PrzepisCiasto bez pieczeniaRurociąg to ciasto nie tylko dla hydraulika. Zachwytom nie będzie końca

Rurociąg to ciasto nie tylko dla hydraulika. Zachwytom nie będzie końca

Kiedy na stole pojawia się Rurociąg, wszyscy zabierają się za jedzenie. Sama nazwa wywołuje uśmiech na twarzy, który po spróbowaniu zamienia się w błogość. Tym ciastem zaskoczysz nie tylko hydraulika.

Ciasto Rurociąg zaskakuje pomysłowością
Ciasto Rurociąg zaskakuje pomysłowością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto Rurociąg swoją nietypową nazwę zawdzięcza dodatkom - ukrytym w kremie słodkim rurkom z nadzieniem. Wyglądają efektownie, ale przygotowanie takiego deseru jest proste jak bułka z masłem. Na dodatek nie trzeba włączać piekarnika ani martwić się o to, czy wszyscy wyrośnie tak, jak trzeba. To pyszny "pewniak" na specjalne okazje, gdy chcesz zachwycić gości nietypowym podwieczorkiem, a przy tym nie spędzić za dużo czasu w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Rurociąg bez pieczenia

Ciasto Rurociąg szybko podbija kubki smakowe. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego kształtu, który przypomina rury. Nie musisz się jednak martwić, jak osiągnąć ten efekt - wystarczy kupić ciastka rurki i gotowe.

Połączenie słodkiego kremu, chrupiących herbatników lub biszkoptów oraz delikatnych rurek przypadnie do gustu wszystkim gościom. Za przygotowanie zabierz się dzień wcześniej - ciasto powinno spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. Dzięki temu znajdujące się w środku rurki zmiękną i krojenie nie będzie trudne.

Składniki:

  • 3 opakowania budyniów śmietankowych bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • ok. 25 sztuk herbatników kakaowych,
  • 2 opakowania rurek z nadzieniem kakaowym lub orzechowym,

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj.
  2. W szklance mleka rozprowadź dokładnie proszki budyniowe, wlej do garnka, dodaj cukier i gotuj, aż powstanie gęsty budyń.
  3. Przykryj garnek folią spożywczą, by nie powstał kożuch i odstaw do wystudzenia.
  4. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
  5. Do ubitego masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  6. Blaszkę o wymiarach ok. 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  7. Z herbatników ułóż spód i dodaj połowę masy budyniowej.
  8. Następnie ułóż ciasno rurki waflowe, jedna przy drugiej, tworząc pełną warstwę.
  9. Dodaj pozostały budyń. Na sam koniec ułóż herbatniki.
  10. Czekoladę rozpuść wraz ze śmietanką.
  11. Powstałą polewą udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Rurociąg jest już gotowe do jedzenia. Wystarczy podzielić je na kawałki zachwycać się pysznym efektem końcowym. Smacznego!

Inspiracjeprzepisciasto bez pieczenia
Wybrane dla Ciebie