Ciecierzyca w 4 smakach

Jeśli lubisz ciecierzycę, koniecznie musisz zapoznać się z naszym przepisem. Dzięki niemu przygotujesz ją w 4 ciekawych odsłonach.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Smak 1

  1. 1 łyżeczka sos sojowy
  2. 1 łyżeczka czosnek granulowany
  3. 1 łyżka sezam

Smak 2

  1. 1/2 łyżeczki cynamon
  2. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  3. 1/4 łyżeczki sól morska
  4. 2 łyżki miód

Smak 3

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 1/2 łyżeczki sól morska
  3. 1 łyżeczka suszone pomidory
  4. 1/4 szkl. starty parmezan
  5. 1 łyżka oliwa z oliwek

Smak 4

  1. 1/2 łyżeczki papryka wędzona
  2. 1/2 łyżeczki papryka ostra
  3. 1/2 łyżeczki kmin rzymski
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 1 łyżka oliwa z oliwek

Podstawowy składnik

  1. 750 g ciecierzyca

Sposób przygotowania:

1. Podziel ciecierzycę na 4 miseczki. W pierwszej połącz ją z sosem sojowym, sezamem oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W drugiej misce z ciecierzycą połącz cynamon, gałkę muszkatołową, sól oraz miód. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W kolejnej misce do ciecierzycy dodaj oliwę z oliwek, parmezan, sól oraz suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Natomiast w ostatniej misce wymieszaj z ciecierzycą oliwę z oliwek, paprykę wędzoną i ostrą, kmin rzymski, sól oraz pierz.

Obrazek

5. Przesyp 4 smaki ciecierzycy na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej