Dolej odrobinę do ciasta. Biszkopt nie opadnie i wyrośnie puszysty jak gąbeczka

Marzysz o puszystym biszkopcie, który po wyjęciu z piekarnika zachowa swój imponujący kształt? A może już nieraz przekonałeś się na własnej skórze, że ten delikatny wypiek ma to do siebie, że lubi opadać? Jeśli tak, to ten artykuł jest właśnie dla ciebie! Odkryj sekretny składnik, który sprawi, że twój biszkopt zawsze będzie udany.

Biszkopt z tym dodatkiem nigdy nie opadnieBiszkopt z tym dodatkiem nigdy nie opadnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Idealny biszkopt to podstawa niezliczonych wypieków – od tortów, przez rolady, aż po delikatne desery z kremem. Niestety, przygotowanie go nie zawsze idzie zgodnie z planem. Ile razy widziałeś, jak ciasto pięknie rośnie w piekarniku, tylko po to, by opaść po wyjęciu? Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwoli ci cieszyć się idealnie puszystym biszkoptem. Kluczem do sukcesu jest składnik, który zapewne masz w kuchni – ocet. Nie obawiaj się, jego smak nie będzie wyczuwalny, a efekt z pewnością Cię zachwyci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Dlaczego biszkopt opada?

Zanim zdradzę ci ten magiczny składnik, warto zrozumieć, dlaczego biszkopt w ogóle opada. To zjawisko związane jest przede wszystkim z procesem pieczenia. Podczas pieczenia powietrze uwięzione w strukturze biszkoptu rozszerza się, powodując jego wzrost. Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto zaczyna stygnąć, powietrze ucieka, a biszkopt traci na objętości.

Ocet – niezwykły dodatek do ciasta

A teraz przejdźmy do sedna sprawy. Składnikiem, który może znacząco poprawić strukturę biszkoptu i zapobiec jego opadaniu, jest... ocet! Brzmi dziwnie? A jednak! Ocet, dodany do żółtek, wchodzi w reakcję z sodą oczyszczoną (zawartą w proszku do pieczenia) i powoduje powstanie pęcherzyków dwutlenku węgla. Dzięki temu biszkopt staje się bardziej puszysty i lekki.

Przepis na niezawodny biszkopt

Składniki:

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier.
  3. Żółtka dokładnie wymieszaj z octem.
  4. Delikatnie połącz ubite białka z żółtkami. Następnie dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką.
  5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut.
  6. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w formie do ostygnięcia.

Podstawowy przepis na biszkopt możesz modyfikować według własnych upodobań. Dodaj do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, kakao, a nawet owoce. Możesz również przygotować biszkopt z dodatkiem oleju lub jogurtu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej