Przygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiem

Bezsprzecznie na wigilijnych stołach królują ryby. Czy to smażone, pieczone czy duszone w sosie – często są głównym daniem podawanym na wieczerzy. Żeby karp, halibut czy szczupak smakował jeszcze lepiej, przygotuj do niego kremowy i aromatyczny sos. Podaj w sosjerce jako opcjonalny dodatek. Każdy, kto posmakuje, będzie zachwycony.

Przygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiemCiepły kremowy sos idealnie pasuje nie tylko do gotowanej ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W Wigilię ryba wjeżdża na środek stołu. Wiele osób tak bardzo skupia się na jej przygotowaniu, że zapomina o dodatkach. Tymczasem nie potrzeba wiele, aby nadać jej jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Biały sos z dodatkiem kaparów skradnie każde podniebienie. Jest delikatny, maślany i z charakterem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Pochodzenie i wartości odżywcze kaparów

Pączki kwiatowe krzewu kaparowego pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Ich wyjątkowy smak znany jest od wieków. We Włoszech i Grecji są popularne na równi z oliwkami. Co więcej, ten – dla jednych codzienny, dla innych wyjątkowy – dodatek zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

Kapary są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Zawierają też wiele witamin, na przykład K i E, oraz minerałów, które wspierają zdrowie serca i kości. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, z delikatnymi potrawami mięsnymi lub rybnymi.

Które kapary wybrać – małe czy duże, w wodzie czy w occie?

Wybierając kapary w sklepie, staniesz przed trudną decyzją. Na półkach są dostępne w różnych zalewach i rozmiarach. Które wybrać do sosu na Wigilię? Małe kapary są bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku, podczas gdy większe charakteryzują się wyraźniejszym aromatem.

Jeśli chodzi o zalewę, kapary konserwowane w wodzie są łagodniejsze, natomiast te w occie mają wyrazisty, cierpki smak. W zależności od preferencji, możesz dostosować wybór kaparów do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. A może spróbujesz kombinacji różnych rodzajów kaparów? Taka mieszanka przyniesie nie tylko ciekawy efekt wizualny, ale wzbogaci także smak sosu, dodając mu charakterystycznego, pikantnego akcentu.

Do jakich ryb sos z kaparami pasuje najbardziej?

Sos kaparowy świetnie sprawdzi się do wszystkich gatunków ryb – zarówno morskich, jak i śródlądowych. Najlepiej wypada jako dodatek do gotowanych lub pieczonych filetów. Subtelnie otula delikatne, białe mięso halibuta lub różowe steki łososia. Sos możesz również podać do smażonego karpia. Jednak w przypadku ryby w panierce bardzo dobrze sprawdzi się też zimny sos, na przykład tatarski lub tzatziki.

Przepis na ciepły sos kaparowy do ryby

Do sosu możesz użyć kaparów z wody lub z marynaty octowej. Jeśli chcesz złagodzić ich smak, przed wrzuceniem do rondla przepłucz je pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek kaparów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1,5 łyżeczki musztardy – najlepsza będzie stołowa lub sarepska,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. W rondlu roztop masło – może być zwykłe lub klarowane.
  2. Dodaj kapary – małe w całości, a większe pokrojone na kawałki. Podsmażaj przez 1-2 minuty.
  3. Wlej śmietankę i wrzuć 2 łyżki posiekanego koperku. Podgrzewaj kolejną minutę.
  4. Na koniec dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Gotuj na małym ogniu, aby zredukować sos. Mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób