Rozbijam tłuczkiem jak schabowe i smażę w chrupiącej panierce. Kosztują grosze, a smak? Petarda
Szukasz pomysłu na danie z drobiowych serduszek? Gulasz trąci nudą? Musisz zatem wypróbować przepisu na chrupiące à la nuggetsy z kurzych serc. Zaskakujące, proste i genialne.
11.04.2024 17:41
Nie wszystkim podroby kojarzą się dobrze. Jeśli zostaną nieodpowiednio przyrządzone, z pewnością odstraszą od siebie. A szkoda, bo podroby, zwłaszcza serduszka drobiowe, to nie tylko produkt tani, ale też bogaty w wiele niezbędnych dla zdrowia składników. Ja często przyrządzam je w panierce jak schabowe - wtedy są nieziemsko chrupiące i zachwycają smakiem. Takie oszukane nuggetsy polubią nawet najmłodsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre serduszka drobiowe?
Serca drobiowe są nie tylko tanie. To również dietetyczny produkt, w którym znajdziemy więcej cennych dla zdrowia składników niż w innych mięsach. Serduszka to bogate źródło wapnia i fosforu, ale przede wszystkim w żelaza. Ponadto zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, purynę (wzmagającą produkcję kwasu moczowego) oraz witaminę PP, która wspiera prawidłowe działanie układów krwionośnego, pokarmowego i nerwowego.
Zanim jednak przystąpisz do działania, powinieneś oczyścić kurze serduszka. Zacznij od zalania ich zimną wodą. Tak przygotowane wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zabieg ten jest konieczny, gdyż pozwoli wypłukać resztki krwi. Po tym czasie wyjmij serduszka z wody, umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się żył i tłuszczu. Ponadto moczenie serduszek w zimnej wodzie sprawi, że wyjdą miękkie i delikatne.
Chrupiące kotleciki z kurzych serduszek. Przepis
Składniki:
- 500 g kurzych serduszek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- sól, pieprz,
- słodka papryka mielona, oregano,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
- Serduszka drobiowe oczyść, a następnie natnij każde w połowie, ale nie do końca. Serduszka rozbij delikatnie młotkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
- Jajka rozkłóć w misce. Dodaj sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
- Kurze serduszka zanurz w przygotowanej mieszance i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij serduszka z lodówki i odstaw, by nabrały temperatury pokojowej.
- Następnie obtocz każde serduszko w bułce tartej i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Gotowe kotleciki z kurzych serduszek odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.