Przygotuj sos do ryby na Wigilię. To biała klasyka z ekskluzywnym dodatkiem

Bezsprzecznie na wigilijnych stołach królują ryby. Czy to smażone, pieczone czy duszone w sosie – często są głównym daniem podawanym na wieczerzy. Żeby karp, halibut czy szczupak smakował jeszcze lepiej, przygotuj do niego kremowy i aromatyczny sos. Podaj w sosjerce jako opcjonalny dodatek. Każdy, kto posmakuje, będzie zachwycony.

Ciepły kremowy sos idealnie pasuje nie tylko do gotowanej rybyCiepły kremowy sos idealnie pasuje nie tylko do gotowanej ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Wigilię ryba wjeżdża na środek stołu. Wiele osób tak bardzo skupia się na jej przygotowaniu, że zapomina o dodatkach. Tymczasem nie potrzeba wiele, aby nadać jej jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Biały sos z dodatkiem kaparów skradnie każde podniebienie. Jest delikatny, maślany i z charakterem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Pochodzenie i wartości odżywcze kaparów

Pączki kwiatowe krzewu kaparowego pochodzą z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Ich wyjątkowy smak znany jest od wieków. We Włoszech i Grecji są popularne na równi z oliwkami. Co więcej, ten – dla jednych codzienny, dla innych wyjątkowy – dodatek zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

Kapary są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Zawierają też wiele witamin, na przykład K i E, oraz minerałów, które wspierają zdrowie serca i kości. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, z delikatnymi potrawami mięsnymi lub rybnymi.

Które kapary wybrać – małe czy duże, w wodzie czy w occie?

Wybierając kapary w sklepie, staniesz przed trudną decyzją. Na półkach są dostępne w różnych zalewach i rozmiarach. Które wybrać do sosu na Wigilię? Małe kapary są bardziej delikatne i mniej intensywne w smaku, podczas gdy większe charakteryzują się wyraźniejszym aromatem.

Jeśli chodzi o zalewę, kapary konserwowane w wodzie są łagodniejsze, natomiast te w occie mają wyrazisty, cierpki smak. W zależności od preferencji, możesz dostosować wybór kaparów do rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. A może spróbujesz kombinacji różnych rodzajów kaparów? Taka mieszanka przyniesie nie tylko ciekawy efekt wizualny, ale wzbogaci także smak sosu, dodając mu charakterystycznego, pikantnego akcentu.

Do jakich ryb sos z kaparami pasuje najbardziej?

Sos kaparowy świetnie sprawdzi się do wszystkich gatunków ryb – zarówno morskich, jak i śródlądowych. Najlepiej wypada jako dodatek do gotowanych lub pieczonych filetów. Subtelnie otula delikatne, białe mięso halibuta lub różowe steki łososia. Sos możesz również podać do smażonego karpia. Jednak w przypadku ryby w panierce bardzo dobrze sprawdzi się też zimny sos, na przykład tatarski lub tzatziki.

Przepis na ciepły sos kaparowy do ryby

Do sosu możesz użyć kaparów z wody lub z marynaty octowej. Jeśli chcesz złagodzić ich smak, przed wrzuceniem do rondla przepłucz je pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 6 łyżek kaparów,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1,5 łyżeczki musztardy – najlepsza będzie stołowa lub sarepska,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. W rondlu roztop masło – może być zwykłe lub klarowane.
  2. Dodaj kapary – małe w całości, a większe pokrojone na kawałki. Podsmażaj przez 1-2 minuty.
  3. Wlej śmietankę i wrzuć 2 łyżki posiekanego koperku. Podgrzewaj kolejną minutę.
  4. Na koniec dodaj musztardę, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Gotuj na małym ogniu, aby zredukować sos. Mieszaj do czasu, aż zgęstnieje.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥