Kulinarna Stolica PolskiGórale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Górale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Moskole - Pyszności
Moskole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 10:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż kuchnia góralska kojarzy się z dość tłustymi i ciężkimi daniami, to ta potrawa jest smacznym wyjątkiem od reguły. Świetnie zastąpią placki ziemniaczane i zachwycą swoją prostotą.

Kuchnia podhalańska jest prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały jej urok. Dość surowy klimat i niezbyt bogate gleby sprawiały, że uprawy były dość ograniczone. Najlepszym przyjacielem górali stał się wtedy ziemniak. A z niego zaradne gospodynie potrafiły przygotować naprawdę smaczne i sycące dania, którymi raczyli się bacowie po ciężkim dniu fizycznej pracy. Takim daniem właśnie są moskole. Chociaż podobnie jak placki, powstają z ziemniaków, to są od nich lżejsze, a wiele osób nawet powie, że smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na moskole

W porównaniu do tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych, moskole są lżejszą i zdrowszą alternatywą. Pieczone w piecu, bez dodatku tłuszczu, stanowiły podstawę diety górali. Dziś wiele osób nie pamięta o tym daniu lub raczy się nim tylko wtedy, gdy odwiedza polskie góry. Warto jednak sięgnąć po tradycyjny przepis znacznie częściej niż tylko w czasie urlopu.

Moskole z gulaszem
Moskole z gulaszem© Pyszności

To danie zgodne z duchem zero waste, chociaż powstało znacznie wcześniej, niż powstało to określenie. Wykorzystać tutaj można ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W kuchni zaradnej podhalańskiej gospodyni nic nie może się zmarnować. Wystarczy dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, bryndza i skwarki, by cieszyć się smacznymi plackami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bryndzy lub tłustego twarogu,
  • skwarki z boczku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do miski z ziemniakami dodaj jajka, rozdrobnioną bryndzę lub twaróg, skwarki, mąkę, sól i pieprz.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Z powstałej masy formuj płaskie placki o grubości około 2 cm.
  5. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Moskole najlepiej smakują podane na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, masła czosnkowego lub surówki. Możesz je również podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!