Rozpieści kubki smakowe. Niewiarygodnie puszyste ciasto z niespodzianką
Ten przepis na puszyste ciasto spodoba się każdemu fanowi oryginalnych domowych wypieków. Niewiarygodnie smaczne, z zaskakującym "twistem", który zrobi wrażenie na twoich gościach. Przygotuj je jeszcze dzisiaj i ciesz się niezwykłym wrażeniem!
25.01.2024 | aktual.: 25.01.2024 10:10
Kiedy zobaczyliśmy przepis na to ciasto, od razu się zachwyciliśmy. Potrafiliśmy wyobrazić sobie to, jak ciekawie może smakować. Przeczucie nas nie myliło: w ogóle się nie myliliśmy. Zawarty w recepturze dżem to rzeczywiście strzał w dziesiątkę i idealny partner dla puszystego ciasta, które zaraz zobaczysz. Stanowi wspaniałą "niespodziankę" dla podniebienia i na pewno zyska sobie u niego specjalne względy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ten smakołyk jest tak banalnie prosty, że z całą pewnością poradzi sobie z nim każdy; nawet największy cukierniczy amator. Struktura jest idealnie rozpływająca się w ustach, zaskakująca. Przypomina trochę ciastka maślane z dżemem (takie, jakie jadło się w dzieciństwie), a trochę muffinki ze szkolnych lat. Nic dziwnego, że to ciasto rozpala wspomnienia i wysyła nas za ich pomocą daleko w przeszłość. Musisz się o tym przekonać samemu. Oto przepis!
Puszyste ciasto z dżemową niespodzianką
Składniki:
- 1 łyżka ulubionego dżemu (może być niskosłodzony),
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko średniej wielkości,
- 2 łyżki słodziku,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Słodzik (rzecz jasna możesz też użyć cukru) wsyp do miski, dodaj dżem i wbij jajko. Zblenduj. Uzyskanie jednolitej masy powinno zająć dosłownie kilka chwil.
- Teraz dodaj do tych składników jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką. Zadbaj o to, by ciasto nie miało żadnych grudek.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej całą przygotowaną masę. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Twoje puszyste ciasto powinno teraz spędzić w piekarniku około 15 - 20 minut. Po tym czasie będzie już ładnie wyrośnięte i zarumienione. Ostudź je w formie i dopiero później wyjmij i poporcjuj. A może nie zamierzasz tego robić, bo całe zjesz sam? My nie oceniamy!