Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu i orzeźwiających owoców. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponując, tworząc harmoniczną całość. Przygotowanie takiej rolady nie jest szczególnie wymagające, a dzięki naszemu filmikowi poradzisz sobie z tym bez większego problemu.

Obrazek
Ewa

Przepis na roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Rolada z truskawkami- składniki

13 g żelatyny w proszku

65 ml wody

165 ml gorącej wody, 60 g cukru

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

100 g serka mascarpone

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 ml mleka skondensowanego

250 ml śmietanki 30%

400 g truskawek

czerwony barwnik spożywczy

Przepis na roladę z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do osobnej miski wlej wodę i cukier i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Dodaj do tego odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i wlej rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Pokrój w plasterki i ułóż w prostokątnym naczyniu. Całość zalej przygotowaną masą z żelatyną i wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Przejdź do przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy powstanie biała, puszysta piana- dodawaj żółtka. Cały czas miksuj całość. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Powstałą masę wylej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz przez ok. 15 minut  w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).

Obrazek

Przejdź do przygotowania kremu. Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy, skondensowane mleko i śmietankę 30%. Całość dokładnie połącz przy pomocy miksera na puszystą masę. Wyłóż część na dobrze wystudzony biszkopt, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie ułóż rząd truskawek i otul je kremem przy pomocy rękawa.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie delikatnie zawiń roladę i odstaw do schłodzenia w lodówce. Trzymaj ją tam przez 3-4 godziny.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie otul schłodzoną roladę przygotowaną galaretką z truskawkami i pokrój na kawałki. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne