Nie tylko pieprz i sól. Do farszu na uszka niezbędna jest jeszcze inna przyprawa

Wigilijne uszka to niby mały dodatek, a jednak wiele osób poświęca im szczególnie dużo uwagi. W końcu od barszczu z ich dodatkiem zaczyna się najważniejsza wieczerza w roku. Talerz z finezyjnymi pierożkami otrzymuje każdy, więc warto się postarać. Inne potrawy są już tylko wybierane przez gości. Jednak z doborem przypraw do farszu trzeba postępować ostrożnie. Nadmiar może zaszkodzić i stłumić naturalny aromat grzybów. Jakie przyprawy pomagają go wydobyć?

Idealnie doprawione uszka z grzybami   nie potrzebują barszczuIdealnie doprawione uszka z grzybami nie potrzebują barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej w wigilijnym barszczu pojawiają się uszka z farszem grzybowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty. Niektórzy przygotowują uszka z pieczarkami, co jest dobrym rozwiązaniem, gdy do wieczerzy siadają też małe dzieci. Dla maluchów grzyby leśne nie są wskazane. Pozostali mogą zajadać się uszkami z farszem z borowików lub podgrzybków. Z dodatkiem kilku prostych przypraw to prawdziwy rarytas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Podstawowe przyprawy do uszek z grzybami

Zanim przejdę do farszu, wspomnę o dodatkach, po które warto sięgnąć już na etapie moczenia grzybów. Niezależnie, czy zalewasz kapelusze ciepłą wodą, mlekiem czy bulionem, do pojemnika dołóż dwa liście laurowe i dwie ćwiartki białej cebuli. Cebula wyciągnie goryczkę, a olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych dodadzą delikatnych korzenno-ziołowych nut.

Namoczone i odciśnięte grzyby wrzuć na patelnię z jednym lub dwoma kolejnymi dodatkami. Zeszklona drobno posiekana cebula, podsmażona na prawdziwym maśle sprawi, że farsz w uszkach wigilijnych nabierze przyjemnego kremowego finiszu. Do cebuli możesz dodać jeden mały ząbek czosnku posiekany na drobno lub przeciśnięty przez praskę – to opcja dla osób, które wolą ostrzejsze smaki.

Niezastąpione przyprawy to sól i pieprz. Przy czym pieprz, najlepiej świeżo zmielony warto dodać na sam koniec. Podczas duszenia grzybów może wytracać aromat. Uszka wigilijne są małe, więc postaraj się, aby przyprawa była drobno zmielona. Nikt nie chciałby trafić na większy fragment pieprzu.

Co jeszcze można dodać do farszu?

Nieoczywistą przyprawą do uszek jest majeranek, który często bywa dodawany także do wigilijnego barszczu. Majeranek podkreśla leśny aromat grzybów i nadaje im lekko słodkich nut, doskonale balansując ostry smak pieprzu. Co więcej, przyprawa ma też pozytywne działanie na układ pokarmowy. Łagodzi niestrawności i zapobiega wzdęciom, które niestety często zdarzają się przy okazji świątecznego biesiadowania.

W jaki sposób dodać majeranek?

Do potraw wigilijnych doskonale się sprawdzi suszony majeranek, który ma bardziej skoncentrowany aromat niż świeży. Łyżeczkę suszu rozetrzyj w dłoniach i dodaj na ostatnim etapie przygotowywania farszu.

Inne przyprawy, które dobrze komponują się w uszkach

Do uszek z farszem grzybowym świetnie pasuje także gałka muszkatołowa, która wzbogaca nadzienie o pełne, orzechowe nuty. Dobrym dodatkiem jest też tymianek, który jest nieco delikatniejszy od majeranku. Z jego dodatkiem farsz będzie bardziej delikatny i świeży w odbiorze. W przypadku uszek z kapustą i grzybami możesz pokusić się o dodatek mielonych goździków.

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie