Górale robią zamiast placków ziemniaczanych. Są lżejsze i nie ociekają tłuszczem
12.09.2024 10:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż kuchnia góralska kojarzy się z dość tłustymi i ciężkimi daniami, to ta potrawa jest smacznym wyjątkiem od reguły. Świetnie zastąpią placki ziemniaczane i zachwycą swoją prostotą.
Kuchnia podhalańska jest prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały jej urok. Dość surowy klimat i niezbyt bogate gleby sprawiały, że uprawy były dość ograniczone. Najlepszym przyjacielem górali stał się wtedy ziemniak. A z niego zaradne gospodynie potrafiły przygotować naprawdę smaczne i sycące dania, którymi raczyli się bacowie po ciężkim dniu fizycznej pracy. Takim daniem właśnie są moskole. Chociaż podobnie jak placki, powstają z ziemniaków, to są od nich lżejsze, a wiele osób nawet powie, że smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na moskole
W porównaniu do tradycyjnych, smażonych placków ziemniaczanych, moskole są lżejszą i zdrowszą alternatywą. Pieczone w piecu, bez dodatku tłuszczu, stanowiły podstawę diety górali. Dziś wiele osób nie pamięta o tym daniu lub raczy się nim tylko wtedy, gdy odwiedza polskie góry. Warto jednak sięgnąć po tradycyjny przepis znacznie częściej niż tylko w czasie urlopu.
To danie zgodne z duchem zero waste, chociaż powstało znacznie wcześniej, niż powstało to określenie. Wykorzystać tutaj można ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W kuchni zaradnej podhalańskiej gospodyni nic nie może się zmarnować. Wystarczy dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, bryndza i skwarki, by cieszyć się smacznymi plackami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g bryndzy lub tłustego twarogu,
- skwarki z boczku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
- Do miski z ziemniakami dodaj jajka, rozdrobnioną bryndzę lub twaróg, skwarki, mąkę, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Z powstałej masy formuj płaskie placki o grubości około 2 cm.
- Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut w 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
Moskole najlepiej smakują podane na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany, masła czosnkowego lub surówki. Możesz je również podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!