Rozgniatam widelcem i mieszam z serkiem wiejskim. W kwadrans mam górę pysznych placków na śniadanie
Zamiast zwykłych racuchów czy pankejków, wolę przygotować placuszki, które wniosą o wiele więcej wartości odżywczych. Nie zastanawiam się długo, tylko sięgam po serek wiejski. Mieszam łyżką z kilkoma prostymi składnikami i już po chwili moje śniadanie rumieni się na patelni.
Serek wiejski nadal bije rekordy popularności. Chociaż jeszcze kilka lat temu nikt by nie pomyślał o tym, że można go wykorzystać w tylu różnorodnych potrawach, obecnie robimy z nim bułeczki na śniadanie, dodajemy do pizzy, ciast i sosów. Modny nabiał nie schodzi z obszaru zainteresowań osób na diecie wysokobiałkowej i aktywnych fizycznie. Nic dziwnego – jest pyszny, praktyczny i pełen wartościowego białka. Jednak w codziennej diecie warto pamiętać również o innych składnikach odżywczych, dbając o dostawę witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Słodkie i zdrowe dodatki do śniadania
Wiele osób posypuje placuszki cukrem pudrem, bo tak jest najłatwiej. Jednak o wiele lepiej sięgnąć po miód, syrop klonowy czy syrop z agawy, które oprócz słodzika są także źródłem witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Indeks glikemiczny tych dodatków zazwyczaj jest dużo niższy niż czystej sacharozy, która gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi. To jednak zależy od proporcji glukozy do fruktozy.
Najmniej glukozy znajduje się w syropie z agawy, którego indeks glikemiczny waha się od 15 do 30 jednostek. Z drugiej strony duża ilość fruktozy może być obciążająca dla wątroby, dlatego w używaniu również tych zdrowszych słodzików do placków, naleśników czy racuchów warto zachować zdrowy rozsądek.
Zatem może zamiast słodkich syropów, postawisz na owoce sezonowe, takie jak truskawki, czereśnie czy jagody? Dodaj garść pokruszonych orzechów, a śniadanie nie tylko na długo zaspokoi apetyt, ale także zadba o sprawny umysł, kondycję skóry i włosów.
Przepis na placuszki z serkiem wiejskim
Jeśli lubisz przyprawy, dodaj do ciasta odrobinę cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Aromatyczne dodatki sprawią, że śniadanie nabierze bardziej wytwornego charakteru, a przy okazji przyprawy korzenne poprawią trawienie.
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej – najlepiej pełnoziarnistej,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
- Obierz ze skórki banana, przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj odsączony z serwatki serek wiejski, jajka i mąkę.
- Dokładnie rozmieszaj mąkę, aby nie było grudek (mogą być wyczuwalne granulki serka oraz kawałki banana).
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor.