Kulinarna Stolica PolskiGórale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Górale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Moskole - Pyszności
Moskole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 10:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż kuchnia góralska kojarzy się z dość tłustymi i ciężkimi daniami, to ta potrawa jest smacznym wyjątkiem od reguły. Świetnie zastąpią placki ziemniaczane i zachwycą swoją prostotą.

Kuchnia podhalańska jest prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały jej urok. Dość surowy klimat i niezbyt bogate gleby sprawiały, że uprawy były dość ograniczone. Najlepszym przyjacielem górali stał się wtedy ziemniak. A z niego zaradne gospodynie potrafiły przygotować naprawdę smaczne i sycące dania, którymi raczyli się bacowie po ciężkim dniu fizycznej pracy. Takim daniem właśnie są moskole. Chociaż podobnie jak placki, powstają z ziemniaków, to są od nich lżejsze, a wiele osób nawet powie, że smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na moskole

W porównaniu do tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych, moskole są lżejszą i zdrowszą alternatywą. Pieczone w piecu, bez dodatku tłuszczu, stanowiły podstawę diety górali. Dziś wiele osób nie pamięta o tym daniu lub raczy się nim tylko wtedy, gdy odwiedza polskie góry. Warto jednak sięgnąć po tradycyjny przepis znacznie częściej niż tylko w czasie urlopu.

Moskole z gulaszem
Moskole z gulaszem© Pyszności

To danie zgodne z duchem zero waste, chociaż powstało znacznie wcześniej, niż powstało to określenie. Wykorzystać tutaj można ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W kuchni zaradnej podhalańskiej gospodyni nic nie może się zmarnować. Wystarczy dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, bryndza i skwarki, by cieszyć się smacznymi plackami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bryndzy lub tłustego twarogu,
  • skwarki z boczku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do miski z ziemniakami dodaj jajka, rozdrobnioną bryndzę lub twaróg, skwarki, mąkę, sól i pieprz.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Z powstałej masy formuj płaskie placki o grubości około 2 cm.
  5. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Moskole najlepiej smakują podane na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, masła czosnkowego lub surówki. Możesz je również podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także