Rozbijam tłuczkiem jak schabowe i smażę w chrupiącej panierce. Kosztują grosze, a smak? Petarda

Szukasz pomysłu na danie z drobiowych serduszek? Gulasz trąci nudą? Musisz zatem wypróbować przepisu na chrupiące à la nuggetsy z kurzych serc. Zaskakujące, proste i genialne.

Zobacz, jak przygotować serduszkaZobacz, jak przygotować serduszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie wszystkim podroby kojarzą się dobrze. Jeśli zostaną nieodpowiednio przyrządzone, z pewnością odstraszą od siebie. A szkoda, bo podroby, zwłaszcza serduszka drobiowe, to nie tylko produkt tani, ale też bogaty w wiele niezbędnych dla zdrowia składników. Ja często przyrządzam je w panierce jak schabowe - wtedy są nieziemsko chrupiące i zachwycają smakiem. Takie oszukane nuggetsy polubią nawet najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Jak zrobić dobre serduszka drobiowe?

Serca drobiowe są nie tylko tanie. To również dietetyczny produkt, w którym znajdziemy więcej cennych dla zdrowia składników niż w innych mięsach. Serduszka to bogate źródło wapnia i fosforu, ale przede wszystkim w żelaza. Ponadto zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, purynę (wzmagającą produkcję kwasu moczowego) oraz witaminę PP, która wspiera prawidłowe działanie układów krwionośnego, pokarmowego i nerwowego.

Zanim jednak przystąpisz do działania, powinieneś oczyścić kurze serduszka. Zacznij od zalania ich zimną wodą. Tak przygotowane wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zabieg ten jest konieczny, gdyż pozwoli wypłukać resztki krwi. Po tym czasie wyjmij serduszka z wody, umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się żył i tłuszczu. Ponadto moczenie serduszek w zimnej wodzie sprawi, że wyjdą miękkie i delikatne.

Co zrobić z serduszek drobiowych?
Co zrobić z serduszek drobiowych? © Pixabay

Chrupiące kotleciki z kurzych serduszek. Przepis

Składniki:

  • 500 g kurzych serduszek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, oregano,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Serduszka drobiowe oczyść, a następnie natnij każde w połowie, ale nie do końca. Serduszka rozbij delikatnie młotkiem, najlepiej przez folię spożywczą.
  2. Jajka rozkłóć w misce. Dodaj sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
  3. Kurze serduszka zanurz w przygotowanej mieszance i odstaw do lodówki na 20 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij serduszka z lodówki i odstaw, by nabrały temperatury pokojowej.
  5. Następnie obtocz każde serduszko w bułce tartej i od razu smaż na rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony.
  6. Gotowe kotleciki z kurzych serduszek odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości