Biszkopt podkarpacki różni się od klasycznego. Nie użyjesz do niego ani grama mąki

Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i wyjątkowy smak – tak w skrócie można opisać biszkopt podkarpacki. Ten niezwykły wypiek, choć pozbawiony tradycyjnej mąki pszennej, zdobywa serca smakoszy w całej Polsce. Jak zrobić biszkopt podkarpacki, który zachwyci wszystkich?

Biszkopt podkarpacki. Bez grama mąki.Biszkopt podkarpacki. Bez grama mąki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Biszkopt to klasyka wśród wypieków, a każda gospodyni domowa wie, że dobry przepis na puszysty i lekki biszkopt jest bezcenny. Na Podkarpaciu powstała jego unikalna wersja – biszkopt podkarpacki, który wyróżnia się jednym nietypowym składnikiem. Co ciekawe, ten tradycyjny przepis nie wymaga ani grama mąki pszennej, a mimo to efekt końcowy zachwyca. Delikatny, złocisty i o wyjątkowej teksturze, biszkopt podkarpacki przywołuje smaki dzieciństwa, które są bliskie każdemu, kto dorastał na domowych wypiekach. Sprawdź, jak przygotować ten niezawodny deser i dlaczego warto go wypróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Dlaczego biszkopt podkarpacki jest wyjątkowy?

Tradycyjna kuchnia podkarpacka słynie z prostoty i wykorzystania lokalnych produktów. To właśnie z tych założeń powstał przepis na biszkopt podkarpacki. Zastąpienie mąki pszennej mąką ziemniaczaną nadaje mu niezwykłej lekkości i delikatności. Dodatkowo, biszkopt podkarpacki jest łatwy w przygotowaniu, nawet dla początkujących piekarzy.

Przepis na biszkopt podkarpacki – krok po kroku

Składniki:

  • 400 g cukru pudru,
  • 400 g masła,
  • 400 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 4 jajka (rozmiar L lub XL),
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę: Nasmaruj masłem okrągłą formę o średnicy 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Ubij masło z cukrem: Miksuj masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
  3. Dodaj jajka: Całe jajka ubijaj osobno, a następnie delikatnie dodawaj do masy maślanej. Jeśli masa zacznie się ścinać, dodaj 1 łyżkę przesianej mąki ziemniaczanej.
  4. Połącz suche składniki: W osobnej misce przesiej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj suche składniki z mokrymi.
  5. Piecz: Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Aby sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony, wbij w niego drewniany patyczek – jeśli będzie suchy, biszkopt jest gotowy.

Wskazówka: Jeśli wierzch biszkoptu zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową.

Wybrane dla Ciebie

Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku