Górale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Chociaż kuchnia góralska kojarzy się z dość tłustymi i ciężkimi daniami, to ta potrawa jest smacznym wyjątkiem od reguły. Świetnie zastąpią placki ziemniaczane i zachwycą swoją prostotą.

Moskole - PysznościMoskole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia podhalańska jest prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały jej urok. Dość surowy klimat i niezbyt bogate gleby sprawiały, że uprawy były dość ograniczone. Najlepszym przyjacielem górali stał się wtedy ziemniak. A z niego zaradne gospodynie potrafiły przygotować naprawdę smaczne i sycące dania, którymi raczyli się bacowie po ciężkim dniu fizycznej pracy. Takim daniem właśnie są moskole. Chociaż podobnie jak placki, powstają z ziemniaków, to są od nich lżejsze, a wiele osób nawet powie, że smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Przepis na moskole

W porównaniu do tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych, moskole są lżejszą i zdrowszą alternatywą. Pieczone w piecu, bez dodatku tłuszczu, stanowiły podstawę diety górali. Dziś wiele osób nie pamięta o tym daniu lub raczy się nim tylko wtedy, gdy odwiedza polskie góry. Warto jednak sięgnąć po tradycyjny przepis znacznie częściej niż tylko w czasie urlopu.

Moskole z gulaszem
Moskole z gulaszem © Pyszności

To danie zgodne z duchem zero waste, chociaż powstało znacznie wcześniej, niż powstało to określenie. Wykorzystać tutaj można ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W kuchni zaradnej podhalańskiej gospodyni nic nie może się zmarnować. Wystarczy dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, bryndza i skwarki, by cieszyć się smacznymi plackami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bryndzy lub tłustego twarogu,
  • skwarki z boczku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do miski z ziemniakami dodaj jajka, rozdrobnioną bryndzę lub twaróg, skwarki, mąkę, sól i pieprz.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Z powstałej masy formuj płaskie placki o grubości około 2 cm.
  5. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Moskole najlepiej smakują podane na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, masła czosnkowego lub surówki. Możesz je również podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯