Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem
Rolada z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu i orzeźwiających owoców. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponując, tworząc harmoniczną całość. Przygotowanie takiej rolady nie jest szczególnie wymagające, a dzięki naszemu filmikowi poradzisz sobie z tym bez większego problemu.
01.07.2022 | aktual.: 16.03.2024 15:20
Przepis na roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada z truskawkami- składniki
13 g żelatyny w proszku
65 ml wody
165 ml gorącej wody, 60 g cukru
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 ml mleka skondensowanego
250 ml śmietanki 30%
400 g truskawek
czerwony barwnik spożywczy
Przepis na roladę z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do osobnej miski wlej wodę i cukier i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Dodaj do tego odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i wlej rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki. Pokrój w plasterki i ułóż w prostokątnym naczyniu. Całość zalej przygotowaną masą z żelatyną i wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała.
Przejdź do przygotowania biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, a gdy powstanie biała, puszysta piana- dodawaj żółtka. Cały czas miksuj całość. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Powstałą masę wylej na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz przez ok. 15 minut w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
Przejdź do przygotowania kremu. Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj razem z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy, skondensowane mleko i śmietankę 30%. Całość dokładnie połącz przy pomocy miksera na puszystą masę. Wyłóż część na dobrze wystudzony biszkopt, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie ułóż rząd truskawek i otul je kremem przy pomocy rękawa.
Następnie delikatnie zawiń roladę i odstaw do schłodzenia w lodówce. Trzymaj ją tam przez 3-4 godziny.
Następnie otul schłodzoną roladę przygotowaną galaretką z truskawkami i pokrój na kawałki. Smacznego!