Górale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem

Chociaż kuchnia góralska kojarzy się z dość tłustymi i ciężkimi daniami, to ta potrawa jest smacznym wyjątkiem od reguły. Świetnie zastąpią placki ziemniaczane i zachwycą swoją prostotą.

Moskole - PysznościMoskole - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia podhalańska jest prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały jej urok. Dość surowy klimat i niezbyt bogate gleby sprawiały, że uprawy były dość ograniczone. Najlepszym przyjacielem górali stał się wtedy ziemniak. A z niego zaradne gospodynie potrafiły przygotować naprawdę smaczne i sycące dania, którymi raczyli się bacowie po ciężkim dniu fizycznej pracy. Takim daniem właśnie są moskole. Chociaż podobnie jak placki, powstają z ziemniaków, to są od nich lżejsze, a wiele osób nawet powie, że smaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Przepis na moskole

W porównaniu do tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych, moskole są lżejszą i zdrowszą alternatywą. Pieczone w piecu, bez dodatku tłuszczu, stanowiły podstawę diety górali. Dziś wiele osób nie pamięta o tym daniu lub raczy się nim tylko wtedy, gdy odwiedza polskie góry. Warto jednak sięgnąć po tradycyjny przepis znacznie częściej niż tylko w czasie urlopu.

Moskole z gulaszem
Moskole z gulaszem © Pyszności

To danie zgodne z duchem zero waste, chociaż powstało znacznie wcześniej, niż powstało to określenie. Wykorzystać tutaj można ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W kuchni zaradnej podhalańskiej gospodyni nic nie może się zmarnować. Wystarczy dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, bryndza i skwarki, by cieszyć się smacznymi plackami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g bryndzy lub tłustego twarogu,
  • skwarki z boczku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do miski z ziemniakami dodaj jajka, rozdrobnioną bryndzę lub twaróg, skwarki, mąkę, sól i pieprz.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Z powstałej masy formuj płaskie placki o grubości około 2 cm.
  5. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Moskole najlepiej smakują podane na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, masła czosnkowego lub surówki. Możesz je również podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi