PrzepisProste przepisyPrzygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiem

Przygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiem

Bezsprzecznie na wigilijnych stołach królują ryby. Czy to smażone, pieczone czy duszone w sosie – często są głównym daniem podawanym na wieczerzy. Żeby karp, halibut czy szczupak smakował jeszcze lepiej, przygotuj do niego kremowy i aromatyczny sos. Podaj w sosjerce jako opcjonalny dodatek. Każdy, kto posmakuje, będzie zachwycony.

Ciepły kremowy sos idealnie pasuje nie tylko do gotowanej ryby
Ciepły kremowy sos idealnie pasuje nie tylko do gotowanej ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W Wigilię ryba wjeżdża na środek stołu. Wiele osób tak bardzo skupia się na jej przygotowaniu, że zapomina o dodatkach. Tymczasem nie potrzeba wiele, aby nadać jej jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Biały sos z dodatkiem kaparów skradnie każde podniebienie. Jest delikatny, maślany i z charakterem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pochodzenie i wartości odżywcze kaparów

Pączki kwiatowe krzewu kaparowego pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Ich wyjątkowy smak znany jest od wieków. We Włoszech i Grecji są popularne na równi z oliwkami. Co więcej, ten – dla jednych codzienny, dla innych wyjątkowy – dodatek zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

Kapary są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Zawierają też wiele witamin, na przykład K i E, oraz minerałów, które wspierają zdrowie serca i kości. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, z delikatnymi potrawami mięsnymi lub rybnymi.

Które kapary wybrać – małe czy duże, w wodzie czy w occie?

Wybierając kapary w sklepie, staniesz przed trudną decyzją. Na półkach są dostępne w różnych zalewach i rozmiarach. Które wybrać do sosu na Wigilię? Małe kapary są bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku, podczas gdy większe charakteryzują się wyraźniejszym aromatem.

Jeśli chodzi o zalewę, kapary konserwowane w wodzie są łagodniejsze, natomiast te w occie mają wyrazisty, cierpki smak. W zależności od preferencji, możesz dostosować wybór kaparów do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. A może spróbujesz kombinacji różnych rodzajów kaparów? Taka mieszanka przyniesie nie tylko ciekawy efekt wizualny, ale wzbogaci także smak sosu, dodając mu charakterystycznego, pikantnego akcentu.

Do jakich ryb sos z kaparami pasuje najbardziej?

Sos kaparowy świetnie sprawdzi się do wszystkich gatunków ryb – zarówno morskich, jak i śródlądowych. Najlepiej wypada jako dodatek do gotowanych lub pieczonych filetów. Subtelnie otula delikatne, białe mięso halibuta lub różowe steki łososia. Sos możesz również podać do smażonego karpia. Jednak w przypadku ryby w panierce bardzo dobrze sprawdzi się też zimny sos, na przykład tatarski lub tzatziki.

Przepis na ciepły sos kaparowy do ryby

Do sosu możesz użyć kaparów z wody lub z marynaty octowej. Jeśli chcesz złagodzić ich smak, przed wrzuceniem do rondla przepłucz je pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek kaparów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1,5 łyżeczki musztardy – najlepsza będzie stołowa lub sarepska,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. W rondlu roztop masło – może być zwykłe lub klarowane.
  2. Dodaj kapary – małe w całości, a większe pokrojone na kawałki. Podsmażaj przez 1-2 minuty.
  3. Wlej śmietankę i wrzuć 2 łyżki posiekanego koperku. Podgrzewaj kolejną minutę.
  4. Na koniec dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Gotuj na małym ogniu, aby zredukować sos. Mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie