PrzepisCiastaRozpieści kubki smakowe. Niewiarygodnie puszyste ciasto z niespodzianką

Rozpieści kubki smakowe. Niewiarygodnie puszyste ciasto z niespodzianką

Puszyste ciasto z ciekawym "twistem". Posmakuje każdemu
Puszyste ciasto z ciekawym "twistem". Posmakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | irina2511
25.01.2024 09:47, aktualizacja: 25.01.2024 10:10

Ten przepis na puszyste ciasto spodoba się każdemu fanowi oryginalnych domowych wypieków. Niewiarygodnie smaczne, z zaskakującym "twistem", który zrobi wrażenie na twoich gościach. Przygotuj je jeszcze dzisiaj i ciesz się niezwykłym wrażeniem!

Kiedy zobaczyliśmy przepis na to ciasto, od razu się zachwyciliśmy. Potrafiliśmy wyobrazić sobie to, jak ciekawie może smakować. Przeczucie nas nie myliło: w ogóle się nie myliliśmy. Zawarty w recepturze dżem to rzeczywiście strzał w dziesiątkę i idealny partner dla puszystego ciasta, które zaraz zobaczysz. Stanowi wspaniałą "niespodziankę" dla podniebienia i na pewno zyska sobie u niego specjalne względy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ten smakołyk jest tak banalnie prosty, że z całą pewnością poradzi sobie z nim każdy; nawet największy cukierniczy amator. Struktura jest idealnie rozpływająca się w ustach, zaskakująca. Przypomina trochę ciastka maślane z dżemem (takie, jakie jadło się w dzieciństwie), a trochę muffinki ze szkolnych lat. Nic dziwnego, że to ciasto rozpala wspomnienia i wysyła nas za ich pomocą daleko w przeszłość. Musisz się o tym przekonać samemu. Oto przepis!

Puszyste ciasto z dżemową niespodzianką

Składniki:

  • 1 łyżka ulubionego dżemu (może być niskosłodzony),
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 jajko średniej wielkości,
  • 2 łyżki słodziku,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Puszyste ciasto z dżemem. Czy może być coś lepszego?
Puszyste ciasto z dżemem. Czy może być coś lepszego?© Canva | yasuhiroamano

Sposób przygotowania:

  1. Słodzik (rzecz jasna możesz też użyć cukru) wsyp do miski, dodaj dżem i wbij jajko. Zblenduj. Uzyskanie jednolitej masy powinno zająć dosłownie kilka chwil.
  2. Teraz dodaj do tych składników jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką. Zadbaj o to, by ciasto nie miało żadnych grudek.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej całą przygotowaną masę. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Twoje puszyste ciasto powinno teraz spędzić w piekarniku około 15 - 20 minut. Po tym czasie będzie już ładnie wyrośnięte i zarumienione. Ostudź je w formie i dopiero później wyjmij i poporcjuj. A może nie zamierzasz tego robić, bo całe zjesz sam? My nie oceniamy!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także