Rurociąg to ciasto nie tylko dla hydraulika. Zachwytom nie będzie końca

Kiedy na stole pojawia się Rurociąg, wszyscy zabierają się za jedzenie. Sama nazwa wywołuje uśmiech na twarzy, który po spróbowaniu zamienia się w błogość. Tym ciastem zaskoczysz nie tylko hydraulika.

Ciasto Rurociąg zaskakuje pomysłowościąCiasto Rurociąg zaskakuje pomysłowością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Rurociąg swoją nietypową nazwę zawdzięcza dodatkom - ukrytym w kremie słodkim rurkom z nadzieniem. Wyglądają efektownie, ale przygotowanie takiego deseru jest proste jak bułka z masłem. Na dodatek nie trzeba włączać piekarnika ani martwić się o to, czy wszyscy wyrośnie tak, jak trzeba. To pyszny "pewniak" na specjalne okazje, gdy chcesz zachwycić gości nietypowym podwieczorkiem, a przy tym nie spędzić za dużo czasu w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Rurociąg bez pieczenia

Ciasto Rurociąg szybko podbija kubki smakowe. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego kształtu, który przypomina rury. Nie musisz się jednak martwić, jak osiągnąć ten efekt - wystarczy kupić ciastka rurki i gotowe.

Połączenie słodkiego kremu, chrupiących herbatników lub biszkoptów oraz delikatnych rurek przypadnie do gustu wszystkim gościom. Za przygotowanie zabierz się dzień wcześniej - ciasto powinno spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. Dzięki temu znajdujące się w środku rurki zmiękną i krojenie nie będzie trudne.

Składniki:

  • 3 opakowania budyniów śmietankowych bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • ok. 25 sztuk herbatników kakaowych,
  • 2 opakowania rurek z nadzieniem kakaowym lub orzechowym,

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj.
  2. W szklance mleka rozprowadź dokładnie proszki budyniowe, wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
  3. Przykryj garnek folią spożywczą, by nie powstał kożuch i odstaw do wystudzenia.
  4. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
  5. Do ubitego masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  6. Blaszkę o wymiarach ok. 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  7. Z herbatników ułóż spód i dodaj połowę masy budyniowej.
  8. Następnie ułóż ciasno rurki waflowe, jedna przy drugiej, tworząc pełną warstwę.
  9. Dodaj pozostały budyń. Na sam koniec ułóż herbatniki.
  10. Czekoladę rozpuść wraz ze śmietanką.
  11. Powstałą polewą udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Rurociąg jest już gotowe do jedzenia. Wystarczy podzielić je na kawałki zachwycać się pysznym efektem końcowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę