Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem

Rolada z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu i orzeźwiających owoców. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponując, tworząc harmoniczną całość. Przygotowanie takiej rolady nie jest szczególnie wymagające, a dzięki naszemu filmikowi poradzisz sobie z tym bez większego problemu.

Obrazek
Ewa

Przepis na roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Rolada z truskawkami- składniki

13 g żelatyny w proszku

65 ml wody

165 ml gorącej wody, 60 g cukru

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

100 g serka mascarpone

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 ml mleka skondensowanego

250 ml śmietanki 30%

400 g truskawek

czerwony barwnik spożywczy

Przepis na roladę z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do osobnej miski wlej wodę i cukier i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Dodaj do tego odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i wlej rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Pokrój w plasterki i ułóż w prostokątnym naczyniu. Całość zalej przygotowaną masą z żelatyną i wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Przejdź do przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy powstanie biała, puszysta piana- dodawaj żółtka. Cały czas miksuj całość. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Powstałą masę wylej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz przez ok. 15 minut  w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).

Obrazek

Przejdź do przygotowania kremu. Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy, skondensowane mleko i śmietankę 30%. Całość dokładnie połącz przy pomocy miksera na puszystą masę. Wyłóż część na dobrze wystudzony biszkopt, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie ułóż rząd truskawek i otul je kremem przy pomocy rękawa.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie delikatnie zawiń roladę i odstaw do schłodzenia w lodówce. Trzymaj ją tam przez 3-4 godziny.

Obrazek
Rolada z truskawkami- Pyszności

Następnie otul schłodzoną roladę przygotowaną galaretką z truskawkami i pokrój na kawałki. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska