Większość wyrzuca obierki z ziemniaków. Ewa Wachowicz przygotowuje z nich prawdziwe cudo

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które obierki od ziemniaków traktują tylko i wyłącznie jako odpad, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, w jak oryginalny sposób potrafi je wykorzystać sama Ewa Wachowicz. Rosół z obierek - przyznaj, że nie znałeś dotąd tego patentu!

ObrazekRosół z obierek - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Praktykowanie zasad zero waste może być nie tylko pożyteczne dla środowiska i portfela, ale również zaspokoić wybredne wymagania naszych żołądków. Tak właśnie do sprawy obierek po ziemniakach podeszła Ewa Wachowicz. To nie jest tak, że wykorzystała je w jakiś dziwny, rewolucyjny, a tak naprawdę zupełnie niepraktyczny sposób. Co to, to nie.

Obrazek
Rosół z obierek - Pyszności; foto: Canva

Ewa Wachowicz stworzyła przepis na rosół z obierek. Obierając więc kartofle na drugie danie, możesz też dostać w pakiecie zupę. I to nie byle jaką. Jest pyszna, aromatyczna, a uczucie uniknięcia marnotrawstwa jest niezastąpione.

Nie przedłużajmy więc i pokażmy, jak Ewie Wachowicz udało się stworzyć coś z niczego.

Rosół z obierek według Ewy Wachowicz

Składniki na rosół:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek)
  • gałązka lubczyku

Składniki na knedelki do rosołu:

  • 300 g wątroby wieprzowej lub drobiowej
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Aby przygotować rosół z obierek, blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią obierki z ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem, skropl oliwą i piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Warzywa obierz. Cebulę pokrój na ćwiartki, a marchewki i selera na grube kawałki. Teraz wsadź je do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj natkę pietruszki i ząbek czosnku. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Gotuj przez godzinę.

Po tym czasie przecedź wywar i dopraw solą i pieprzem. Następnie wrzuć do niego obierki z ziemniaków, lubczyk i gotuj kolejne 20 minut. Przecedź.

Ze zmielonej wątroby i reszty składników (poza bułką tartą) na knedelki wyrób jednolitą masę. Dopiero wtedy zacznij dodawać bułkę - rób to stopniowo, do momentu, w którym masa stanie się wystarczająco gęsta. Teraz możesz uformować z niej kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Tak przygotowane knedliki będą idealnie pasowały do rosołu z obierek.

Skoro mowa o domowych pysznościach, rzuć okiem na ten przepis na kluski leniwe z owocami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości