Przygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiem
Bezsprzecznie na wigilijnych stołach królują ryby. Czy to smażone, pieczone czy duszone w sosie – często są głównym daniem podawanym na wieczerzy. Żeby karp, halibut czy szczupak smakował jeszcze lepiej, przygotuj do niego kremowy i aromatyczny sos. Podaj w sosjerce jako opcjonalny dodatek. Każdy, kto posmakuje, będzie zachwycony.
W Wigilię ryba wjeżdża na środek stołu. Wiele osób tak bardzo skupia się na jej przygotowaniu, że zapomina o dodatkach. Tymczasem nie potrzeba wiele, aby nadać jej jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Biały sos z dodatkiem kaparów skradnie każde podniebienie. Jest delikatny, maślany i z charakterem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pochodzenie i wartości odżywcze kaparów
Pączki kwiatowe krzewu kaparowego pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Ich wyjątkowy smak znany jest od wieków. We Włoszech i Grecji są popularne na równi z oliwkami. Co więcej, ten – dla jednych codzienny, dla innych wyjątkowy – dodatek zawiera mnóstwo wartości odżywczych.
Kapary są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Zawierają też wiele witamin, na przykład K i E, oraz minerałów, które wspierają zdrowie serca i kości. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, z delikatnymi potrawami mięsnymi lub rybnymi.
Które kapary wybrać – małe czy duże, w wodzie czy w occie?
Wybierając kapary w sklepie, staniesz przed trudną decyzją. Na półkach są dostępne w różnych zalewach i rozmiarach. Które wybrać do sosu na Wigilię? Małe kapary są bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku, podczas gdy większe charakteryzują się wyraźniejszym aromatem.
Jeśli chodzi o zalewę, kapary konserwowane w wodzie są łagodniejsze, natomiast te w occie mają wyrazisty, cierpki smak. W zależności od preferencji, możesz dostosować wybór kaparów do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. A może spróbujesz kombinacji różnych rodzajów kaparów? Taka mieszanka przyniesie nie tylko ciekawy efekt wizualny, ale wzbogaci także smak sosu, dodając mu charakterystycznego, pikantnego akcentu.
Do jakich ryb sos z kaparami pasuje najbardziej?
Sos kaparowy świetnie sprawdzi się do wszystkich gatunków ryb – zarówno morskich, jak i śródlądowych. Najlepiej wypada jako dodatek do gotowanych lub pieczonych filetów. Subtelnie otula delikatne, białe mięso halibuta lub różowe steki łososia. Sos możesz również podać do smażonego karpia. Jednak w przypadku ryby w panierce bardzo dobrze sprawdzi się też zimny sos, na przykład tatarski lub tzatziki.
Przepis na ciepły sos kaparowy do ryby
Do sosu możesz użyć kaparów z wody lub z marynaty octowej. Jeśli chcesz złagodzić ich smak, przed wrzuceniem do rondla przepłucz je pod bieżącą wodą.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 6 łyżek kaparów,
- 400 ml śmietanki 30 proc.,
- 1,5 łyżeczki musztardy – najlepsza będzie stołowa lub sarepska,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- W rondlu roztop masło – może być zwykłe lub klarowane.
- Dodaj kapary – małe w całości, a większe pokrojone na kawałki. Podsmażaj przez 1-2 minuty.
- Wlej śmietankę i wrzuć 2 łyżki posiekanego koperku. Podgrzewaj kolejną minutę.
- Na koniec dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu.
- Gotuj na małym ogniu, aby zredukować sos. Mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.