Krem do tortu znowu się rozpływa? Szybko uratujesz go wg patentu Ani Starmach

Odwieczny dylemat przed każdymi urodzinami. Kupić tort czy zrobić go samodzielnie? Ryzyko powstania zakalca i problemy z kremem, który wypływa na boki – to zmora wielu, którzy podjęli rękawicę. Ania Starmach zna sposób na uratowanie rzadkiego kremu.

Krem do tortu znowu się rozpływa? Szybko uratujesz go wg patentu Ani StarmachKrem do tortu musi być gęsty, inaczej cały wysiłek na nic
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Na pierwszy rzut oka wydaje się w porządku, ale podczas nakładania na biszkopt zaczyna wylewać się na boki. Nie popadaj w panikę. Krem budyniowy do tortu możesz jeszcze uratować, wybierając jeden z dwóch domowych trików Ani Starmach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Dlaczego krem wychodzi za rzadki?

Jest kilka przyczyn nieudanego kremu do tortu. Może to być za mała ilość cukru lub zbyt wysoka temperatura. Jeśli budyń na krem był robiony domowym sposobem, może było za mało żółtek, a może masło nie było wystarczająco dobrze schłodzone? 

Myślisz sobie, że cienka warstwa kremu też będzie ok, a potem żałujesz, bo tort nie smakuje tak, jak powinien. Nie wszystko stracone. Najpierw spróbuj włożyć krem do lodówki na 1-2 godziny. Sprawdź konsystencję. Jeśli to nie pomoże, wykorzystaj patent Ani Starmach.  

Patent Ani Starmach na idealny krem do tortu

Pierwszą metodą, którą poleca Ania Starmach, jest dodanie do kremu niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Przesiewasz ją przez sito bezpośrednio do masy budyniowej i energicznie mieszasz, aby nie było grudek. Dodawaj mąkę stopniowo i sprawdzaj, czy już wystarczy. Krem musi być tak gęsty, żeby po odwróceniu miski do góry dnem nie spłynął na dół.

W ratowaniu kremu do tortu sprawdzi się także żelatyna. Rozpuść 1-2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Przestudź, ale uważaj, żeby nie stężała. Jeszcze płynną dodaj do kremu. Całość wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach.

Mąka vs. żelatyna. Którą metodę wybrać?

Obydwa patenty Starmach są skuteczne. Mąka ziemniaczana to bezpieczny wybór dla wegetarian. Łatwiej jest ją także rozmieszać i istnieje mniejsze ryzyko powstania grudek.

Z kolei żelatyna to bardziej skuteczny stabilizator. Dzięki niej krem budyniowy szybko nabierze zwartej konsystencji. Jednak jej zastosowanie wymaga większej czujności. Jeśli żelatyna zastygnie przed dodaniem jej do kremu, trudno będzie uzyskać gładką strukturę. Trzeba także pamiętać o tym, że jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, którego mogą nie akceptować osoby na diecie wegetariańskiej.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie