Zamiast makowca robię biszkopt makowy i przekładam kremem. Jest miękki jak gąbeczka
W wypiekach wigilijnych prym wiodą rolady makowe, pierniki i keksy z bakaliami. To pyszne, ale też ciężkie ciasta, których nikt nie jest w stanie przyswoić w większej ilości. Lekki jak chmurka, puszysty tort biszkoptowy z pewnością zaskoczy twoich gości. Będzie się wpisywał w tradycję, gdy do masy na ciasto dodasz odrobinę maku. Piegowaty wypiek doskonale smakuje z kremem karpatkowym.
Ziarna maku pojawiają się w wielu wigilijnych potrawach, co jest ukłonem w stronę zwyczajów kulinarnych naszych przodków. Dawniej mak był rośliną uprawianą przy każdym gospodarstwie. Makowym mlekiem nasączano kawałek tkaniny i podawano dziecku, które przed snem było niespokojne. Jego ziarna symbolizowały obfitość i miały zapewnić urodzaj w nadchodzącym roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy mak jest zdrowy?
Ziarna maku są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. Bogate w wapń i magnez, wspomagają zdrowie kości i układu nerwowego. Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-6, które są korzystne dla zdrowia serca. Antyoksydanty obecne w maku pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Jak przygotować ziarna maku na biszkopt?
Do wypieku potrzebujesz pół szklanki sypkiego maku. Aby ziarna były miękkie, namocz je w ciepłym mleku. Pozostaw na co najmniej 30 minut, by dobrze wchłonęły płyn. Po namoczeniu maku, odcedź nadmiar mleka. Dodany w tej formie do masy na biszkopt zapewni wilgotność i delikatność gotowego ciasta.
Przepis na biszkopt makowy z kremem karpatkowym
Jeśli masz ochotę na dodatek owoców, na pierwszej lub drugiej warstwie kremu ułóż pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki. Uważaj – do masy na biszkopt z makiem nie dodajesz żółtek, ale możesz wsypać szczyptę sproszkowanej kurkumy.
Składniki na biszkopt z makiem:
- pół szklanki sypkiego maku,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- 5 białek z dużych jajek,
- 5 łyżek drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Namocz mak w ciepłym mleku.
- Dwa rodzaje mąki wymieszaj ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę, zmiksuj z cukrem i szczyptą soli.
- Do ubitej piany dodaj namoczony mak i przygotowaną mąkę. Ostrożnie wymieszaj masę szpatułką do ciasta.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Następnie pokrój dużym płaskim nożem na 3 równe blaty.
- Każdy nasącz ponczem przygotowanym z letniej wody wymieszanej z sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Blaty przełóż kremem karpatkowym. Niewielką część kremu pozostaw do położenia na wierzch.
Możesz też od razu całość kremu wyłożyć na biszkopt makowy, tworząc tzw. topping.
Jak zrobić krem karpatkowy?
Krem karpatkowy to doskonałe uzupełnienie dla biszkoptu makowego. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
- 1 litr mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
- W garnku zagotuj pół litra mleka z cukrem.
- W pozostałej części mleka rozpuść budyń.
- Wlej budyń do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i wystudź do temperatury pokojowej.
- Masło ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, nie przestając miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.