W wigilijnych pierogach zamieniłem jeden składnik. Każdy zachwycał się nowym smakiem

Wigilia to czas tradycji, ale też otwartości na nowe smaki. Jeśli szukasz sposobu, by urozmaicić świąteczny stół, zachowując jednocześnie jego magiczny charakter, mam dla ciebie propozycję, która podbije podniebienia twoich gości. Wystarczy niewielka zmiana w jednym, dobrze znanym przepisie, by stworzyć zupełnie nowe doznania kulinarne.

Pierogi na wigilię z serem wędzonym.Pierogi na wigilię z serem wędzonym.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wigilijne potrawy mają w sobie magiczną aurę. Przygotowywane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, są symbolem świąt i rodzinnych spotkań. Wiele osób uważa, że eksperymentowanie z nimi to niemalże świętokradztwo. Jednak warto pamiętać, że nawet niewielkie zmiany mogą przynieść niespodziewane rezultaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Kilka lat temu postanowiłem dodać do tradycyjnego farszu pierogów ruskich odrobinę innowacyjności. Zamiast zwykłego twarogu, wykorzystałem twaróg wędzony. Zrobiłem to jednak z pewną obawą, przygotowując jedynie niewielką ilość pierogów w tej wersji. Efekt? Zniknęły z talerza szybciej niż klasyczne. Teraz wędzone pierogi są obowiązkowym elementem naszego świątecznego menu.

Jak przygotować pierogi na Wigilię z wędzonym twarogiem?

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, ale wciąż zgodnego z duchem tradycji, wypróbuj przepis na pierogi z wędzonym serem. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci nawet najbardziej konserwatywnych smakoszy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 30 g masła,
  • 70 g mleka.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 250 g twarogu wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuść masło z mlekiem.
  2. Do mąki dodaj szczyptę soli, wlej masło z mlekiem i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając.
  3. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw pod przykryciem na 20 minut.

Przygotowanie farszu:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z dodatkiem miodu i sosu sojowego, aż stanie się złocista.
  2. Ugotuj ziemniaki, ostudź i rozgnieć na purée.
  3. Dodaj wędzony twaróg, cebulę, przyprawy oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.

Lepienie pierogów:

  1. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm.
  2. Wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.
  3. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. podsmażoną cebulką, skwarkami, topionym masłem i świeżo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów