Nie tylko pieprz i sól. Do farszu na uszka niezbędna jest jeszcze inna przyprawa
Wigilijne uszka to niby mały dodatek, a jednak wiele osób poświęca im szczególnie dużo uwagi. W końcu od barszczu z ich dodatkiem zaczyna się najważniejsza wieczerza w roku. Talerz z finezyjnymi pierożkami otrzymuje każdy, więc warto się postarać. Inne potrawy są już tylko wybierane przez gości. Jednak z doborem przypraw do farszu trzeba postępować ostrożnie. Nadmiar może zaszkodzić i stłumić naturalny aromat grzybów. Jakie przyprawy pomagają go wydobyć?
Najczęściej w wigilijnym barszczu pojawiają się uszka z farszem grzybowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty. Niektórzy przygotowują uszka z pieczarkami, co jest dobrym rozwiązaniem, gdy do wieczerzy siadają też małe dzieci. Dla maluchów grzyby leśne nie są wskazane. Pozostali mogą zajadać się uszkami z farszem z borowików lub podgrzybków. Z dodatkiem kilku prostych przypraw to prawdziwy rarytas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podstawowe przyprawy do uszek z grzybami
Zanim przejdę do farszu, wspomnę o dodatkach, po które warto sięgnąć już na etapie moczenia grzybów. Niezależnie, czy zalewasz kapelusze ciepłą wodą, mlekiem czy bulionem, do pojemnika dołóż dwa liście laurowe i dwie ćwiartki białej cebuli. Cebula wyciągnie goryczkę, a olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych dodadzą delikatnych korzenno-ziołowych nut.
Namoczone i odciśnięte grzyby wrzuć na patelnię z jednym lub dwoma kolejnymi dodatkami. Zeszklona drobno posiekana cebula, podsmażona na prawdziwym maśle sprawi, że farsz w uszkach wigilijnych nabierze przyjemnego kremowego finiszu. Do cebuli możesz dodać jeden mały ząbek czosnku posiekany na drobno lub przeciśnięty przez praskę – to opcja dla osób, które wolą ostrzejsze smaki.
Niezastąpione przyprawy to sól i pieprz. Przy czym pieprz, najlepiej świeżo zmielony warto dodać na sam koniec. Podczas duszenia grzybów może wytracać aromat. Uszka wigilijne są małe, więc postaraj się, aby przyprawa była drobno zmielona. Nikt nie chciałby trafić na większy fragment pieprzu.
Co jeszcze można dodać do farszu?
Nieoczywistą przyprawą do uszek jest majeranek, który często bywa dodawany także do wigilijnego barszczu. Majeranek podkreśla leśny aromat grzybów i nadaje im lekko słodkich nut, doskonale balansując ostry smak pieprzu. Co więcej, przyprawa ma też pozytywne działanie na układ pokarmowy. Łagodzi niestrawności i zapobiega wzdęciom, które niestety często zdarzają się przy okazji świątecznego biesiadowania.
W jaki sposób dodać majeranek?
Do potraw wigilijnych doskonale się sprawdzi suszony majeranek, który ma bardziej skoncentrowany aromat niż świeży. Łyżeczkę suszu rozetrzyj w dłoniach i dodaj na ostatnim etapie przygotowywania farszu.
Inne przyprawy, które dobrze komponują się w uszkach
Do uszek z farszem grzybowym świetnie pasuje także gałka muszkatołowa, która wzbogaca nadzienie o pełne, orzechowe nuty. Dobrym dodatkiem jest też tymianek, który jest nieco delikatniejszy od majeranku. Z jego dodatkiem farsz będzie bardziej delikatny i świeży w odbiorze. W przypadku uszek z kapustą i grzybami możesz pokusić się o dodatek mielonych goździków.