Ciasto Królewna Śnieżka jest u mnie obowiązkowe na Boże Narodzenie. Po prostu palce lizać
Delikatne ciasto z kremem budyniowym jest przyjemną odmianą do tradycyjnych ciast na Boże Narodzenie – pysznych, ale i ciężkich od bakalii. Ten deser przypadnie do gustu młodszym uczestnikom rodzinnych spotkań i seniorom. Ciasto Królewna Śnieżka to klasa sama w sobie. Delikatny biszkopt przełożony kremem waniliowym możesz oprószyć cukrem pudrem niczym płatkami śniegu.
W niektórych domach na święta są przygotowywane nie tylko makowce i pierniki, ale także lekkie i eleganckie torciki. Pamiętam, że trudno było mi ukryć zdziwienie, kiedy zobaczyłam biszkopt z kremem budyniowym na kolacji wigilijnej w Wielkopolsce. Okazało się, że to bardzo przyjemna odmiana. Teraz staram się, żeby na mojej Wigilii też pojawiał się chociaż jeden lżejszy wypiek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Budyń na krem do Królewny Śnieżki
Ciasto najlepiej smakuje z kremem budyniowym z dodatkiem ziaren z laski wanilii. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotową mieszankę ze sklepu. Wtedy na 750 ml mleka będą ci potrzebne 2 opakowania. Budyń o odpowiedniej konsystencji zrobisz także według starej receptury. Aby ciasto miało intensywny waniliowy zapach, sięgnij po laskę wanilii. Rozkrój ją wzdłuż i przy pomocy małej łyżek wydobądź aromatyczne nasionka. Dodaj je do mleka na budyń. Możesz także wrzucić pozostałą łupinkę, ale pamiętaj, aby ją wyjąć przed dodaniem mieszanki do wrzącego mleka.
Jak zrobić domowy budyń?
Wbrew pozorom, to bardzo proste. Taki budyń przygotujesz z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, czyli ze składników, które na pewno masz w domu.
Potrzebujesz:
- 750 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 laskę wanilii.
Przepis na budyń:
- Do szklanki odlej ok. 100 ml zimnego mleka. Pozostałe wstaw do zagotowania z cukrem i ziarnami z laski wanilii.
- W zimnym mleku rozmieszaj żółtka z dwoma rodzajami mąki. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej dokładnie rozmieszane dodatki. Energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
- Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt do ciasta Królewna Śnieżka – sprawdzony przepis
Sukces deseru w dużym stopniu zależy od puszystości blatów. Biszkopt z 5 jajek jest odpowiedni na średniej wielkości tortownicę lub kwadratową blachę o boku ok. 22-24 cm. Możesz go przygotować dzień wcześniej, a potem tylko nasączyć i przełożyć blaty.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 150 g drobnego cukru,
- 5 dużych łyżek mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przepis na biszkopt:
- Składniki na ciasto wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i drobnym cukrem.
- Pianę wymieszaj z żółtkami przy pomocy szpatułki do ciasta. Ostrożnie wmieszaj przesianą mąkę pszenną.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.
- Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Krem do torciku na święta
Krem do Królewny śnieżki przygotujesz z masła i ostudzonego budyniu. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodaj przygotowany wcześniej budyń.
Składanie ciasta:
- Przestudzony biszkopt przekrój przy pomocy dużego ostrego nożna na 3 równe blaty.
- Każdy nasącz ponczem przygotowanym z soku z połówki cytryny i 3 łyżek ciepłej wody.
- Połowę kremu rozprowadź na pierwszym blacie, przykryj drugim, wyłóż pozostały krem, a na wierzch ostatni biszkopt.
- Ciasto wstaw do schłodzenia, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.