Roladki z indyka z frytkami. Jaka marynata? Przepis i lista składników, które potrzebujesz
Roladki z indyka w towarzystwie frytek świetnie sprawdzą się zarówno na sylwestra, jak i na rodzinny obiad. Jak je zrobić? Jakie składniki potrzebujesz? Jaką marynatę do indyka warto wykorzystać? Oto nasz przepis, który pokochasz nie tylko Ty, ale i Twoi goście.
Jak zrobić roladki z indyka z frytkami? Jaką marynatę przygotować?
Roladki z indyka, to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę na ciepło. Dzięki temu, że podaliśmy je z frytkami, to oszczędzamy sporo czasu na szykowaniu dodatków. Frytki wylądowały w środku mięsa – wszyscy Twoi goście będą zaskoczeni!
Jakie mięso z indyka do roladek? Sznycle i pierś z indyka to praktycznie to samo. Pierś jest jednym, dużym kawałkiem, a sznycle to kotlety wycięte z piersi. Najlepiej wybrać te drugie, są delikatniejsze i oszczędzisz sobie pracy. Jeśli jednak nie znajdziesz sznycli, to podziel pierś z indyka na mniejsze plasterki.
Sprawdź, jaką marynatę przygotować do roladek z indyka i jakie składniki są potrzebne, by wykonać na szybko prostą przekąskę na sylwestra. Poniżej przepis na roladki z indyka z frytkami krok po kroku.
W przygotowaniu dzisiejszego przepis pomogło nam Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Roladki z indyka z frytkami – składniki
- 4 plastry piersi z indyka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 200 g frytek
Jak zrobić roladki z indyka z frytkami?
Pracę nad przepisem na roladki z indyka z frytkami rozpocznij od przygotowania indyka.
Pierś z indyka najpierw umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie podziel ją w cienkie plastry i ułóż na drewnianej desce.
Jaka marynata do roladek z indyka z frytkami?
Każdy plaster podziel na pół, po czym przełóż do dużej miski. Do naczynia dodaj również składniki potrzebne do marynaty do roladek z indyka z frytkami, a mianowicie: oliwę z oliwek, sos Worcestershire, musztardę dijon, zioła prowansalskie, cebulę granulowaną oraz sól.
Jeśli nie znajdziesz sosu Worcestershire, to możesz zastąpić go sosem sojowym lub odrobiną czerwonego wina.
Zamarynowane mięso przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum dwie godziny. Piersi z indyka możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez całą noc. Dzięki temu Twoje roladki z indyka z frytkami będą jeszcze lepsze.
Przepis na domowe frytki
W międzyczasie możesz przygotować domowe frytki.
Oczywiście możesz zrobić je samodzielnie, albo wybrać mrożone frytki. Wybierz taki wariant, który będzie dla Ciebie najlepszy. Aby przygotować frytki w lżejszej formie, upiekliśmy je w Ovi Smart.
Domowe frytki – czas pieczenia. Co więcej, proces pieczenia dzięki temu urządzeniu jest 1,5 raza krótszy niż w piekarniku. Nasze frytki były gotowe w 10 minut. Urządzenie pracowało w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Złożenie roladek z indyka z frytkami i czas pieczenia
Mięso mamy już zamarynowane, frytki też są gotowe do dalszej pracy nad przepisem, zabieramy się więc za złożenie roladek z indyka z frytkami wydaniu mini.
W tym celu umieść na desce do krojenia mięso z indyka. Na prawej krawędzi indyka ułóż kilak frytek, po czym zwiń w rulon. Całą konstrukcję zabezpiecz przy pomocy wykałaczki, aby nie rozpadła się podczas pieczenia.
Czas pieczenia. Tak przygotowane roladki z indyka z frytkami wstaw do Ovi Smart na kolejne 15 minut. Urządzenie ma pracować tym razem w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Jak serwować roladki z indyka z frytkami? Gotową przekąskę możesz udekorować dodatkowo ulubionym sosem. My postawiliśmy na klasykę, czyli sos czosnkowy.