Rozbijam tłuczkiem jak schabowe i smażę w chrupiącej panierce. Kosztują grosze, a smak? Petarda

Szukasz pomysłu na danie z drobiowych serduszek? Gulasz trąci nudą? Musisz zatem wypróbować przepisu na chrupiące à la nuggetsy z kurzych serc. Zaskakujące, proste i genialne.

Zobacz, jak przygotować serduszkaZobacz, jak przygotować serduszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie wszystkim podroby kojarzą się dobrze. Jeśli zostaną nieodpowiednio przyrządzone, z pewnością odstraszą od siebie. A szkoda, bo podroby, zwłaszcza serduszka drobiowe, to nie tylko produkt tani, ale też bogaty w wiele niezbędnych dla zdrowia składników. Ja często przyrządzam je w panierce jak schabowe - wtedy są nieziemsko chrupiące i zachwycają smakiem. Takie oszukane nuggetsy polubią nawet najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Jak zrobić dobre serduszka drobiowe?

Serca drobiowe są nie tylko tanie. To również dietetyczny produkt, w którym znajdziemy więcej cennych dla zdrowia składników niż w innych mięsach. Serduszka to bogate źródło wapnia i fosforu, ale przede wszystkim w żelaza. Ponadto zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, purynę (wzmagającą produkcję kwasu moczowego) oraz witaminę PP, która wspiera prawidłowe działanie układów krwionośnego, pokarmowego i nerwowego.

Zanim jednak przystąpisz do działania, powinieneś oczyścić kurze serduszka. Zacznij od zalania ich zimną wodą. Tak przygotowane wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zabieg ten jest konieczny, gdyż pozwoli wypłukać resztki krwi. Po tym czasie wyjmij serduszka z wody, umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się żył i tłuszczu. Ponadto moczenie serduszek w zimnej wodzie sprawi, że wyjdą miękkie i delikatne.

Co zrobić z serduszek drobiowych?
Co zrobić z serduszek drobiowych? © Pixabay

Chrupiące kotleciki z kurzych serduszek. Przepis

Składniki:

  • 500 g kurzych serduszek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, oregano,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Serduszka drobiowe oczyść, a następnie natnij każde w połowie, ale nie do końca. Serduszka rozbij delikatnie młotkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
  2. Jajka rozkłóć w misce. Dodaj sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
  3. Kurze serduszka zanurz w przygotowanej mieszance i odstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij serduszka z lodówki i odstaw, by nabrały temperatury pokojowej.
  5. Następnie obtocz każde serduszko w bułce tartej i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony.
  6. Gotowe kotleciki z kurzych serduszek odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej