bezpiecznej skorupy i spróbować czegoś nowego. Afrykańska zupa fistaszkowa to pyszny przepis na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej lub dorzucić do środka kurczaka.
Sercem afrykańskiej zupy jest masło orzechowe. Warto wybrać takie, które składa się jedynie z orzechów, bez dodatku tłuszczów, utwardzaczy czy też soli. Jeśli masz w domu dobry blender, możesz przygotować je samodzielnie z orzeszków ziemnych. Na szczęście w sklepach coraz częściej znaleźć można gotowe masła z dobrym składem.
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej,
- pół łyżeczki chili w proszku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 szklanka masła orzechowego,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z 1 limonki,
- liście świeżej kolendry do podania.
- orzeszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj kumin, starty imbir, kolendrę i chili i podsmażaj przez chwilę. Ilość chilli dopasuj do własnych preferencji.
- Dodaj pomidory z puszki, bulion, masło orzechowe, sól i pieprz.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej bulionu.
- Dopraw zupę sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami. Podawaj na gorąco.
Jeśli chcesz przygotować zupę z kurczakiem, podsmaż go na osobnej patelni i dodaj już po zblendowaniu. Możesz dodać również groszek ptysiowy lub ciecierzycę. Smacznego!