Roztańczona Bożena na stole zrobi furorę. To ciasto idealne na każdą okazję
Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszystkim aż rwą się nogi do stołu, by od razu chwycić za kawałek. Biszkopt z dodatkiem maku, pyszny krem kajmakowo-maślany i włoskie orzechy to deser, którym zachwycisz swoich bliskich.
12.09.2024 | aktual.: 12.09.2024 17:33
Roztańczona Bożena to ciasto, które już na samo wspomnienie nazwy wzbudza uśmiech na twarzach. W mojej rodzinie jest od lat, a nazwa pochodzi od autorki przepisu, cioci Bożeny. Jest nie tylko mistrzynią wypieków, ale również królową wszystkich parkietów, więc i ciasto szybko dostało przydomek "roztańczone". Działa jednak odwrotnie, bo gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy przerywają rozmowy i tańce, żeby zabrać się do jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Roztańczona Bożena
Miękki, idealnie puszysty biszkopt z makiem, włoskie orzechy i rodzynki i maślany krem kajmakowy to połączenie, obok którego nie odejdzie obojętnie żaden łasuch. Świetnie sprawdzi się na mniejsze i większe rodzinne okazje, więc warto mieć w zanadrzu przepis na Roztańczoną Bożenę.
Składniki:
Biszkopty:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki orzechów,
- 1/3 szklanki maku.
Krem:
- 300 gramów miękkiego masła,
- 500 gramów kajmaku.
Dekoracja:
- 160 gramów miękkiego masła,
- 250 gramów kajmaku,
- 1 szklanka orzechów włoskich (drobno zmielonych).
Sposób przygotowania:
- W misie miksera umieść jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na wysokich obrotach przez około 20 minut, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna i puszysta.
- Następnie dodaj kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Delikatnie połączyć składniki za pomocą szpatułki
- Podziel ciasto na trzy równe części. Do każdej części dodaj jeden rodzaj dodatków (mak, rodzynki lub orzechy) i delikatnie wymieszaj.
- Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanych trzech formach o wymiarach 13x9 cm. Blaszki wyłóż uprzednio papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza przez około 15-18 minut, lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopty z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem. Miękkie masło ubijaj mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste i jasne.
- Następnie dodaj masę kajmakową i miksuj, aż składniki dokładnie się połączą.
- Na pierwszy biszkopt nałóż warstwę kremu, następnie przykryj drugim biszkoptem i powtórz. Ostatni biszkopt również posmaruj kremem.
- Przygotuj drugi krem, ubijając masło i kajmak.
- Posmaruj nim boki i wierzch tortu przygotowanym kremem.
- Boki tortu obłóż posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami.
Roztańczona Bożena jest już gotowa. To ciasto zdecydowanie warte słodkiego grzechu. Smacznego!